Logo
Contacta
 

A ponent dels rasos de Peguera


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Perfil de desnivells
Racó literari
 
 
 
 
Interès de l'itinerari
Aquest itinerari reforça, donant una volta més llarga, l'itinerari 4 del llibre L'alt Berguedà en 27 itineraris. Té dos al·licients: completar el camí vell que enllaçava Castellar del Riu amb Sant Martí de les Canals, que a més ens ofereix una visió propera dels profunds engorjats de l'aigua de Llinars, i admirar de prop les extraordinàries parets de la serra d'Ensija o els rocs singulars de la Bruixa i de Salamó.
 
Recomanacions
Per seguir bé l'itinerari cal ajudar-se, en les dades que ho hi ha incloses aquí, del llibre abans esmentat.
 
Descripció del recorregut
 
Castellar del Riu - Grau de l'Olivell - Can Garrigues - l'Erola - Font de la Torre - Coll del Pla - Portell dels Terrers - Coll de la Creu del Cabrer - Refugi vell de Peguera - Sant Llorenç dels Porxos - Castellar del Riu.
1:56 h. Can Garrigues (1390 m). (Punt d'enllaç amb l'it. 4 del llibre). Baixem a l'altra banda (E), entre la casa i la capella, i de seguida travessem una pista nova. Continuem baixant per una petita coma, entre prats, uns 200 m fins a trobar una pista herbada, que seguim a la dreta. Al cap d'uns 10' s'acaba i segueix un camí que baixa amb suavitat. Durant tot aquest tros tenim, a l'esquerra, vistes extraordinàries sobre la vall de l'Aigua de Llinars i dels tallats i canals de l'altre costat. El camí arriba a uns prats i a una pista, vora un petit pla.

2:21 h. L'Erola (1.260 m). Sota el serrat del seu nom.
Per aquí passava una via de tren per transportar fusta, que ara segueix el traçat de la pista que ens ve de l'esquerra. A l'altre costat de la pista hi ha unes feixes i un camí que puja del clot de la Molina i de Sant Martí de Canals.
Seguim la pista a la dreta. Al cap d'uns 6' deixem a l'esquerra una pista que també va a Sant Martí i ens enfoquem al torrent de les Canals de Catllarí. 5' després deixem a la dreta la pista principal, just quan comença a pujar abans d'un revolt a la dreta, i n'agafem una altra d'herbada que va de pla. Aviat travessem el torrent de les Canals de Catllarí. Tot just passat, girem a l'esquerra i seguim de pla donant la volta a un llom de pastura fins que arribem a una canaleta formada per les aigües de la font de la Torre. Tirem amunt al costat del torrentet.

2.38 h. Font de la Torre (1.320 m). Enmig de prats de pastura i sota una pista que ve de la Torre, que és a sobre, a 100 m. En sortim en direcció NW, enfocats al collet del Pla. De seguida, en un petit fondal, deixem a la dreta una mala pista i comencem a pujar. Als 8' deixem una pista a la dreta i baixem a travessar el rec de Risclaire. A l'altre costat la pista puja fort fent giragonses.

3.01 h. Coll del Pla (1.450 m). El travessem i continuem de pla, una mica inclinats a la dreta. El camí no és gaire clar. Passem pel costat d'una petita bassa i ens enfoquem clarament al nord, en una zona de pins esclarissats i d'herba. Hi ha fites i algun senyal vermell. Al cap d'uns 5' un corriol comença a pujar entre vegetació més espessa i passa un filat.

3.11 h. Trencall de pistes (1.470 m). Al costat d'un gros roure. Hi passa una pista, de la qual es desprèn, a l'esquerra, un antic ramal, que baixa cap a la gorja del Tec, a l'aigua de Llinars. Agafem la pista principal en direcció N, que va resseguint a mig aire la baga de la serra de Campdevidre, en pujada força contínua. Després d'uns 20' baixa una mica, passem pel costat d'una bassa i deixem pistes secundàries a l'esquerra. Passem per una zona d'aiguamolls. A l'esquerra tenim el roc de la Bruixa i al davant la Roca Gran de Ferrús i la Gallina Pelada.

3.51 h. Cruïlla (1.630). Per l'esquerra ens ve una pista amb una variant del GR-107, dels "Bons Homes". La seguim a la dreta, en una zona que en diuen els Terrers, on sol haver-hi fang.

3.58 h. Portell dels Terrers (1.645 m). Cruïlla important de camins. Deixem a l'esquerra la pista que va al poble de Peguera i a Fumanya i per on va també el GR-107. D'aquí ve el PR-73, que seguirem a la dreta. En aquesta zona hi destaca el roc de Salamó. Uns 8' després deixem a la dreta una pistota que també baixa a la zona de Canals. Continuem pista amunt, en pujada suau i continuada, sempre seguint la pista principal, sense fer cas d'alguns trencalls, endinsant-nos pels vessants occidentals dels Rasos. Força amunt, ja tocant al Xalet Nou de les instal·lacions de les pistes d'esquí de Peguera, deixem una bassa a la dreta.

4:43 h. Coll de la Creu del Cabrer (1.870 m). Vora l'estació d'esquí del Rasos de Peguera i singularitzat per una creu que recorda aquest personatge, a més de les instal·lacions de la pista. La panoràmica s'obre altre cop sobre la vall de Castellar. Hi baixem, amb fort pendent (S), seguint les línies telefòniques i d'alta tensió. Hem de travessar la carretera tres vegades.

4:58 h. Xalet Refugi de Peguera. Enllacem amb l'itinerari principal al punt 3.06.

Total de la volta completa: 6.05 h.

 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu