La descendència divina de Zeus: el text clàssic
 

 

El segle VIIIaC Hesíode va escriure la Teogonia, un poema èpic de que explica la genealogia dels déus grecs i que revisa els diferents relats mítics que justifiquen com els déus olímpics han esdevingut els senyors de l'Univers. Aquest poema s'ha conservat sencer i és un document de referència per a la mitologia grega.

Et proposem que llegeixis els versos de la Teogonia on s'enumeren els fills divins de Zeus, nascuts de la unió amb altres divinitats. A continuació, mira d'identificar alguns d'aquests fills:

Identifica les filles de Zeus
Coneixes les muses?
 
 
 
 
 
Cílix de figures vermelles amb el naixement d'Atena (540aC). Museu Britànic. Londres. Per a més informació, escriu Birth Athena al cercador de la secció Compass del museu.
 
 
 
El consell dels déus. Detall d'un pèlice de figures vermelles (350aC). Museu de l'Hermitage. Sant Petesburg. Asseguda, a l'esquerra, Temis aconsella Zeus, al centre.

Zeus, el rei dels déus, va prendre Metis com a primera esposa seva. De tots els déus i homes mortals ella era qui sabia més coses. Però quan estava a punt d'infantar Atena, la deessa d'ulls blaus, aleshores, per consell de Gea i Úranos, va preparar-li una trampa i enganyant-la amb paraules llagoteres va aviar-la ventre avall. Li havien aconsellat això perquè cap altre dels déus que sempre existeixen no aconseguís la reialesa en lloc de Zeus. Estava escrit, doncs, que d'ella havien de néixer fills d'una gran intel·ligència: la primera, la seva filla Tritogènia d'ulls blaus, posseïdora de la mateixa força i intel·ligència que el seu pare. Després, però havia d'infantar un fill de cor superbiós que esdevindria rei de déus i d'homes. Zeus, doncs, va devorar-la abans, per tal que la deessa li indiqués sempre què li era bo i què li era dolent.

La seva segona esposa fou l'esplendorosa Temis, que infantà les Hores, Eunòmia, la Justícia i l'esponerosa Pau. Totes ells tenen cura dels homes mortals. També infantà les Moires, a qui el prudent Zeus atorgà els honors més grans. Són Cloto, Làquesis i Àtropos que concedeixen als homes mortals el bé i el mal.

Eurínome, filla d'Ocèan, de bellesa fascinadora, va donar-li tres filles de galtes boniques, les tres Gràcies, Aglaia, Eufròsine i la delectable Talia. Quan miraven, dels seus ulls fluïa l'amor que amolla els membres. Tan bella és la seva mirada.

Zeus va entrar també en el llit de la nodridora Demèter, que va infantar Persèfone de braços blancs. Aidoneu va rapir-la del costat de la seva mare (el prudent Zeus li ho havia concedit).

S'enamorà també de Mnemòsine, de cabellera bonica, de la qual van néixer les nou Muses de diadema d'or, que es delecten en les festes i en el plaer del cant.

De la seva unió amorosa amb Zeus que porta l'ègida, Leto va infantar Apol·lo i la fletxadora Àrtemis, bella nissaga d'entre tots els descendents d'Úranos.

La seva darrera esposa fou l'ufanosa Hera. De la seva unió amorosa amb el rei dels déus i homes, va infantar Hebe, Ares i Ilitia.

HESÍODE, Teogonia, 886-926. Traducció de Joan Castellanos.
Col·lecció "L'Esparver Clàssic. Editorial La Magrana. Barcelona, 1999.
 
  NOTA: Si vols llegir tota la traducció de la Teogonia a la xarxa (en castellà), visita la pàgina que ofereix la enciclopèdia lliure Vikipedia. Si vols llegir el text grec d'Hesíode, visita la pàgina que t'ofereix la Biblioteca Augustana.
 
 
    Activitats  
  Identifiques aquestes filles de Zeus?    
       
  Reconeixes les Muses a les obres d'art?