Logo
Contacta
 

El Corb i Sant Honorat


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Racó literari
 
 
Interès de l'itinerari
Itinerari interessantíssim –i força divulgat- pel conjunt dels conglomerats de la serra del Corb i de Sant Honorat, al nord-est d’Oliana, a la banda dreta del Segre. El relleu arrodonit pren formes capricioses, amb profundes barrancades i cims encimbellats sobre la ribera del Segre, que s’ha obert pas amb dificultat. Crida l’atenció també el notable contrast de vegetació entre el solell i l’obaga. Com a elements a destacar, a part de les mateixes roques, hi ha Sant Salvador del Corb, Sant Honorat i Castell-llebre.
Aproximació

D’Oliana cap al nord, passat el pont sobre el Segre, anem a l’esquerra cap a Peramola. Després de 3 km trobem a la dreta el trencall a l’hostal del Boix, on arribem al cap d’1,2 km.

Característiques tècniques
Durada: 4:07 h.
Desnivell: 650 m.
Distància: 13,00 km.
Dificultat: El tram entre coll de Mu i el coll de Sant Honorat exigeix precaució.
Cobertura mòbil:
Recomanacions
Aigua, calçat adequat, crema de sol...
Descripció del recorregut
 
Hostal del Boix – Quatre Camins – Sant Salvador del Corb – Coll de Mu – Coll de Sant Honorat – Sant Honorat – Castell-llebre - Hostal del Boix
0.00 h. Hostal del Boix. 357453 – 4659284 – 588. L’antic can Boix és ja fa molts anys l’hostal del Boix, acollidor i ben situat al peu de la solana. Sortim passant entre els edificis de l’hostal –també hi ha un camí que el volta per l’est. A darrere hi ha una bifurcació, amb pal de seguiment (en trobarem sovint pel camí). El camí que puja a la dreta al costat del torrent de Rumbau va a Sant Honorat per la font Viva. Prenem el de l’esquerra, que indica al Corb. El camí puja (SW) per una pineda amb roures. Al grau de Porta, on deixem un camí a l’esquerra, (22’; 356921 – 4659134 – 742) hi ha restes de l’empedrat antic. Després, més planers, passem un petit sot i tornem a pujar fins a la carena.

0.34 h. Quatre Camins. 356470 – 4659241 – 810. Cruïlla situada en un collet a la carena de Nerola. Hi trobem una pista que seguim a la dreta (N) (de seguida en deixem una altra a la seva esquerra) i que puja suaument. Convé estar atents per no passar de llarg, al cap de 400 m, el forat de Nerola (356463 – 4659613 – 867), un avenc que es troba a l’esquerra del camí. Aviat la pista revolta i s’enfoca a la roca del Corb, deixant-nos veure la silueta de Sant Salvador, encimbellada a la roca. Arribats sota la mola, es desprèn a l’esquerra el camí a la casa del Corb, balma obrada amb restes de les cambres i que fou habitada fins a principis del segle XX. No és desencertat fer-hi una visita. Continuant per la pista, quan aquesta revolta al nord-oest, trobem a l’esquerra el corriol que s’enfila a Sant Salvador (356481 – 4660020 – 883). El camí puja pel conglomerat, dret, però sense dificultats especials.

1.02 h. Sant Salvador del Corb. 345324 – 4659894 – 948. Té brama de ser l’ermita romànica més petita de Catalunya. Mig enrunada, se’n conserva l’absis i part de les parets. Està situada en un esperó a llevant del roc. La vista és esplèndida. Al costat hi ha el roc més important, que alguns en diuen l’agulla del Corb, sense accés fàcil. Retornem pel mateix corriol, ja que cap altre accés és possible, i continuem per la pista fins al costat del coll de Mu. Pel camí veiem, a l’altre costat del barranc de Rumbau, una gran balma, la Catedral, a la qual es pot accedir amb dificultats des de coll de Mu. En aquesta zona passarem per sobre de diverses balmes (que no veurem), fet que explica el nom de les Esplugues, i que en èpoques allunyades havien servit de refugi.

1.18 h. Coll de Mu. 356116 – 4660207 – 915. Deixem la pista i girem a la dreta per baixar al coll de Mu, muralla que separa clarament el barranc de Rumbau i la zona sud-est de Sant Honorat, dels contraforts de la serra d’Aubenç, que veiem a l’altre costat. Al coll deixem a l’esquerra un camí marcat groc-blau i passem pel costat sud-est de la roca Llarga. A partir d’ara anirem una bona estona entre cinglera i barrancada per un corriol, de vegades poc clar, tallat al conglomerat, sovint força penjat, però mai amb dificultats autèntiques. Això no obstant, els qui pateixin de vertigen convé que se n’abstinguin. Al començament hi ha algun cable, que dóna seguretat, però no gaire útil i que no trobem en altres passatges igualment dificultosos. El camí flanqueja la base del cingle de Sant Honorat i passa algunes canals interessants. Després de superar un collet, recupera el nivell anterior en una zona ja amb canals menys pronunciades, cosa que ens indica que ens apropem a l’enllaç amb el camí que puja de can Boix. Quan el trobem pugem a l’esquerra, al començament en una zona força erosionada.

2.19 h. Coll de Sant Honorat. 357496 – 4660460 – 967. A la carena entre el roc de Rumbau i Sant Honorat. Hi trobem una pista, que seguim a l’esquerra (W), fins al mirador del roc de la Presó o el Picapoll, on deixem la pista i seguim un corriol. Puja dins un bosquet i després en conglomerat, al peu de la mola, on ascendim per unes escales ben treballades i amb una volta.

2.35 h. Sant Honorat. 357078 – 4660600 – 1060. Planell a dalt de la Mola, al centre del qual hi ha les ruïnes de l’ermita de Sant Honorat, que conserva quatre parets i una llinda amb la data de 1729. La vista, sobretot des del cantó nord, és espectacular. Podem admirar la majestat de les parets extraplomades sobre la ribera del Segre; també la serra d’Aubenç ofereix el seu costat més impactant. Retornem pel mateix camí fins al coll de Sant Honorat i continuem recte per la pista. Després de la primera pujada hi ha les escasses ruïnes de la Serra, on deixem a la dreta –si és que no ens animem a fer-hi una escapada- el camí que mena al cim del roc de Rumbau. Ara la pista (N) baixa dreta fins a un replanet (35’; 357991 – 4660499 – 850). De la dreta surt una drecera que després de pujar a un collet retorna a la pista ja prop de Castell-llebre. Podem anar per aquesta drecera, a estones no gaire neta, o continuar per la pista, que la diferència és poca. Quan es retroben, continuen baixant (SE) fins a un coll al peu de Castell-llebre.

3.22 h. Castell-llebre. 358642 – 6660830 – 675. L’indret –que no té res a veure amb ‘llebres’, malgrat les llegendes que hi van associades, sinó amb ‘vell’, del llatí vetere- ofereix, especialment des del clos on hi havia el cementiri, un preciós panorama sobre els engorjats del Segre i la vall d’Oliana. El santuari té un bonic campanar amb finestres geminades. Retornem al coll i continuem per la pista de l’esquerra (S), que ja no deixem fins al punt de sortida.

4.07 h. Hostal del Boix. Final de l’itinerari.
Data del recorregut: Itinerari fet el 13 de novembre de 2009, amb el CMSC.
 
Mapes útils
Alt Urgell. Mapes comarcals. ICC.
Alinyà. Editorial Alpina
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu