Andy Warhol

(1930-1987)

Andy Warhol va néixer a Pittsburg en 1930 i era fill de pares immigrants eslovacs que havien arribat a EEUU en 1913. Als 14 anys es va quedar sense pare i la seva mare va haver de treballar fent neteges i venent flors en els mercats per poder criar-lo junt amb els seus dos germans. De ben petit tenia una idea: sortir de la misèria i aconseguir fortuna. Aviat es va interessar per la pintura i la seva mare va aconseguir que rebés classes gratuïtes els dissabtes.
Als 15 anys començà els estudis de pintura en el Carnegie Institute i en el seu darrer any dirigeix la secció artística d'una revista infantil. Comença a treballar ocasionalment com decorador de botigues i a realitzar els seus primers anuncis.
En 1952 realitza la seva primera exposició individual a Nova York.
Cada vegada es va movent més per diferents àmbits artístics i es va donant més a conèixer. Decideix canviar el seu aspecte i es tenyeix els cabells de ros.
En 1962 realitza les impressions de la llauna de sopa Campbell i els retrats de Marilyn Monroe. Warhol va ser una persona polifacètica i molt creativa. És en aquesta època que també comença a interessar-se pel cinema i la literatura, filmant una sèrie de pel·lícules i escrivint alguns llibres.
També durant un temps formà part d'un grup musical i es relacionà amb grans figures del rock com David Bowie, Lou Reed, Iggy Pop, Nico,... dissenyant-los portades de discos, fent maquillatge, escenografies i vestuaris.
La seva faceta com artista plàstic és la més coneguda i fa que se'l consideri un dels millors representants del Pop Art. Les seves creacions van lligades al món de la publicitat i del consum: les ampolles de Coca-Cola, envasos de sabó, llaunes de conserva, personatges de còmic o mites.
En 1967 Warhol es convertí en el retratista de l'alta societat, va retratar amb vius colors a Nixon, Jackie Kennedy, Marilyn Monroe, Mao Tse Tung, la Reina d'Anglaterra,...
Realitzà exposicions arreu del món: Estocolm, Amsterdam, Berna, Oslo,...
Andy Warhol va morir a Nova York el 22 de febrer de 1987.

 

 

Aquí teniu una selecció d'obres.

Podeu clicar a sobre d'elles per poder-les veure ampliades.