Logo
Contacta
 

Cap de Ras pels empedrats de Bor


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Fotos
 
 

Interès de l'itinerari
Recorregut per dos camins tradicionals de la Cerdanya, des del poblet de Bor (Bellver). Pujarem pel camí dels Empedrats de Bor i retornarem pel camí de les Marrades, ambdós preciosos. Al capdamunt ens aturarem una estona al mirador del Cap del Ras, que ens ofereix una bella perstectiva del Cadí i de bona part de la Cerdanya, amb les muntanyes que la tanquen al nord.

Aproximació

A Bor s'hi arriba per la carretereta que uneix Riu de Cerdanya amb Bellver.

Característiques tècniques
Durada: 4.00 h.
Desnivell: 650 m.
Distància: 13,5 km.
Dificultat: Mitjana.
Recomanacions
 No hem trobat aigua potable.
Descripció del recorregut
Bor – Coll de la Peguera – Camí dels Empedrats – Cul de la Mata Negra – Collet de Font Freda – Mirador del Cap del Ras – Camí de les Marrades – La Collada - Bor
0.00 h. Bor. 401364 - 4689321 - 1100. Comencem a caminar al centre del poble cap a la bella església de Sant Marcel, que deixem a la dreta. Ens acompanya un sender local (blanc-verd), que deixem aviat a la dreta. Uns metres després deixem la pista i pugem a la dreta per un corriol que ressegueix una carena.

0.23 h. Coll de la Peguera. 401786 – 4688421 – 1216. Hi trobem el camí que puja de Pedra, que fins fa poc formava part del GR-107, del qual encara queden algunes marques. El seguim a la dreta i ens endinsem a l’engorjat del torrent de Pedra, magnífic. Aviat el camí ens mostra les restes de les feina feta per altres generacions, que li dóna el nom d’Empedrats de Bor. Era un camí important per pujar els ramats als plans superiors, però avui està abandonat, perquè els ramats hi pugen millor amb camions. És una llàstima que el GR també l’hagi deixat: corre el risc de perdre’s i el camí de les Marrades, per on va ara, no és tan atractiu ni tan ben fet. Cap al final, on hi ha les restes d’una construcció, el camí des desdibuixa, però no s’ha de deixar mai el torrent.

1.03 h. Cul de la Mata Negra. 401984 – 4686804 – 1475. Hi trobem una pista de desembosc, que seguim a la dreta. Amb unes llaçades ens mena als plans de Bor. Pel camí, en un turonet a la dreta, hi ha el corral del Quel, que pot servir de refugi en mal temps. Als plans enllacem amb la pista que puja de Riu (i per on ara pugen els ramats) i de seguida arribem al collet.

1.55 h. Collet de Font Freda. 401099 – 4686205 – 1711. La vista s’obre cap a la vall de l’Ingla. A la dreta comença el camí per on va el GR. A la seva esquerra, resseguint la carena, hi ha el camí que va al mirador del Cap del Ras. Hi anem, perquè ofereix una bona vista tant de la vall, com del Cadí i de bona part de la Cerdanya. També és un lloc bo per fer-hi un mos, amb unes magnífiques i rústiques taules de granit, tot i que el lloc sembla més visitat per les vaques que pels homes. Retornem a retrobar el GR fent un tros bosc a través; quan el tenim el seguim a l’esquerra. El camí, ara marcat com a GR-107.4, al començament baixa suau, però després agafa fort pendent i fa algun revolt, que potser justifica el nom de camí de les Marrades (encara que la gent de Bor en diu de les Marranes). Segons em diuen era el que feien servir per anar a Bagà pel coll de Pendís.

3.10 h. La Collada. 400230 – 4688188 – 1309. Final del pendent fort. A la dreta surt un corriol, que suposo que és el que baixa directament a Bor, però continuem recte, ara el camí convertit en pista, fins que passat el turó de la Cogulera, deixem la pista i seguim recte pel GR. Ja al pla, enllacem amb el GR-150, que seguim a la dreta durant 250 m, en què prenem un trencall a la dreta que ens retorna directament a Bor.

4.00 h. Bor. Final de l’itinerari.
Data del recorregut: Itinerari fet el setembre de 2010.
 
Mapes útils
Moixeró. La Tosa. Editorial Alpina.
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu