Logo
Contacta
 

Cims comarcals: Comaloformo


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Perfil de desnivells
Webs relacionades
Racó literari
Altres informacions
 
 
Interès de l'itinerari
Entre els cims comarcals, el Comaloformo (3.029 m), el més alt de l'Alta Ribagorça, és un dels més difícils, però també dels més interessants. L'esforç que suposa fer aquest cim es veu àmpliament recompensat per l'interès de l'ascensió i per la panoràmica que ofereix: des del Comaloformo es dominen molts cims pirinencs i tenim als nostres peus bellíssims estanys de muntanya. És una ascensió per no oblidar
Aproximació

S'ha d'agafar la N-230 fins passat pont de Suert i després, a la dreta, la L-600 a la Vall de Boí. Mig quilòmetre després dels banys de Caldes de Boí, a l'entrada del parc, passem un pont i a l'esquerra hi ha una esplanada on sempre hi ha cotxes. Podem deixar el nostre aquí.

Característiques tècniques
Durada: 7:30 o 8:00 hores.
Desnivell: 1.550 metres.
Dificultat: Alta.
Cobertura mòbil: A estones.
 
Recomanacions
Cal tenir present que l'ascensió és d'alta muntanya i té un fort desnivell a superar; per això, tot i que la descrivim en un dia, pot ser interessant fer bivac als estanys Gémena. L'època aconsellable és a l'estiu. Si es fa a principis o en segons quins anys és segur que trobarem neu, cosa que fa necessari portar piolet i grampons.
 
Descripció del recorregut
 
Pont del Parc - Pla del Sallent - Pla de la Cabana - Estanys Gémena - Estanys Gelats - Pic de Comaloformo.
Pàrquing. 0:00 h; 1.480 m. Agafem un camí ben marcat i clar que comença planejant (SE), en direcció al barranc de Llubriqueto, entre abundant arbreda. Després d'un quart s'enfila fort fins al pla del Sallent, bell paratge herbat. Després torna a pujar, passem pel costat d'una bonica cascada i arribem al pla de la Cabana.

Pla de la Cabana. 1:30 h; 1.950 m. A la dreta hi ha la font de Llubriqueto. A partir d'aquí els arbres són escassos. A la dreta de la font hi ha un rètol que ens indica el camí dels estanys Gémena. Aviat el camí comença a pujar fort, fins que arribem a l'estany Gémena de Baix.

Estany Gémena de Baix. 2:25 h; 2.240 m. És un bon lloc per plantar-hi un bivac. Planejant passem per la dreta d'aquest estany i després de l'estany Gémena de Dalt. Fins aquí el camí era ben marcat. A partir d'ara cal guiar-nos per les fites, que menen directe al coll d'Abellers, entre el pic d'Abellers, a l'esquerra i el Besiberri Sud, a la dreta. El camí torna a pujar, entre tarteres i petits prats.

Desviació al Comaloformo. 3:50 h; 2.700 m. Poc després de deixats a l'esquerra els estanys Gelats, veiem a la dreta, sota del Comaloformo, que no es veu, una marcada canal en forma de Y. Deixem el camí del coll d'Abellers i enfilem per la canal, enmig d'una tartera. Agafem el ramal de l'esquerra, que al final es fa estreta i molt dreta. Si es va en grup cal parar esment a la possibilitat de fer caure pedres. Al capdamunt de la canal de l'esquerra ens arriben unes fites que procedeixen del coll d'Abellers. Anem amunt a la dreta, ja sortits de la canal i arribem a una mica de coll entre el Comaloformo, a l'esquerra i la punta de Passet, a la dreta. Des del coll es veu el vessant de Cavallers, amb l'estany Gelat del Comaloformo. Només ens queda pujar uns metres fins al cim. Tot i que és possible fer-ho pel vessant de Cavallers, és menys exposat fer-ho pel mateix que hem pujat.

Pic de Comaloformo. 4:30 h; 3.029 m. Hi ha una petita creu. L'espectacle és impressionant. Després de descansar de l'esforç i gaudir de la visió que se'ns ofereix, especialment de les diferents puntes del Besiberri. Per tornar a baixar, ho farem pel mateix camí, que es pot fer fàcilment en 3 o 3:30 hores.

És aconsellable aprofitar l'esforç per arribar-se fins al Besiberri Sud (3.024 m), segon cim de l'Alta Ribagorça. El millor és baixar fins a sobre del primer esperó al capdamunt de la canal i d'allà anar flanquejant fins al coll d'Abellers. Del coll al cim no hi ha més de deu minuts.

 
Data del recorregut: Itinerari fet el 24 de juliol de 2004, amb el Grup de Muntanya del CMSC.
 
Mapes útils
Aigüestortes-Vall de Boí. Editorial Alpina, 2001.
 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu