Cultures paleolítiques (3)
Paleolític Superior
 
 
Fa aproximadament uns 35.000 anys, es va produir la darrera gran glaciació i amb ella va aparèixer el nostre avantpassat més proper l'Homo Sapiens Sapiens. 
Aquesta etapa de la història de la humanitat es caracteritza per un avenç tècnic en el treball de la pedra: moltes i diferents tipologies i tècniques, que es coneixen amb el nom de les coves o indrets on es van descobrir per primera vegada (Aurinyacià, Gravetià, Solutrià, Magdalenià)  
A més de treballar la pedra fabricant estris molt diversos i de gran perfecció (recordem les puntes de fletxa del Solutrià), també utilitzaven com a primera matèria l'os, la fusta, la banya... No podem oblidar que els estris més característics del Magdalenià són els arpons fets amb os o banya.  
 
Continuen desenvolupant una economia depredadora, practicant la cacera, sobretot de grans animals com ara el mamut i el cérvol.  
 
Però, potser, el que més destaca d'aquesta etapa de la prehistòria és el que nosaltres coneixem com a manifestacions artístiques, encara que el seu significat per a les gents que les van realitzar és molt discutit. 
 
A Catalunya s'han trobat restes dels diferents períodes: així, del Gravetià, entre 25 i 18.000 anys s'han localitzat a la Garrotxa, Priorat, i, sobretot, a la cova de l'Arbreda, de Serinyà, on també es troben fulles de llorer típiques del Solutrià. Molt a prop de la mateixa cova també es troben els jaciments més importants de la cultura del Magdalenià. 
 
Indústries lítiques Vida quotidiana Art rupestre Art mobiliari