DEPARTAMENT D'EXPRESSIÓ ies web
 

MOSTRA DE EX-LIBRIS

PROCEDENTS DE LA COL·LECCIÓ D’ARTURO ZAERA

Abril-Juny 2007


ex-libris

 

Els ex-libris: signes de pertinença i objectes de col·leccionisme

Els ex-libris són unes vinyetes que serveixen per identificar el propietari de la biblioteca a la qual pertany un llibre. Aquesta vinyeta s’enganxa a la part posterior de la tapa del davant del llibre.
A continuació del mot ex-libris, (que vol dir "llibre de"), hi figura el nom del propietari i alguna il·lustració o símbols que el caracteritzen (professió,estudis, aficions...), formant tot plegat una composició artística que s’estampa o imprimeix mitjançant  qualsevol tècnica tradicional o moderna.
Antigament nomes palaus i monestirs tenien ex-libris, ates que eren els únics que posseïen llibres.
Amb la invenció de la impremta i la conseqüent difusió del llibre també s’amplia l’ús dels ex-libris.
Durant el modernisme, a Catalunya, va ser molt important la creació d’ex-libris. A partir d’aquest moment l'ex-libris també va perdent la seva funció genuïna i en va adquirint progressivament una de complementària: el col·leccionisme. Actualment aquesta funció probablement és la més generalitzada.
El 1903 començava a Barcelona la publicació de la Revista Ibèrica d'Exlibris, que aportava en el seu primer número  la següent visió sobre els ex-libris i que podem considerar vigent: petites obres d’art destinades a marcar la possessió del llibre.
Catalunya ha estat l’indret de l’Estat on més han proliferat els col·leccionistes i artistes d’ex-libris; entre aquests últims podem destacar Alexandre de Riquer, Josep Triadó, Joaquim Renart, Casals i Vernis, Ramon Borrell, Garcia Falgàs, Joaquim Figuerola, Jaume Pla, Antoni Gelabert, Ollé Pinell, E. C. Ricart Nin, M. Josepa Colom, Oriol M. Diví (O.S.B.).

 

  • Actualitat dels ex-libris i l’exlibrisme

    Els ex-libris i l’exlibrisme,lluny de ser una cosa del passat, tenen una vigència important en l’àmbit internacional.
    A molts països se celebren periòdicament trobades per a intercanvi, conferències, exposicions...
    L’exlibrisme permet intercanviar obra gràfica de petit format amb col·leccionistes d’arreu del món i poder formar una petita col·lecció d’art a través d’un circuit no comercial. També és possible conèixer i/o practicar l’art del gravat i les seves tècniques d’estampació. Podem descobrir els grans artistes catalans i internacionals, des dels antics fins els més actuals amb les mes innovadores idees artístiques; i admirar la riquesa i diversitat creativa dels artistes sobre temes que, sovint, es repeteixen.
    També és possible assistir als congressos internacionals que s’organitzen cada dos anys per a intercanviar ex-libris i experiències.

    Les tècniques mes emprades són:
    La calcografia, que consisteix a estampar mitjançant un tòrcul la imatge gravada en una matriu metàl·lica.  La xilografia, que és l’estampació del dibuix gravat en una matriu de fusta (actualment també s’utilitzen d’altres materials: linòleum, plàstic...). La serigrafia, que és la impressió a través d’una pantalla de seda o teixit similar per la que es fa passar la tinta havent obturat prèviament les parts que no es volen estampar. El fotogravat i l’offset, que consisteixen a reproduir les imatges realitzades, generalment  a ploma, mitjançant procediments fotomecànics. I, per últim, les modernes tècniques de disseny i reproducció per ordinador.

     

    Sant Jordi en els ex-libris

    Tot i la popularitat de Sant Jordi, se’n coneixen molt poques dades, i gairebé totes les notícies que en tenim es basen en llegendes i tradicions que s’han transmès al llarg dels segles. Tots els historiadors i escriptors de llibres de sants, solen coincidir que va ser un soldat romà, nascut en el segle III a Capadòcia (Turquia) i que va morir decapitat per mantenir-se fidel a la fe cristiana a principis del IV.
    És aquest fet el que l’ha convertit en símbol de la fidelitat i defensa dels ideals, símbol de la lluita del oprimit contra l’opressor, del Bé contra el Mal. Per això tants pobles l’han elegit com a patró: Catalunya, Aragó, València, Mallorca, Anglaterra, Àustria, Grècia, Portugal, Geòrgia, Suècia Rússia... Tots ells s’acullen sota la seva advocació i l’han convertit en símbol de la seva identitat.
    Al llarg de la història l’art l’ha representat amb profusió; i d’aquest fet no en podien quedar exempts els ex-libris (art de petit format). Per diferents circumstàncies, tan a Catalunya com arreu del món, són molts els ex-libris de tema jordià: patriotisme, fermesa en uns ideals, defensa del bé i la justícia... Per això hem volgut que per Sant Jordi també hi fossin presents els ex-libris sobre el Sant.

    Prof. Josep Sigüensa





  •  

    LLOC DE LA MOSTRA
    IES Bernat el Ferrer
    Planta Baixa
    Ntra. Sra. de Lourdes 34
    08750 MOLINS DE REI
    Tel. 93 668 37 62 Fax. 93 668 70 08
    ies-bernatelferrer@xtec.cat
      Organitza
    Prof. Arturo Zaera
    Departament de Tecnologia
    Comissaria: Prof. María Teresa Villanueva
    Departament d’Expressió

     

     

     

    Col·laboren
    ÀREA DE DIBUIX
      Amb el suport de
    Generalitat de Catalunya
    Departament d'Educació