Els frescos de la vil·la Valmarana
 

 
   

Giovanni Battista Tiepolo (Venècia 1696 - Madrid 1770) és considerat el darrer gran pintor de fresc monumental del Barroc. Va decorar palaus i esglésies per a diferents corts europees del seu temps, i a Espanya va patir la incomprensió del seu art, en enfrontar-se al Neoclassicisme naixent, representat per A. R. Mengs.

Els frescos de Tiepolo es caracteritzen per la seva lluminositat, per l'ús dels colors clars i dels tons pastel, i per una elaborada perspectiva, pròpia de la decoració teatral. Aquests elements confereixen als seus frescos profunditat i dramatisme.

El 1757 Tiepolo i el seu fill Giandomenico, van ser convidats a Vicenza per pintar les habitacions de la vil·la Valmarana, aleshores regentada pel comte Giustino Valmarana, un entusiasta i erudit del teatre. Tiepolo va pintar el vestíbul i quatre habitacions de la planta baixa, amb temes de de la Ilíada, l'Eneida, l'Orlando Furioso d'Ariost i la Jerusalem alliberada de Tasso.

Els frescos de la vil·la Valmarana a Vicenza.
L'Odissea en imatges
L'Eneida als manuscrits vaticans.
Troia i Kavafis
Troia i Juan de Arguijo.
Homer a la xarxa.
L'Eneida a la xarxa.
 
 
Activitat
Et proposem que treballis amb els frescos del palau Valmarana inspirats en la guerra de Troia i en l'Eneida. Malauradament, encara no es pot fer una visita interactiva d'aquest palau, però la Web Gallery of Art ofereix una selecció dels frescos més representatius, que reprodueixen les escenes següents:
   
 
  El sacrifici d'Ifigenia  
 
  La còlera d'Aquil·les  
 
  Episodis de l'Eneida