Estampats i teixits

Unitat 7

 

 PROPOSTA DIDÀCTICA, ACTIVITATS i DOCUMENTS DE SUPORT

La primera unitat de l'apartat dedicat a l'àmbit de l'objecte es dedica encara al disseny d'elements bidimensionals. A través del disseny d'estampats i teixits es treballa la creació modular, aplicant estructures o xarxes generades per repetició d'elements. La primera activitat es dedica a fer una introducció al disseny de teixits i estampats i es donen algunes referències històriques que permeten contrastar estratègies creatives i estils diferenciats segons l'època i el context cultural. Després es dediquen dues unitats al disseny de xarxes modulars. En la primera s'explica el concepte de modularitat i la seva aplicació en el camp del disseny i es proposa l'elaboració d'un sistema modular de dos colors per a un paviment de rajoles. En la segona activitat es proposa dissenyar un estampat per a tela o per a paper a partir d'un sistema modular generat amb la tècnica del rapport. Finalment una última activitat tracta el tema del disseny de tramats i es proposa que l'alumne faci un petit mostrari de tramats de diferents característiques. Tot seguit es detallen les activitats d'aquesta unitat i els documents adjunts als quals podeu accedir per a desenvolupar-les:


ESTAMPATS I TEIXITS

ACTIVITAT 1
H textos. Teixits i estampats de referència. Comentari d'exemples històrics.
William Morris - Sònia Delaunay - Jack Lenor Larsen.
DOCUMENT 1.
Teixits i estampats: William Morris - Teixits: Sònia Delaunay. - Jack Lenor Larsen.



SISTEMES MODULARS

ACTIVITAT 2
Introducció al concepte de modularitat i a la seva aplicació en el camp del disseny.
Elaboració d'un sistema modular de dos colors
per a un paviment.
DOCUMENT 2.
Elaboració d'un sistema modular de dos colors per a paviment.

ACTIVITAT 3
Elaboració d'un sistema modular en color per a un estampat sobre tela.

DOCUMENT 3.
Elaboració d'un sistema modular en color per a un estampat sobre tela.


TRAMATS

ACTIVITAT 4
Elaboració d'un mostrari de tramats.

DOCUMENT 4.
Elaboració d'un mostrari de tramats.


BIBLIOGRAFIA I RECURSOS

 



DOCUMENTS



ESTAMPATS I TEIXITS



ACTIVITAT 1
Teixits i estampats de referències. Comentari d'exemples històrics.

DOCUMENT 1

 
 H textos                 TEIXITS I ESTAMPATS - WILLIAM MORRIS (1834-1896)

WILLIAM MORRIS realitzà molts dissenys de paper pintats amb motius vegetals i animals. Aquest paper es continuava fabricant a la dècada dels 1980. Els seu socialisme utòpic i l'amor per la natura el convertiren en un dels líders espirituals del ressorgiment de l'artesania. El menyspreu envers les grans ciutats, les innovacions del capitalisme i la classe mitja que aquest produïa crearen un estil de vida i una estètica allunyada d'aquest elements, propera l'àmbit rural, que apreciava l'artesania i refutava la producció industrial. Del mateix Morris i de John Ruskin sorgí el moviment anomenat Arts and Craft. Els seus membres consideraven l'activitat artesanal superior a l'alienada divisió del treball i creien que el disseny havia de fonamentar-se en principis artesanals, amb la finalitat a la natura i amb l'adequació a la seva finalitat. Dissenys de rajoles, teixits i mobles foren molt ben acollits per la classe mitja urbana de l'època. De fet, el grup social que es beneficià de la industrialització s'envoltava de símbols rurals, amb ressons medievals. Tot i les seves aspiracions d'organització artesanal del treball, no aconseguí crear una vertadera atmosfera medieval en els seus tallers. La realitat econòmica i comercial l'obligà a practicar la divisió del treball com qualsevol altra fabricant de l'època.


            

Disseny de rajola de William Morris, 1870-1880.
Fruita, paper pintat de William Morris, 1864.
Retrat de William Morris (1834-1896)

William Morris, pàgina inicial del llibre Note by William Morris, 1898, xilografia.




 H textos                 TEIXITS - SONIA DELAUNAY


  

1. Sònia Delaunay, Colxa-collage, 1911.        2. Sònia Delaunay, Contrastos simultanis, 1912.

SÒNIA DELAUNAY treballà, durant les primeres dècades del segle XX, principalment en el camp de la pintura, però també en el de les arts aplicades, principalment en el disseny de teixits i d'indumentària. La seva estètica abstracte, de colors contrastats i de formes que mostren el moviment simultani de figures i d'altres elements, impregna tota la seva obra, des de les pintures, el objectes, els teixits, els dissenys gràfics i els vestits o complements.

Els seus dissenys per a teixits i vestits i la seva obra pictòrica s'influencien mútuament. Les seves peces de roba fetes de retalls de colors vius i de formes geomètriques tenen una traducció quasibé directe en les seves pintures abstractes, barreja de formes de color en moviment.


 
versió per imprimir




SISTEMES MODULARS



ACTIVITAT 2
Introducció al concepte de modularitat i a la seva aplicació en el camp del disseny.
Elaboració d'un sistema modular de dos colors
per a un paviment.

DOCUMENT 2

 
 DISSENYAR AMB SISTEMES MODULARS

El concepte de mòdul
Un mòdul és una forma, tridimensional o plana, que ha estat creada per a ser repetida i combinada amb ella mateixa, per a construir un forma composta més gran. L'ús de formes modulars és molt utilitzat, sobretot per la indústria actual, ja que les formes es poden fabricar de manera seriada i a l'hora de la construcció de formes modulars el mòdul afavoreix l'organització compositiva i permet establir clarament els paràmetres constructius. Disseny de mobles, joguines, paviments, estampats per a papers, teixits, estan dissenyats a partir de formes modulars ja siguin tridimensionals o bidimensionals.

            

1.Catifa d'Algèria          2.Columna sense fi de Brancussi          3.Escala de cargol de Gaudí.



Les xarxes modulars
Les xarxes modulars es construeixen a partir d'un mòdul que es combinarà amb molts d'altres iguals per a cobrir completament una superfície. Les xarxes modulars bàsiques es construeixen normalment a partir de figures geomètriques que permeten l'encaix entre elles. Es poden combinar entre si o amb altres. Normalment s'utilitzen els triangles, els quadrats i els hexàgons normalment regulars i també els rectangles i els rombes.

                  

 

A l'interior d'aquestes formes geomètriques s'hi poden realitzar grafismes que generin, un cop els mòduls combinats, una nova imatge de conjunt, a partir dels elements repetits. Moltes vegades el disseny de mòduls tridimensionals es fa a partir de la modificació de les formes geomètriques simples, tot tallant i afegint parts d'aquestes.

             

         





 ELABORACIÓ D'UN SISTEMA MODULAR DE DOS COLORS PER A PAVIMENT

Dissenyeu un paviment a partir de peces modulars.

Feu esbosso amb diferents mòduls quadrats o rectangulars i proveu com els podeu combinar.

Escolliu una de les possibilitats i reproduïu el mòdul i la seva combinació en una làmina DIN-A3.

Feu una representació amb perspectiva cònica central del paviment.

El mòdul només pot estar fet amb dos colors.


EXEMPLE





          


Arnau Pardo

 
versió per imprimir



ACTIVITAT 3
Elaboració d'un sistema modular en color per a un estampat sobre tela.

DOCUMENT 3

 
 ELABORACIÓ D'UN SISTEMA MODULAR EN COLOR PER A UN ESTAMPAT


Dissenyeu un estampat de teixits a partir d'un sistema modular. Observeu atentament el procés d'elaboració que haureu de seguir amb el vostre disseny.


     
A dins d'un rectangle dividit en quatre parts iguals feu-hi el disseny que us interessi, procurant que alguns elements sobresurtin més enllà dels marges.


                

Retalleu els quatre rectangles de l'original i torneu-los a unir tot girant-los per a obtenir el rapport, fent que els vèrtex exteriors ara estiguin a la part central. Com que amb aquest operació quedaran algun elements que no concordaran, refeu el disseny esborrant les parts que no us interessin i afegint el que us faci falta sempre a dins dels quadres. Esborreu també les divisions entre els quadres per aconseguir el mòdul definitiu. Podeu pintar el mòdul.


         

Amb la unió de diferents mòduls aconseguirem una seqüència que generarà l'estampat

 
versió per imprimir


 

RECURSOS I BIBLIOGRAFIA

 Sobre tèxtil i estampats

o SCHOESER, Mary. Diseño textil internacional. Barcelona: Gustavo Gili, 1998.

o
WELLS, kate. Teñido y estampado de tejidos. Barcelona: Editorial Acanto, 1998.


 Sobre sistemes modulars o d'altres estratègies de disseny

o PHILIPS, Peter / BRUNCE, Gillian. Diseños de repetición. Barcelona: Gustavo Gili, 1996. (1993)

o SWAN, Alan. Como diseñar retículas. Barcelona: Gustavo Gili, 1993 (1989)


o Amèrica Sánchez: Deu estratègies gràfiques. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 1991.
Catàleg de l'exposició que, sota el mateix títol es realiTzà al Palau de la Virreina.