La còlera d'Aquil·les als frescos del Palau de Valmarana

 

Quan Agamèmnon va haver de retornar Criseida, la filla d'un sacerdot troià d'Apol·lo, va reclamar que se li lliurés Briseida, l'esclava d'Aquil·les. Això va provocar un greu enfrontament entre els dos herois grecs, i va acabar amb el famós episodi de la còlera d'Aquil·les, que justifica l'argument de l'Eneida.

 
EL TEXT: Cerca a la Ilíada els fragments que expliquen aquest episodi.
     • Ilíada, I, 68-347.
  Nota: Encara no es disposen suficients traduccions d'Homer en català i castellà a la xarxa. Per tant, el millor és llegir alguna edició que hi hagi a la teva biblioteca. Tanmateix, per a una lectura d'urgència a la xarxa, clica aquí.
   • Quin vaticini fa Calcas a la flota grega sobre la còlera del déu Apol·lo? (v. 74-100).
   • Quin tracte rep el sacerdot Calcas per part d'Agamèmnon? (v. 106-120).
   • Aquil·les intervé en la discussió i recomana Agamèmnon que lliuri Briseida, què podrà rebre a canvi, segons afirma Aquil·les? (v. 125-129).
   • En sentir el discurs d'Aquil·les, Agamémnon afirma que el que realment vol és la seva esclava i Aquil·les respon a les seves paraules: (v. 148-172)
    • quins insults adreça Aquil·les a Agamèmnon?
    • Com es comporta Agamémnon amb els repartiments del botí?
    • Per què Aquil·les decideix no intervenir a la guerra de Troia?
   • A continuació arriba el conegut episodi de la còlera d'Aquil·les (v. 188-253; v 292-303):
    • Quina divinitat pren part activa en l'episodi? Què fa i què aconsella a l'heroi? Aquil·les obeeix la demanda de la divinitat?
    • Quina maledicció envia Aquil·les a Agamèmnon?
   • Un cop lliurada Criseida al seu pare, Agamèmnon envia Euríbates i Taltibi a la tenda d'Aquil·les, perquè se'n duguin Briseida (v. 318-347):
    • Com es comporta Aquil·les amb els assistents d'Agamèmnon? Cerca al text les frases que justifiquin la teva resposta.
    • Quin sentiment l'envolta en veure marxar la seva esclava?
LA CÒLERA D'AQUIL·LES I TIEPOLO

Visita les pàgines de la Web Gallery of Art que ofereixen la reproducció dels frescos següents:

Llegeix les informacions que s'ofereixen sobre els dos frescos i identifica els personatges que intervenen a cada escena. Aprofita per localitzar els versos de la Ilíada que reprodueix cada fresc.
 
LA CÒLERA D'AQUIL·LES AL PALAU MILZETTI

El 1800 es va encomanar al pintor Felice Giani la decoració del Palau Milzetti de Faenza (Itàlia), que havia estat malmès després d'un terratrèmol el 1781.

Els alumnes de 5è D del Liceu Torricelli de Faenza han elaborat una pàgina molt completa sobre aquest palau. Al seu espai web inclouen una galeria d'imatges que mostren els frescos del palau.

La Sala de Festes del palau està dedicada a Aquil·les i té alguns frescos dedicats a la còlera de l'heori. Localitza les escenes que es relacionen amb la còlera d'Aquil·les, identifca els personatges que les protagonitzen i cerca al text de la Ilíada el fragment que explica cada una d'aquestes escenes.

 
 
 
ALTRES REPRESENTACIONS DE L'EPISODI

Ara que ja coneixes els protagonistes d'aquest episodi de la Ilíada, pots localitzar més obres plàstiques sobre aquest episodi als museus del món, i mira d'identificar els personatges que hi intervenen. Te n'oferim alguns:

 • Pàtrocle agafa Briseida de la mà, en presència d'Aquil·les. Fresc pompeià (s. IdC). En trobaràs una reproducció a l'espai dedicat a Briseida. que ofereix la Greek Mythology Link.
 • Aquil·les s'enfronta a Agamèmnon. Fresc pompeià (s. IdC). En trobaràs una reproducció a l'espai dedicat a Aquil·les de la Greek Mythology Link.
   
     
     
     
TIEPOLO, La còlera d'Aquil·les (1757). Vil·la Valmarana. Vicenza. Visita la pàgina de la Web Gallery of Art que te l'ofereix.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TIEPOLO, Euríbates i Taltibi porten Briseida davant d'Agamèmnon (1757). Vil·la Valmarana. Vicenza. Visita la pàgina de la Web Gallery of Art que te l'ofereix.
 
 
 
 
TIEPOLO, Tetis consola Aquil·les . Detall del fresc (1757). Vil·la Valmarana. Vicenza. Imatge extreta de la Web Gallery of Art.
 
 
 
 
Disputa d'Agamèmnon i Aquil·les sobre la pesta enviada per Apol·lo. Detall d'un fresc del Palau Milzetti. Imatge extreta d'una pagina del Liceu Torricelli de Faenza.