DE LA TERRA A LA LLUNA

Capítol XXIV

EL TELESCOPI DE LES MUNTANYES ROQUERES

El 20 d'octubre de l'any anterior, un cop la subscripció restà closa, el president del Gun-Club obrí un crèdit a l'observatori de Cambridge amb les sumes necessàries per a la construcció d'un grandiós instrument d'òptica. Aquest aparell, ullera o telescopi, havia d'ésser prou potent per a fer visible en la superfície de la Lluna un objecte que tingués més de nou peus d'amplària.
Hi ha una diferència important entre la ullera i el telescopi que és escaient de recordar ací. La ullera es compon d'un tub que porta al seu extrem superior una lent convexa anomenada objectiu, i al seu extrem inferior una segona lent que té per nom ocular, al qual s'aplica l'ull de l'observador. Els raigs que emanen de l'objecte lluminós travessen la primera lent i van, per refracció, a formar una imatge invertida en el seu focus1. Aquesta imatge, hom l'observa amb l'ocular, que l'engrandeix igual que ho faria una lupa. El tub de la ullera de llarga vista resta tancat a cada extrem per l'objectiu i l'ocular.
En canvi, el tub del telescopi està obert pel seu extrem superior. Els raigs que provenen de l'objecte observat hi entren lliurement i van a posar-se en un mirall metàl·lic còncau, o sia divergent. D'allí estant, aquests raigs reflectits troben un mirallet que els torna a enviar a l'ocular, disposat de manera que engrandeixi la imatge produïda.
En les ulleres de llarga vista, doncs, la refracció hi juga el paper principal, i en els telescopis, la reflexió. D'ací ve el nom de refractors que hom ha donat als primers, i el de reflectors atribuïts als segons. Tota la dificultat d'execució d'aquests aparells d'òptica es troba en la confecció dels objectius, que siguin fets de lents o de miralls metàl·lics.
En els temps en què el Gun-Club va intentar el seu gran experiment, aquests instruments estaven remarcablement perfeccionats i donaven magnífics resultats. Ja era lluny el temps en què Galileu observava els astres amb la seva pobra ullera, que augmentava com a màxim set vegades2. A partir del segle XVI, els aparells d'òptica s'engrandiren i s'allargaren en unes proporcions considerables, permetent d'arquejar els espais estel·lars a una profunditat desconeguda fins llavors. Entre els instruments refractors que hi havia en aquella època, convé fer esment de la ullera de llarga vista de l'observatori de Pulkowa, a Rússia, en què l'objectiu amida quinze polzades (38 centímetres d'amplària)3; la ullera de l'òptic francès Lerebours, proveïda d'un objectiu igual que l'anterior, i, per últim, la ullera de l'observatori de Cambridge, proveïda d'un objectiu que té dinou polzades de diàmetre (48 centímetres).

El telescopi de les Muntanyes Roqueres


Entre els telescopis se'n coneixen dos d'una potència remarcable i d'una dimensió gegantina. El primer, construït per Herschell, era llarg de trenta-sis peus i posseïa un mirall d'una amplada de quatre peus i mig (1.37 m), el qual permetia augments de sis mil vegades. El segon s'aixecava a Irlanda, a Birrcastle, en el parc de Parsonstown, i pertanyia a lord Rosse. La longitud del seu tub era de quaranta-vuit peus i l'amplada del seu mirall de sis (1,83 metres)4 i augmentava sis mil quatre-centes vegades. Calgué aixecar una immensa construcció de maçoneria per a disposar dels aparells necessaris per a manejar l'instrument, que pesava vint-i-vuit mil lliures.
Com pot veure's, a despit d'aquestes dimensions colossals, els augments obtinguts no excedien sis mil vegades en xifres rodones, i un augment de sis mil vegades només acosta la Lluna 39 milles (un poc més de 71 quilòmetres), i deixa només albirar els objectes que tinguin seixanta peus de diàmetre5, llevat que aquests objectes siguin molt llargs.
Doncs ara es tractava d'un projectil ample de nou peus i llarg de quinze6 . Calia acostar la Lluna ben bé a cinc milles (un xic més de vuit quilòmetres), i per a aconseguir això calia un augment de quaranta-vuit mil vegades.
Aquest era el problema plantejat a l'observatori de Cambridge. No havia de restar deturat per dificultats financeres, car ja n'hi havia prou amb les dificultats materials.
De moment, l'observatori de Cambridge hagué d'optar entre els telescopis i les ulleres. Les ulleres de llarga vista presenten certs avantatges sobre els telescopis. A igualtat d'objectius, aconsegueixen obtenir augments més considerables, perquè els raigs lluminosos que travessen les lents perden menys per absorció que per la reflexió sobre el mirall metàl·lic dels telescopis. Però el gruix que es pot donar a la lent és limitat, car si és excessiu no deixa passar prou bé els raigs lluminosos. Ultra això, la construcció d'aquestes vastes lents és excessivament difícil i exigeix un temps considerable que es calcula per anys.
Així, per bé que les imatges siguin més ben il·luminades en les ulleres, qualitat inestimable quan es tracta d'observar la Lluna, perquè la seva llum és simplement reflectida, fou decidit d'emprar el telescopi, que és d'una execució més prompta i permet d'aconseguir majors augments. Només que, com sigui que els raigs lluminosos perden una gran part de llur intensitat en travessar l'atmosfera, el Gun-Club resolgué de muntar l'instrument en una de les més altes muntanyes de la Unió, amb la qual cosa rebaixaria l'espessor de les capes aèries.
En els telescopis, com ja hem dit, l'ocular, o sia la lent col·locada a l'ull de l'observador, produeix l'augment, i l'objectiu que permet els majors augments és aquell en què el diàmetre és el més considerable i la distància focal més gran. Per a un augment de quaranta-vuit mil vegades calia sobrepassar remarcablement en grandària els objectius de Herschell i el de lord Rosse. I ací estava la dificultat, car la fosa d'aquests miralls és un treball delicadíssim.
Sortosament, uns pocs anys abans, un savi de l'Institut de França, Lleó Foucault, acabava d'inventar un procediment que feia molt fàcil i més prompte el poliment dels objectius, en reemplaçar el mirall metàl·lic per miralls argentats. N'hi havia prou amb buidar un tros de vidre de la mida que es volgués i de metal·litzar-lo tot seguit amb una sal d'argent. Aquest fou el procediment que hom va emprar per a la fabricació de l'objectiu, de resultats excel·lents.
A més, fou disposat d'acord amb el sistema ideat per Herschell per als seus telescopis. En el gran aparell de l'astrònom de Slough, la imatge dels objectes, reflectida pel mirall inclinat al fons del tub, venia a formar-se en el seu altre extrem, on es trobava situat l'ocular. D'aquesta manera, l'observador, en lloc d'estar situat en la part inferior del tub, s'enfilava a la seva part superior, i d'allí estant, amb la seva lent, se sumia en la contemplació. Aquesta combinació tenia l'avantatge de suprimir el mirallet destinat a retornar la imatge a l'ocular, car aquesta no rebia més que una reflexió en comptes de dues, degut al fet que hi ha un nombre molt petit de raigs lluminosos apagats, i així la imatge esdevé menys feble, i, per fi, s'aconsegueix més claredat, la qual cosa és un gran avantatge per a l'observació que havia de fer-se7.
Un cop preses totes aquestes resolucions van començar els treballs. Segons els càlculs de la Junta de l'observatori de Cambridge, el tub del nou reflector havia de tenir dos-cents vuitanta peus de llargada8, el seu mirall setze peus de diàmetre9. Per grandiós que fos un semblant instrument, no es podia comparar amb aquell telescopi llarg de deu mil peus (3 quilòmetres i mig) que l'astrònom Hooke havia proposat de construir feia pocs anys. Nogensmenys, el muntatge d'un aparell semblant presentava no poques dificultats.
La qüestió del lloc va restar aviat resolta. Es tractava d'escollir una muntanya, i les muntanyes altes no són nombroses en els Estats Units.
En efecte, el sistema orogràfic d'aquest gran país es redueix a dues cadenes de muntanyes de mitjana altura, entre les quals s'escolen les aigües d'aquest magnífic Mississipí que els americans anomenarien "el rei dels rius" si admetien algun rei.
A l'Est dels Estats Units, hi ha la serralada dels Apalatxes, en què el cim més alt, a l'Estat de Nova-Hampshire, no excedeix els cinc mil sis-cents peus, altitud molt modesta10.
Al contrari, a l'Oest es troben les Muntanyes Roqueres, immensa serralada que, començant a l'estret de Magallanes, voreja la costa occidental d'Amèrica del Sud amb el nom d'Andes, franqueja l'istme de Panamà i corre a través de l'Amèrica del Nord fins a les costes del mar polar.
Però aquestes muntanyes no són tampoc gaire enlairades, i els Alps o l'Himalaia se les mirarien amb un suprem menyspreu dalt de llur grandesa. El seu cim més alt només té 10.701 peus (3.262 m)11, mentre que el Mont-Blanc n'amida 14.439 (4.807 m), i l'Everest, 26.776 (8.884 m) sobre el nivell del mar.
Però com fos que el Gun-Club volia que aquest telescopi, així com el Columbiad, fossin muntats en els Estats de la Unió, s'hagué d'acontentar amb les Muntanyes Roqueres, i tot el material necessari encaminat al cim de Long's-Peak12, en el territori del Missurí.
La ploma o la paraula no podrien explicar les dificultats de tota mena que els enginyers americans hagueren de vèncer i els prodigis d'audàcia i d'habilitat que hagueren de sortejar. Calgué fer un vertader impossible. Calgué pujar enormes pedres, feixugues peces de ferro forjat, abraçadores d'un pes considerable, grandiosos trossos del cilindre; només l'objectiu ja pesava vora trenta mil lliures13, i tot això per damunt del límit de les neus eternes, a més de 10.000 peus d'alçària, després d'haver franquejat planúries desertes, boscos impenetrables, torrents espantosos, lluny dels nuclis de població, enmig de comarques salvatges en les quals cada detall de l'existència esdevenia un problema gairebé insoluble14. En fi, abans d'un any després del començament dels treballs, cap a les darreries del mes de setembre, el gegantí reflector aixecava pels aires el seu tub de 85 metres. Es trobava suspès per una enorme armadura de ferro, i un enginyós mecanisme permetia de dirigir-lo fàcilment a tots els punts del cel i seguir els astres d'un horitzó a l'altre durant llur marxa pels camins estelats de l'espai15.
Havia costat més de 400.000 dòlars. En encarar-lo per primer cop a la Lluna, els observadors sentiren que els envaïa una emoció de curiositat i angoixa a la vegada. ¿Què hi anaven a descobrir, en el camp d'aquell telescopi que augmentava quaranta-vuit mil vegades els objectes observats? ¿Pobles, ramats d'animals lunars, ciutats, llacs, oceans? No; res del que la ciència no conegués, i en tots els indrets del seu disc la naturalesa volcànica de la Lluna pogué ésser determinada amb una precisió absoluta.
Però el telescopi de les Muntanyes Roqueres, abans de servir al Gun-Club, va prestar immensos serveis a l'astronomia. Mercès a la potència de penetració, les profunditats del cel foren sondejades fins als darrers límits, el diàmetre aparent d'un gran nombre d'estrelles pogué ésser rigorosament amidat, i el senyor Clarke, de la Junta de Cambridge, pogué descompondre el crab nebula16 del Toro, que el reflector de lord Rosse no havia mai pogut reduir.


1. És el punt on els raigs lluminosos es troben després d'haver estat refractats.
2. La invenció del telescopi es deu a un català de darreries del segle XVI, anomenat Roget, ciutadà de Girona, segons testimoni d'un deixeble de Galileu, Jeroni Sirturo. Una ampla referència d'aquesta interessant qüestió es troba en Juan Roget, óptico español inventor del telescopio, al vol. II del "IX Congreso Internacional de Ciencias" tingut a Barcelona (1-7 setembre 1959). (N. del T.)
3. Va costar 80.000 rubles.
4. Se sent parlar sovint d'ulleres de llarga vista que tenen una longitud més considerable. Una d'elles, entre altres, de 300 peus de focus, fou muntada a cura de Domènec Cassini, a l'observatori de París, però convé advertir que aquestes ulleres no tenien tub. L'objectiu estava suspès a l'aire per mitjà d'uns pals, i l'observador amb el seu ocular a la mà s'havia de col·locar en el focus de l'objectiu tot al més exactament possible. Es comprèn de quina manera aquests instruments eren d'un ús tan poc avinent i la dificultat que hi havia a centrar dues lents col·locades en aquelles condicions.
5. Un poc més de 19 metres.
6. De 2,75 per 4,55 metres.
7. Aquests reflectors són anomenats "Front view telescope".
8. Uns 85 metres de longitud.
9. 4,90 metres. Tant aquesta dada com l'anterior, com es veurà més endavant, són lleugerament inferiors a les del gegantí telescopi de Halle de Mont Palomar.
10. El Mont Washington, de 1.917 metres. (N. del T.)
11. Aquesta altitud que dóna Juli Verne sembla ésser errònia. El cim més alt de la serralada de les Rocky Mountains en el territori dels Estats Units és el pic Elbert (4.398 m), a l'Estat de Colorado. (N. del T.)
12. El Long's-Pek (4.345 m) es troba situat al comtat de Boulder, al Colorado també, i és el pic més alt de tots els que hi ha dins el parc nacional de les Muntanyes Roqueres. (N. del T.)
13. Més de 13 tones i mitja.
14. Aquesta bonica descripció que fa Juli Verne per a la instal·lació del reflector que havia de vigilar l'arribada del projectil a la Lluna recorda moltíssim també tots els treballs homèrics duts a terme per il·lustre savi català i general d'enginyers Carles Ibáñez i Ibáñez de Ibero, nascut a Barcelona però d'ascendència castellana, per a la unió d'un arc de meridià des del cim del Mulhacén (3.481 m), en plena Sierra Nevada, amb el pic M'Sabiha, en terres d'Algèria.
Fou una tasca molt dura. Una llarga corrua de carretes tirades per bous necessitaren divuit dies per a dur el feixuc telescopi des de la ciutat de Granada fins al cim del Mulhacén. A dalt d'aquell cim, es bastí un senzill observatori on Ibáñez dugué a terme amb tot encert, la nit del 7 de novembre del 1878, la triangulació d'Europa i Àfrica per damunt del Mediterrani. (N. del T.)
15. El gegantí reòector de Mont Palomar s'aixeca solitari al cim d'una muntanya del districte de San Diego, al sud de Califòrnia, als 1.706 metres d'altura.
Actualment és l'observatori astronòmic més modern i posseeix el telescopi més gran del món. El seu objectiu és un mirall còncau de cristall pyrex de 20 m2 de superfície i de 5,08 metres de diàmetre que pesa tot sol 14 tones i mitjà. El seu tub en pesa vora 140, i l'instrument complet 530; la cúpula giratòria, 1.000 tones, i és tan alta com un edifici de 12 pisos. Aquest telescopi és un milió de vegades més potent que l'ull humà; en condicions òptimes de nitidesa es poden aconseguir fins a uns 10.000 augments i assoleix mil milions d'anys de llum espai endins.
Mercès a aquest observatori i als aparells al seu servei, serà possible dintre de pocs anys dur a terme la realització d'un atlas fotogràfic de l'univers que contindrà més de cinc-cents milions d'estrelles i 10 milions d'universos semblants a la Via Làctia. (N. del T.)
16. Nebulosa que apareix en forma d'un cranc.


Tornar a la pàgina inicial