ARQUEOLOGIA INFORMÀTICA

Com recuperar un 486 per l'Aula de Tecnologia

Per Pere Garcia Janeras 
IES Parc de l'Escorxador.
Barcelona, febrer del 2001


Aquest treball és el resultat de no conformar-nos en deixar al fons de l'armari un portàtil (486) per les continues evolucions del mercat de la informàtica i poder-lo fer anar com maquina d'escriure els caps de setmana.

Inicialment podem pensar en utilitzar el Word 6 però això comporta haver de guardar el treball en la versió corresponent i molts cops perdre alguna informació o no poder visualitzar-la correctament. Aquest últim és el cas quan s'utilitza el programa que té Microsoft per poder llegir documents en Word 97 des de Word 6 o a l'inrevés (es pot trobar en les pagines que Microsoft té a internet i és un últim recurs). 

Els 486 molts cops són arraconats als instituts o inclòs alguna empresa els cedeix quan són absolets per les seves necessitats.  El problema resideix que la majoria no tenen el lector de CD. Es pot instal·lar un lector i el problema estarà resolt, però no sempre és així de fàcil. Alguns cops és el pressupost del centre (tots sabem com són) i potser s'han de gastar els diners amb altres coses. Altres cops és el no trobar el lector de CD que s'adapti a l'ordinador, doncs els lectors actuals no els pot controlar els 486. 
Que pretenem:

 • Treballar amb Windows 95. A l'alumnat no els entre treballar amb Windows 3.1
 • Instal·lar un editor de textos actual per poder treballar a l'aula de tecnologia amb el Microsoft Word 97 o tot el paquet de l'Office si el ordinador té prou disc dur. 
 • Instal·lar els programes del Torn de control numèric i del SADEX.
 • Instal·lar programes de simulació com el EWB (electrònica), PneuSim (pneumàtica) i HydrauSim (hidràulica). Algunes versions funcionen amb MS-DOS.


Que farem:

1. Netejar l'ordinador.
2. Instal·lar el MS-DOS.
3. Comunicar el 486 amb un ordinador amb lector de CD. Connexió per cable amb programa LINK.
4. Transferir el Windows 95 al 486.
5. Instal·lar el Windows 95.
6. Comprimir l'espai del disc dur.
7. Copiar al 486 els programes que interessin a l'altre ordinador.  Connexió per cable amb Windows 95.
Aquest passos no són obligatoris i en algun cas s'hauran de fer amb un ordre diferent en funció del tipus d'ordinador que tinguem.

Material necessari:

 • Un 486 amb un disc dur de 100Mb o més (és ideal el màxim de memòria RAM i de disc dur) i un ordinador amb lector de CD i Windows 95 o superior.
 • Sistema operatiu MS-DOS
 • Un programa per connectar els ordinadors en versió per MS-DOS (Comandante Norton, Laplink, Interlink...)
 • Discs d'instal·lació del Windows 95.
 • Discs de l'Office 97 i/o el que vulguem instal·lar.
 • Cable de connexió paral·lel de 25 contactes (no allargador).
Abans de començar

Hem de dir que és un procés lent i que dura unes quantes hores. De totes formes es pot fer a estones hi no sempre hem d'estar fixant-nos amb l'ordinador sinó que mentrestant podem estar fen altres coses. Si tenim dubtes segur que tenim algun company/a al centre que ens pot donar un cop de ma. No dubteu en deixar el procés i continuar una altre estona.

 Recomanaria aquells professors/es que el que necessiten per treballar és la millor i més moderna dotació a l'Aula de Tecnologia, i tot el que fan servir ha de ser nou i de la millor qualitat que no continuessin llegint aquest document doncs no segueix aquesta línia, sense depreciar les esmentades dotacions. 

 Reconeixem que en alguns documents amb molts dibuixos i fotos, l'ordinador pot anar lent o no anar per falta de memòria RAM. També triga una mica en posar-se en marxa però després funciona prou bé.
Les característiques del 486 que utilitzarem.

Si el ordinador té un disc dur de menys de 100 Mb no hi cap tot el que farem. Es preferible deixar l'ordinador amb el Windows 3.1 i el Word  i utilitzar el programa que té Microsoft per poder utilitzar el Word 6 com Word 97 (Wrd97cnv.exe). Es pot trobar a la pagina de Microsoft.
Si té entre 100 i 140 Mb, haurem de comprimir l'espai del disc dur al principi de tot. Pas número 6 d'aquesta llista però amb el Windows 3.1 que segurament estarà instal·lat a l'ordinador. També haurem d'anar esborrant els programes que no utilitzarem més com el CN (4,5 Mb) després de fer la comunicació i copia del programes Win95 al 486 (pas numero 4)  i els programes de la instal·lació del Win95 (33 Mb) després de instal·lar-lo. Aquest últim tenim que estar segurs doncs no podrem instal·lar res més del Windows si no és comunicant amb un altre ordinador que els tingui (llegiu el pas numero 7 abans d'esborrar els fitxers de instal·lació del Win95). Consulteu la taula del final del document.

Si té més de 140 Mb, seguirem les instruccions.

Quan a l'explorar l'ordinador apareix una unitat H: vol dir que el disc dur hi ha està comprimit i que no podrem augmentar capacitat del disc dur. Calculem si hi cap o no el que volem fer.
 

Potser tenim més d'un 486 i podríem sacrificar-ne un per posar la memòria RAM i el disc dur un l'altre (necessitarem algú que sàpiga fer-ho i que s'adapti )
 

1. Netejar l'ordinador (486).

És pot netejar l'ordinador esborrant els fitxes del disc dur i treure tots el programes innecessaris. Pensem que és millor fer un format c: així netejarem tot l'ordinador inclosos els fitxes d'inicialització de l'ordinador. Això es té que fer amb un disc de MS-DOS

 2. Instal·lar el MS-DOS.

Aquest pas el realitzarem sols en el cas que s'ha formatat del disc dur. Per instal·lar el programa haurem de posar el primer disc del MS-DOS a la unitat a: i reinicialitzar  l'ordinador amb un reset o parant-lo. Seguirem les instruccions fins finalitzar l'instal·lació.

3. Comunicar el 486 amb un ordinador amb lector de CD. Connexió per cable amb programa LINK.

Si disposem del Windows 95 amb disc de 3 1/2 podem fer l'instal·lació directament i no fer aquest pas. També podem saltar-lo si tenim un programa per gravar els discs de 3 1/2 a 2 Mb copiant els fitxers de Win95 del CD i traspassar-los al 486 com s'explica en el punt següent.
 
Hi ha diferents programes per connectar dos ordinadors per cable directe (sèrie o paral·lel). L'interlink (interlnk.exe) es un programa inclòs en MS-DOS 6.0 i permet connectar dos ordinadors (client i servidor), s'ha d'editar i modificar l'arxiu config.sys. Un altre programa de comunicació és el laplink (laplink5.zip) però el que descriurem aquí és el del Comandante Norton (CN)  en versió per MS-DOS. Aquest es un programa utilitzat per la gent que li agrada remenar per dins l'ordinador sense el Windows.

 

 • Posar el cable de connexió paral·lel de 25 contactes al port paral·lel (LPT1). És el lloc on connectem l'impressora a l'ordinador. Pot ser que tinguem un altre connector paral·lel (LPT2) que també podem utilitzar però a la hora de connectar-ho haurem de dir a l'ordinador on és la connexió. És aconsellable no tenir els ordinadors en marxa al fer les connexions.
 • Instal·lar el programa CN als dos ordinadors i seguint les instruccions d'instal·lació.
 • Per fer-los funcionar haurem de treballar en entorn del MS-DOS (recordeu que tenim l'ordinador buit excepte MS-DOS)  i posar-nos en el directori que haurà creat el CN i activar-ho (c:\cn>cn.exe).
 • Per connectar els dos ordinadors dins el CN definirem un com Izquierda i l'altra com Derecha (versió castellana del CN) i de referència pot servir la posició real dels ordinadors. Amb F9 apareix la barra de menús. Seleccionem en els dos ordinadors: Derecha (o Izquierda) / Conexión / Puerto paralelo LPT1 / Maestro (o Esclavo) / Conexión. On el Maestro es l'ordinador amb el que volem llegir i l'Esclavo és en el que llegirem.
 • Si la connexió és correcte en la pantalla del CN apareixerà en un costat els fitxers d'un ordinador i en l'alte costat els del segon ordinador. Ara ja podem copiar fitxers d'un a l'altra ordinador. Tan sols fa falta remenar-lo una mica per bellugar-nos bé pel CN. 

 • 4. Transferir el Windows 95 al 486.
   

   En arribar aquest punt ja hem resolt la majoria de problemes que podríem trobar, ara enviarem els fitxers per poder carregar el Windows al 486. Es tracta de copiar els fitxers comprimits al nostre ordinador. Des del 486 com Maestro en el CN hem de llegir i copiar amb un directori que haurem de creat amb el nom de Win95 (c:\>md win95) tots els programes comprimits. Si busquem al CD del Windows 95 hi ha un directori que es diu Win95 on hi ha tota la informació. Aquest directori s'ha de copiar al 486. Els més importants són els .cab, ocupen 32 Mb i la resta poc més, per tant hem carregat tot el directori per evitar problemes hi ha funcionat bé. Un cop carregats el programes ja podem parar el procés de connexió i passar a instal·lar el Windows.

  5. Instal·lar el Windows 95.
   

  Sempre des del MS-DOS posarem en marxa l'instal·lació del Windows 95. Hem d'anar al subdirectori creat amb el nom de Win95 i executar el programa instal.exe i seguir les instruccions de l'instal·lació. Una recomanació es instal·lar la versió personalitzada i instal·lar el mínim de coses doncs normalment no disposem de suficient espai al disc dur. En el procés d'instal·lació de comunicacions s'ha d'instal·lar la connexió per cable directa. També es pot fer més tard (pas 7) però no hem d'esborrar els fitxers Win95 fins després d'aquest pas.
  Les versions B del windows 95 poden donar errors amb la descompressió dels fitxers .CAB.

  .

   
   

  6. Comprimir l'espai del disc dur.
   

  Un cop instal·lat el Windows 95 passarem a comprimir la capacitat del disc dur. Seleccioneu Inici / programes / accessoris / eines del sistema / DriveEspace / Seleccionar disc c: / unitat / comprimeix hi ens multiplicarà aproximadament per 1,5 o més la capacitat del disc dur. També crea una nova unitat  h: on guarda les informacions necessàries. Aquest procés pot durar molt de temps, més d'1 hora i és un bon moment per deixar l'ordinador sol o controlar-lo de tant en tant per si pregunta alguna cosa.
   

  7. Copiar des del 486 el programa que vulguem a l'altre ordinador. Connexió per cable amb Windows 95.
   

   Ara farem el mateix que el pas 3 però amb el Windows doncs és més còmode la connexió directe per cable. Prèviament haurem de preparar els dos ordinadors.
   

  Aneu al tauler de control per inici / configuració o per El meu ordinador (Mi PC) i seleccioneu Addició de programes / instal·lar el Windows / comunicacions /  detalls / connexió per cable directa / d'acord. Això també instal·la el marcatge directe. Aquest pas es pot realitzar durant l'instal·lació del Windows.

  Un altre cop des del Tauler de control  seleccioneu Xarxa i teniu que instal·lar el protocol de connexió per cable Protocol / TCP/IP / agregar / protocolo / agregar / Microsoft / compatible IPX/SPX i el Compartiment de fitxes i impressores Cliente redes Microsoft / agregar / servicio / agregar / Microsoft / compartir impresoras y archivos para redes Microsoft.

  Des de Xarxa en el Tauler de control seleccioneu Identificació i podreu llegir el nom que té l'ordinador. Apunteu-lo doncs el demanarà després.
   
  Les unitats que vulguem compartir amb els dos ordinadors apareixen amb una ma sota quan seleccionem El meu ordinador (Mi PC). Per aconseguir-ho situeu el ratolí sobre la icona de la unitat que voleu compartir (disquet de 3 1/2, disc dur o lector de CD) i polseu el botó de la dreta del ratolí. Seleccioneu Propietats / compartiment / compartir amb el nom /  tipus d'accés ple / d'acord.  Ara aquestes unitats es poden llegir i escriure des d'un altre ordinador.

  Estem en disposició de comunicar els dos ordinadors amb el Windows.
  Busquem a Inici / programes / accessoris / connexió per cable i ho seleccionem.

  Hem de configurar els ordinadors per tant seleccionem canvia.

  El 486 serà el ordinador que s'utilitzarà per accedir als recursos de l'ordinador principal (en català Hoste, en castellà Invitado ), l'altre ordinador, el del CD serà l'ordinador que té els recursos als quals es vol accedir (Sistema principal, Host). Després seleccioneu Endavant  / cable paral·lel LPT1 / endavant / final

  Si els ordinadors estan ben configurats i connectats (cable inclòs)   polsant connectar el 486 demana el nom de l'altre ordinador (el que teniu anotat) i sortirà a la pantalla les unitats compartides (les de la ma) de l'altre ordinador. 


  Ara aquestes unitats funcionen con si estiguessin al nostre ordinador, per tan podrem llegir l'Office 97 o qualsevol programa en CD i instal·lar-lo al 486.
   

  Recomanem fer una instal·lació personalitzada i posar tan sols aquelles coses que son necessàries doncs totes ocupen molta memòria de disc dur.
   

  Recordem que en la web del PIE hi ha les instruccions per instal·lar el corrector de Català 
   

  Taula de memoria utilitzada pels programes
  MS-DOS   6 Mb Sistema operatiu
  Comandante  Norton   CN    4,5 Mb  Es pot suprimir després d'utilitzar-lo
  Win95 
  fitxers d'instal·lació
    32 Mb Es pot suprimir si no es vol instal·lar res  més
  Windows 95   52 Mb Instal·lant el mínim
  Office 97 Word  25 Mb Editor de textos
    Cuaderno 2 Mb  
    Acceso datos 5 Mb  
    Herramientas 13 Mb  
    Combertidores y filtros 5 Mb  
    51 Mb són els elements mínims per funcionar amb el Word 97
    Excel 18 Mb Full de càlcul
    PowerPoint 28 Mb Presentacions per ordinador
    Access 29 Mb Base de dates
    Outlook 23 Mb Correu
  Sadex    2 Mb  
  Win Logo   2 Mb Logo pel Sadex
  Torn CNC   1,5 Mb  
  Hydrausim   0,5 Mb V 4.01 per MS-DOS
  Pneusim   0,5 Mb V 4.01 per MS-DOS
   
  Pagina d'origen