La vaca
Índex:
[s. XI; del ll. vacca, íd.]
f 1 1 ZOOL RAM Femella adulta del
bou.
1.- Característiques generals.
Un dels trets més característics
de la vaca com animal vertebrat
són els corns, parells i no ramificats. Com se sap, els corns són
propis del grup dels artiodàctils,
al qual pertany la vaca. Els corns estan constituïts per queratina
i no muden, creixen contínuament per addició d'anells.
Un altre tret característic
dels artiodàctils és que en lloc de dits amb ungles, posseeixen
unglots cornis que cobreixen totalment la punta dels dits a diferència
de les ungles. Això és una conseqüència de l'adaptació
al medi.
2.- L'esquelet.
La dentició, adaptada a l'alimentació
herbívora,
consta de 32 peces distribuïdes en 6 pre-molars, 6 molars i cap incisiu
ni caní a la mandíbula superior; i 6 pre-molars, 6 molars,
6 incisius i dos canins a la mandíbula inferior.
El crani presenta una marcada inflexió
central; els ossos frontals apareixen molt desenvolupats, amb àmplies
cavitats i una marcada tòs que es perllonga lateral ment amb
els corns.
És interessant destacar la
manca de clavícula.
Els peus presenten dos dits amb
unglots i sis falanges; els ossos metatarsians i metacarpians formen un
únic ós.
3.- La musculatura.
El gran desenvolupament muscular
ha fet que a l'antiguitat aparegui com un símbol de força
(Temple de Jerusalem) o de la guerra (Egipte); però també
associat a l'agricultura com a Roma on desenvolupava les tasques agrícoles.
4.- Els sentits.
La vaca té una visió
deficient, però l'olfacte i l'oïda molt desenvolupats.
5.- Aparell
digestiu.
Dins dels artiodàctils,
la vaca pertany al grup dels ruminants
i dins d'aquests als que tenen l'estómac múltiple dividit
en quatre cavitats: panxa, ret, llibre i quall.
-
Llarg morro nu amb el llavi superior
no esquerdat.
-
coll amb papada a la part inferior.
-
Llarga cua amb forma de crossa a la
base i un floc de llargs pèls.
-
Extremitats curtes i robustes.
-
El pèl pot ser uniforme (blanc,
vermell, negre, terrós) o amb taques de color sobre un fons.
IV.- FORMA DE VIDA
-
És un animal pacífic i
viu generalment en ramats regits per mascles entre els quals s'estableix
una jerarquia.
-
El pes mitjà de les cries és
de 35-40 kg i el de l'adult és de 550 kg.
-
El cicle vital abasta 15-20 anys; el
mascle abasta la pubertat als 8 mesos i la femella als 12.
-
El cor funciona a 40-50 pulsacions per
minut i els pulmons 15-20 inspiracions-espiracions en el mateix temps.
-
Degut a la quantitat d'aliment que necessiten
i la seva vulnerabilitat mentre que els ingereixen, han trobat la solució
per la defensa en la fugida i la digestió diferida.
-
És un animal vivípar amb
una gestació de 9 mesos i pertany al grup dels mamífers.
V.- UNA MICA D'HISTÒRIA
És l'animal representatiu del
boví,
al qual dona nom. Encara que no se sap exactament quan, els documents antics
ens indiquen que ja estava sotmès a captivitat fa 4000 anys i va
arribar a Europa amb les primeres migracions, com auxiliar de l'home al
transport de càrrega i el subministrament de carn i llet.
Aristòtil (s. IV abans de
C.) ja ens parla de les vaques d'Epir, capaces de subministrar 50 petricons
de llet diaris. Plini (s. I després de C.) anomena els formatges
de 500 kg que arriben a Roma des de la vall del riu Po. A les obres d'Eliano
(s. II i II després de C.) apareixen novament les vaques epirotes,
famoses per les seves inexhauribles mamelles. Els romans es portaran d'Epir
bous amb la finalitat de millorar el bestiar autòcton.
A finals del segle XVIII i començaments
del XIX es van realitzar moltes millores dins el boví, tant de carn
com de llet. Algunes de les races actuals provenen dels segle XVI. La majoria
dels procediments adreçats a augmentar el rendiment van ser introduïts
a finals del segle XIX.
En connexió
amb el culte del bou, la vaca ha estat venerada gairebé arreu, en
relació amb el culte de la deessa mare (Hathor, a l'Egipte, té
forma de vaca). Per als aris vèdics, poble essencialment pastor,
la vaca era apreciada per la llet i la fecunditat, i la prohibició
de matar-la (vigent encara a l'Índia actual) feia només referència
a la vaca de llet. Del període bramànic ençà
la vaca adquirí un lloc gairebé central en l'hinduisme: hom
considera sagrat tot el que expel·leix el seu cos (llet, excrements,
orina, etc.), i ho utilitza ritualment en nombroses ocasions. Les vaques
grasses (o les vaques magres) fig. Expressió, d'origen bíblic,
que hom usa per a indicar una època o temporada de prosperitat (o
de misèria).
-
Vaca heràldica: HERÀLD
Vaca representada amb braguer i amb la cua estesa al llarg del flanc.
-
Vaca sagrada: fig. i iròn
Dit d'una persona que frueix de prestigi per l'autoritat indiscutible que
té en una matèria.
-
ICT 1: Gènere de
selacis de l'ordre dels torpediniformes, de la família dels torpedínids
(Torpedo sp), amb el cos diferenciat en un disc suboral o subcircular i
una cua amb un replec cutani a cada costat. Comprèn la vaca comuna,
o tremolosa (T. torpedo), la vaca morena (T. marmorata) i la vaca negrosa
(T. nobiliana).
-
Vaca serrana: Peix teleosti
de l'ordre dels perciformes, de la família dels serrànids
(Serranus scriba), de color groguenc amb bandes transversals més
fosques, amb una taca blava al ventre.
-
PESC 1: Art d'arrossegament
de fons molt semblant al bou, però de dimensions més petites
i amb les malles més espesses. És anomenat també art
de la vaca.
-
Vaquera.
-
Pescar a la vaca: Pescar
amb l'art de la vaca.
-
Fer vaca: col·loq.
En el joc o en altres negocis, fer companyia amb un altre, a base de repartir-se
els guanys a parts iguals, anar a mitges.
-
HOM: baca.
|