TU, JO I LA XARXA

De tu a mi per la Xarxa; de teves a meves per ser-hi tothom

 

Portada > Observatori digital > De qui són les coses a la xarxa? > Noticiari

  • Notícia 1: Condemna per delicte contra la propietat intel·lectual

  • Notícia 2: Demanda contra persones usuàries finals de sistemes P2P

Delicte contra la propietat intel·lectual

Dimecres 17 de novembre de 2004

Condemnades dues persones a pagar 1.436 euros per vendre a Internet còpies pirates de pel·lícules

 

El Jutjat del Penal número 26 de Madrid ha condemnat a M.P.G.T i a J.S.G. a pagar 1.436 euros –360 en concepte de multa i la resta d’indemnització als perjudicats–, per vendre còpies pirates de pel·lícules i discos a través d’Internet.

L D (EFE) La sentència declara provat que els acusats, sense autorització dels titulares dels drets d’explotació, oferien i comercialitzaven a través de pagines web i d’una adreça de correu electrònic còpies de pel·lícules en CD i format Divx, així com videojocs per a cònsoles, determinant un compte corrent per a l’ingrés de les quantitats corresponents, de sis euros per còpia.

 

A l’escorcoll realitzat el 25 de setembre de 2001 al domicili de l’acusada, al carrer d’Arturo Soria de Madrid, es va incautar una CPU, un foli amb anotacions manuscrites sobre pel·lícules encarregades per enregistrar, 81 còpies de CD i quatre discos compactes sense capsa, tots còpies. El Jutjat els condemna per un delicte contra la propietat intel·lectual.

 

(Extret i traduït del castellà de http://www.libertaddigital.com/noticias/noticia_1276237685.html)

La indústria discogràfica demanda més de 700 europeus per intercanviar música on line
8 d’octubre de 2004

Segons les primeres informacions, 28 usuaris van ser demandats al Regne Unit, 174 a Dinamarca, 100 a Alemanya i Àustria, 50 a França i 7 a Itàlia. Es desconeix, ara com ara, si usuaris espanyols han estat inclosos en les dues demandes massives endegades per la indústria.

 

La FIIF (Federació Internacional de la Indústria Fonogràfica) va presentar dues demandes globals contra els usuaris dels populars sistemes d’intercanvi d’arxius com Kazaa, eDonkey i Gutella on els internautes poden descarregar i compartir cançons de forma gratuïta.

 

A la primera, van ser demandats un grup de 459 usuaris, molt prolífics, dels sistemes d’arxius compartits al Regne Unit, França i Dinamarca, mentre que a la segona es va ampliar la demanda a d’altres països com Itàlia i Alemanya. La FIIFva advertir que s’afegiran més països al grup als propers mesos.

[...]

Als més actius

Més que apuntar cap a persones que simplement descarreguen cançons per al seu ús personal, els processos s’adrecen als uploaders, aquells que comparteixen la seva col·lecció de música amb d’altres i, en conseqüència, creen un ampli mercat de melodies gratuïtes. Tanmateix, la FIIF no va aclarir que qualsevol visitant o usuari d’aquestes xarxes ‘comparteix’ la seva col·lecció de música pel sol fet de participar-hi, raó per la qual qualsevol usuari podria haver estat víctima de la demanda.

[...]

La indústria considera un èxit les accions judicials en la seva lluita contra la pirateria

Responsables de la indústria van qualificar la primera onada d’accions judicials com un èxit en la batalla que estan duen a terme contra la pirateria i que ja ha processat 5700 usuaris als EUA i 650 a Europa.

Segons aquesta associació, el nombre de fitxers musicals posats a disposició il·legalment ha caigut un 30% en un any i ha passat de 1000 milions al juny de 2003 a 700 milions al juny de 2004, sumat en conjunt totes les xarxes P2P.

[...]

(Enllaç a tota la notícia http://www.noticiasdot.com/publicaciones/2004/1004/0810/noticias081004/noticias081004-2.htm)

Les autoritats dels EUA tanquen el lloc web que va filtrar ‘La guerra de les galàxies: Episodi III’

EFE – 26 de maig de 2005

SAN FRANCISCO (EUA).- Les autoritats dels Estats Units han tancat una popular pàgina 'web' d’intercanvi de fitxers que, entre d’altres pel·lícules acollides a la Llei de la propietat intel·lectual, donava accés a l’últim capítol de la 'Guerra de les Galàxies'. Els agentes federals que van tancar el lloc 'web' de’Elite Torrents van assenyalar que es tracta de la primera acció que duen a terme contra la popular tecnología d’intercanvi de fitxers d 'usuari a usuari' (P2P) BitTorrent.

Es tracta d’una tecnologia cada cop més utilitzada per intercanviar ràpidament cançons, videojocs i 'software' a més de pel·lícules que, en alguns casos com el de 'La venjança dels Sith', podien obtenir-se abans que fossin estrenades a les sales comercials.

Concretament, l’últim episodi de la popular saga estava disponible a la citada pàgina 'web', que té uns de 133.000 membres, més de sis hores abans de l'estrena, han assegurat les autoritats.

En 24 hores, més de 10.000 còpies de la pel·lícula van ser intercanviades entre qui fa ús de l’esmentat sistema.

(Extret i traduït del castellà de http://www.elmundo.es/navegante/2005/05/26/esociedad/1117095058.html)

 

Una mica de lleis

La llei espanyola protegeix la propietat intel·lectual, és a dir, els drets que té una persona que crea una obra original per dues vies: la penal i la civil. La via penal vol dir que es pot castigar amb penes de presó o d'accions compensatòries pel mal provocat. La via civil vol dir que es busca un rescabalament econòmic a causa d'un dany provocat.

La situació és aquesta...

Empaitar els usuaris de P2P per fer-los caure el pes de la llei, ¿soluciona el problema del respecte als drets d'autor?

¿És el mateix piratejar per treure'n un benefici econòmic que voler tenir una cançó determinada al reprodutor d'mp3?

¿Hi ha dret que la indústria audiovisual vagi a treure diners i a retreure mals hàbits a persones adolescents?

Una mica de marro

 

  • Llegiu les pàgines 62-67 del llibre en format electrònic Cultura lliure del professor de Dret nord-americà de la Universitat d’Stanford, Lawrence Lessig. Redacteu un extracte de notícia sobre el cas de Jesse Jordan.

  • ¿Creieu que és eficaç perseguir policialment i judicialment l’anomenada pirateria juvenil?

  • On situaríeu les persones que empren xarxes a la vora de Robin Hood o a la del xèrif de Nottingham? Per què?

 

Laia Martín, 2005                Advertiments diversos     Glossari    Noves tecnologies, nous reptes en la convivència dels centres docents