La guerra de Troia i Kavafis
 

 

Konstandinos Kavafis (1863-1933) és un poeta grec fonamental per a la literatura grega del segle XX. Va néixer a Alexandria (Egipte) i allí va passar bona part de la seva vida, treballant com a funcionari administratiu. A hores lliures va escriure uns dos-cents poemes, que no es van publicar fins el 1951, ja mort.

El sentiment tràgic de la vida plana sobre la poesia del poeta. Només els breus moments de gaudi amorós li permeten abandonar aquest pessimisme vital. En els seus versos es manifesta escèptic amb els valors del cristianisme, el patriotisme o l'heterosexualitat. En canvi, exalta el passat hel·lenístic i bizantí de la cultura grega, que barreja sovint amb assumptes contemporanis. Té ún estil molt personal, de to solemne i arcaitzant.

L'obra de Kavafis ens ha estat transmesa gràcies a les traduccions de Carles Riba i Alexis Eudald Solà. Malhauradament, no es poden llegir a la xarxa. En canvi la biblioteca electrònica Ciudad Seva de Luis López Nieves acull la traducció al castellà de 100 poemes de l'autor. Si vols consultar la seva obra en versió original, et recomanem que visitis la pàgina ITHAKA, dedicada a l'autor i a la seva obra. En anglès i en grec.

 

Activitat

Alguns dels seus poemes inspirats en el cicle troià. Ara es tracta que puguis gaudir de la seva lectura. Per això et proposem les següents fases de recerca:

  1. Localitzar als diccionaris una biografia de l'autor.
  2. Trobar l'obra de Kavafis a la xarxa o bé a una biblioteca propera.
  3. Localitzar els sis poemes que s'inspiren en el cicle troià i. Això és:
   • Troians;
   • Ítaca
   • Deslleialtat;
   • Els cavalls d'Aquil·les;
   • Viatge nocturn de Príam;
   • Les exèquies de Sarpèdon.
  4. Identifica el punt argumental de la Ilíada, l'Odissea i l'Eneida en què els poemes s'inspiren.
  5. Trobar als diccionaris el significat de les paraules que no s'entenen.
  6. Un cop identificat l'argument en què s'inspira cada sonet, decidir quin tema és el que l'autor vol expressar al poema.

   

Un cop fet tot aquest treball, pots preparar la lectura d'aquests poemes en veu alta i l'exposició del seu comentari.

Els frescos de la vil·la Valmarana a Vicenza.
L'Odissea en imatges
L'Eneida als manuscrits vaticans.
Troia i Kavafis
Troia i Juan de Arguijo.
Homer a la xarxa.
L'Eneida a la xarxa.