L'Eneida als manuscrits vaticans

 

 
   
A la Biblioteca Vaticana es troben dos manuscrits il·luminats que il·lustren passatges de l'Eneida. Un d'ells és el Codex Vergilianus Vaticanus núm. 3225, anomenat Codex Fului Schedae Vaticanae o Vergilius Vaticanus (ss. IV-V) . Es tracta d'un manuscrit de 75 folis, que conté passatges de les Geòrgiques i de l'Eneida. L'altre és el Codex Vaticanus núm. 3867, anomenat Codex Romanus Vaticanus (s. VI) , i conté fragments de l'Eneida, de les Bucòliques i de les Geòrgiques.
Els frescos de la vil·la Valmarana a Vicenza.
L'Odissea en imatges
L'Eneida als manuscrits vaticans.
Troia i Kavafis
Troia i Juan de Arguijo.
Homer a la xarxa.
L'Eneida a la xarxa.
 
 
Recerca

Proposem una recerca que permeti aprofitar la lectura de l'Eneida per reconèixer alguns dels seus episodis, a través dels elements iconogràfics que les caracteritzen. Llegeix amb atenció quins són:

   
   
 

Objectius:

 
  • Trobar fragments rellevants de l'Eneida, a partir de les cites bibliogràfiques que es referencien a continuació. Aquests fragments es podran cercar en la versió traduïda que s'hagi llegit a classe o bé a les versions electròniques del text en castellà i en llatí que hi ha a la xarxa.
  • Contextualitzar cada un d'aquests fragments, explicant què ha passat abans de l'episodi i el que després s'esdevindrà.
  • Trobar les miniatures dels manuscrits vaticans que il·lustren cada un d'aquests episodis, i identificar els elements iconogràfics que ens permeten reconèixer cada escena.
Retrat de Virgili. Miniatura del Codex Romanus Vaticanus. Foli núm. 14.
 
 
Nota: les imatges han estat extretes del servidor d'art que ofereix la Universitat Nacional Australiana.
 
 
 
 
Concili dels déus. assemblea dels déus. Detall d'una il·lustració del Codex Romanus Vaticanus. Foli núm. 235
 
 
 
 
Materials per a la recerca
  • EL TEXT DE L'ENEIDA: T'aconsellem l'ús de les edicions que puguis tenir a la biblioteca més propera. Tanmateix, a la xarxa disposes de l'edició del text en llatí i de traduccions al castellà, al francès i a l'anglès.