Logo
Contacta
 

Volta del Sobrepuny


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Racó literari
 
 
Interès de l'itinerari
La Nou de Berguedà és un poblet encantador, al centre d'una valleta i als peus del Sobrepuny. Aquest cim, no gaire alt, és un mirador extraordinari del Cadí, del Pedraforca, d'Ensija, de Peguera i de les valls properes. El recorregut és de gran varietat: conreus al principi, bosc i pastures després, unes agulles rocoses singulars, les Espades, cap al final. Domina el pi rajolet, però hi ha vegetació ben diversa. Sota el santuari de Lurda hi ha la gruta, racó encisador, al costat del torrent. Tot plegat fa que l'excursió sigui atractiva i entretinguda.
Aproximació

Anant per l'Eix del Llobregat, trobem el trencal a la Nou del Berguedà entre Berga i Cercs. Una carretera estreta, la BV-4022, ens hi mena en 5 km.

Característiques tècniques
Durada: 3:31 h.
Desnivell: 875 m; +100 si es puja al Sobrepuny.
Distància: 10,8 km.
Dificultat: Mitjana.
 
Recomanacions
Cal portar aigua, ja que no hi ha cap font aprofitable.
 
Descripció del recorregut
 
La Nou de Berguedà - Margenet - Collada de Pasquals - Collades de Picamill - Collet del Faig - (Sobrepuny) - Espades - Canal Formosa - Caselles - la Nou de Berguedà.

0:00 h. La Nou de Berguedà (875 m).
Sortim de l'aparcament que hi ha al costat de les instal·lacions poliesportives municipals, passem per davant de l'església i baixem per la carretera, que té marques del GR-4-1, i que anirem seguint fins a sota Casadessús. Al cap d'1 min agafem a l'esquerra la carretera que porta a Vilada, guiats pel senyal indicador de Santuari de Lurda de la Nou. Passem pel costat del santuari i baixem a creuar la riera de Cuirols. Poc després creuem la riera de la Nou (840 m) i deixem la carretera girant a l'esquerra per una pista, però de seguida la deixem i pugem per un camí a la dreta, que, fent una drecera, ens torna a una pista al costat de la carretera, entre les dues cases del Pla. Seguim la pista cap a l'esquerra, deixant algun trencall i en 9' més arribem a la casa de Margenet.

0:34 h. Margenet (970 m). Passem per la part superior de la casa i al costat inferior d'una pallissa i agafem de pla una pista que sembla continuació de la d'arribada. Al cap de 9' (i mig minut abans que la pista s'acabi) agafem un corriol a l'esquerra, que puja per la banda de solell del torrent del Duc, procedent de la collada de Pasquals, que tenim ben clara davant nostre. A partir d'aquí el camí és poc definit. S'ha d'anar pujant gairebé sempre tenint el torrent a la nostra dreta, buscant els millors passos, sovint seguint corriols que semblen de vaques, però que no ofereixen cap dificultat.

1:00 h. Collada de Pasquals (1200 m). En realitat hi ha un doble coll. Nosaltres arribem al primer, que es troba més a prop del cim del Cap de la Canal Closa, situat al sud (1345 m).

Si s'hi vol pujar s'ha de seguir un corriol en direcció sud, al costat d'un filat i després d'uns 5' deixar-lo i pujar per la carena, sense camí, sempre força arran de cingle. Cal comptar uns 20 min de pujada i altres tants de baixada, però és un cim alterós i amb bones vistes.

A aquest coll també arriba un camí procedent de Casadessús, que sembla que s'ha confós amb el nostre de pujada. Per arribar a la vertadera collada de Pasquals pugem en direcció nord un corriol que volta un petit turó pel costat de ponent i en 1 min som a la collada pròpiament dita. A aquest coll arriba de llevant una pista procedent d'Espinagalls i que continua cap a ponent sobre els boscos de Margenet. Hi ha una tanca de filferro. A la porta de la tanca hi ha, desdibuixades, les marques verdes i grogues d'un itinerari. Des de la collada es veu tot l'esquenall del serrat de Picamill fins al Sobrepuny, que el domina. Sortim agafant una pista força desfeta que puja en diagonal (NEN) per sota del vessant E (el de Vilada) del serrat de Picamill, i que té, de tant en tant, alguns senyals vermells. Aquesta pista després d'uns 10' arriba a uns prats on hi havia les ruïnes de la casa i de la font de Picamill, avui tot perdut. Al voltants hi ha alguns camins secundaris, que cal descartar. Continuem pujant, creuem un petit torrent i ens acostem a la part alta del rec de la Font del Sofre. Davant i a la dreta tenim les parets blanques de les roques del Puig Cubell, sota les quals ens anem dirigint. Aviat arribem als prats que formen la capçalera del rec de la Font del Sofre, on entronquem amb uns senyals grocs procedents d'un itinerari de Vilada al Sobrepuny i que a partir d'ara anirem seguint. Tot aquest paratge abunda en pastures, mulleres i pins rajolets ben desenvolupats.

1:35 h. Collada de Baix de Picamill (1430 m). Collada àmplia, que separa els vessant del rec de la Font del Sofre dels de la Clusa. Per l'altre costat del coll arriba una pista que va cap al Clot. Sense creuar el filat girem a l'esquerra (NW), passem per sota d'una agulla rocosa, dita de Sota Sobrepuny, que voltem, i arribem a un altre coll.

1:45 h. Collada de Dalt de Picamill (1505 m). Situat entre el Sobrepuny i la roca de Sota Sobrepuny. Continuem per l'altre costat en lleugera baixada, però després d'uns 40 m deixem el camí de la dreta, que baixa cap a Rossinyol, i ens decantem a l'esquerra per un camí al principi poc evident. Hi ha una fusta indicadora de la direcció a seguir en un arbre i els senyals grocs. Aquest camí al començament planeja, però de seguida puja dret, entre faigs i rajolets, fins a un collet.

1:55 h. Collet del Faig (1565 m). Cruïlla de camins. Hi ha un curiós pi de dues branques, escapçat.

Si es vol fer el Sobrepuny, ascensió del tot recomanable i que no costa més d'un quart de pujada, tenim dues opcions: una és seguir un corriol poc definit a l'esquerra (S) que puja decididament, i mena al cim del Sobrepuny de Dalt (1655) directament. L'altra és segui un caminet, al principi clar, després més imprecís, una mica a la dreta de l'anterior (SW), al costat d'una mata de quatre faigs, que creua gairebé planejant la baga d'Espades i mena a tocar del coll entre el Sobrepuny de Dalt i el Sobrepuny de Baix. D'aquí, pujant a l'esquerra, arribem al cim.

Agafem un camí a la dreta (N). Als 2 min, en un petit replà, surt un camí a l'esquerra que baixa a la pista de la Jaça. Seguim el de la dreta. Després deixem a l'esquerra camins de desembosc, i anem seguint en direcció NNE, fins que als 9 min arribem a un filat (1435 m). Girem a l'esquerra i 3 min després arribem a un coll ample.

2:15 h. Coll de la Plana (1405 m). Cruïlla de camins. A la dreta (NE) se'n va per una pista el GR-4-1 cap a Sant Romà de la Clusa. En direcció N surt una pista que ens podria dur al Serrat de Fulleracs i al Portell del Porc. Agafem a l'esquerra (W) una pista, amb els senyals del GR, que va a la Nou per Espades i Cuirols. Deixem alguns trencalls a l'esquerra, passem per la casa d'Espades i arribem fins a un dipòsit d'aigua que hi ha sota la masia.

2:27 h. Dipòsit d'aigua d'Espades (1310 m). Deixem la pista i el GR i davallem al costat del dipòsit. Just a sobre el dipòsit hi ha la font de l'Avet, que sol rajar, però no sempre. Durant tot aquest tros anirem baixant sense camí clar (tot i que de tant en tant es veu algun senyal molt antic de GR) pel centre de la coma, tenint a la nostra dreta les diverses agulles -almenys n'hi ha cinc- d'Espades i a l'esquerra els boscos i cingles de la Jaça. Després d'uns 5 min creuem un torrentet, ascendim un pèl i continuem baixant. La segona agulla, molt airosa, té una bandera a sobre. Al peu de la tercera hi ha les ruïnes de la casa d'Agudes. Baixem per les feixes de sota la casa, trobem una espècie de forn amb indicacions de "Peligro", deixem algun trencall que s'aparta a dreta i esquerra i quan falten uns 300 m per arribar a la cinquena agulla arribem a una pista oberta de poc i que mor aquí.

2:51 h. Canal Formosa (1110 m). Final de la pista. Canal que baixa de la zona de la Jaça. Hi ha, desaprofitada, la font del Còbil. Seguim la pista i al cap de 18 min, en un revolt pronunciat a la dreta, arriba de l'esquerra el camí, amb senyals vermells ja molt antics, que baixa del Sobrepuny. Continuem per la pista i 3 min després arribem als camps de sobre Caselles.

3:16 h. Caselles (970 m). En arribar a les feixes de Caselles empalmem amb una altra pista, que creuem, per baixar al costat superior de la casa i de pla anem per les feixes cap a la dreta per agafar una pista de desembosc. La seguim uns 400 m, i en una careneta imperceptible, just quan s'obre la vista sobre el poble de la Nou, girem a l'esquerra, seguint unes traces de camí, que després de 50 m es fa més clar. Creuem un filat, baixem una mica i trobem senyals d'un GR, que seguim cap a l'esquerra, ja sobre el poble de la Nou. El GR es decanta a la dreta, per acostar-se al poble per la part de dalt, en una zona on hi havia hagut extracció de carbó. Travessem el torrentet d'Agudes, passem al costat de Can Patzí i arribem al torrent de Cuirols en un racó amb un saltant d'aigua. Al costat del torrent hi ha la font abundosa de Can Patzí. Creuem el torrent i agafem el camí antic, a la dreta, que ens duu a la part superior del poble, al costat de l'aparcament.

3:31 h. La Nou de Berguedà. Final de l'itinerari.

 
Data del recorregut: Itinerari fet el 20 de març de 2004.
 
Mapes útils
No hi ha cap bon mapa excursionista de la zona. Pot ser útil el mapa comarcal de l'ICC 1:50 000.
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu