Química 2n de Batxillerat, Crèdit 3, Unitat 1


Definicions

La termodinàmica és la ciència que tracta els canvis d'energia que es donen en els processos físics i químics.

La termoquímica és la part de la química que tracta els canvis de calor que tenen lloc durant les reaccions químiques.

Un sistema termodinàmic és una part de l'univers que se separa arbitràriament de la resta mitjançant uns límits definits, reals o ficticis, per tal de convertir-la en objecte d'alguna investigació.

Les variables o propietats termodinàmiques d'un sistema són les magnituds utilitzades per a descriure'l sense ambigüitat.

Variables extensives són aquelles variables el valor de les quals depèn de la quantitat de matèria que conté el sistema. Per exemple, la massa o el volum.

Variables intensives són aquelles variables el valor de les quals no depèn de la quantitat de matèria del sistema. Per exemple, la temperatura, la densitat o la pressió.

Les funcions d'estat són les variables termodinàmiques el valor de les quals tan sols depèn de l'estat actual del sistema i no pas del procediment segons el qual aquest sistema ha arribat a aquest estat. Pressió, temperatura i volum són funcions d'estat ja que les variacions que experimenten únicament depenen de l'estat inicial i final del sistema. El calor i el treball no són funcions d'estat perquè el seu valor depèn del camí per el que es passa de l'estat inicial al final.

Un procés termodinàmic és una transformació en la qual un sistema intercanvia energia amb el seu entorn, de manera que passa d'un estat inicial d'equilibri a un estat final d'equilibri.

Un procés reversible és aquell que es porta a terme en etapes curtes de quasi-equilibri, de manera que en qualsevol instant és possible d'invertir. Un procés irreversible és aquell en que els canvis es donen de manera tan ràpida que el sistema no té possibilitat de restablir l'equilibri amb l'entorn.


Autor: O. Castell