Logo
Contacta
 

Mola Grossa des de Paüls


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Fotos
 
 
Interès de l'itinerari
forat de la FinellaEl camí de Paüls cap al Montsagre, que segueix el GR-171, és sempre interessant; però la fita principal d’aquest itinerari és el cim de la mola Grossa pel forat de la Finella. Com a al•licient complementari, el retorn el fem pel coll de Rotger, baixant a Paüls pel camí antic, avui gairebé abandonat, però que encara es pot seguir. Amb aquest itinerari voldria estimular algun dels centres excursionistes de la zona perquè es moguessin per recuperar-lo.
Aproximació

A Paüls s’hi arriba des d’un trencall, a Xerta, de la carretera C-12 entre Tortosa i Mora d’Ebre. Sortim de la part baixa del poble.

Característiques tècniques
Durada: 5.10 h.
Desnivell: 850 m.
Distància: 13,8 km.
Dificultat: No ofereix cap dificultat especial, fora de saber orientar-se baixant del coll de Rotger.
Recomanacions
 Les habituals a muntanya. A la font del Montsagre de Paüls s’hi troba aigua.
Descripció del recorregut
 
Paüls – Font del Montsagre de Paüls – Mola Grossa – Coll de la Refoia – Coll de Rotger – Paüls.
0.00 h. Paüls. 281245 – 4533517 – 310. Sortim de davant del centre d’Esplai de Paüls i pugem cap a la part alta del poble. Passem sota les parets enrunades del castell i sortim del poble, sempre Barranc del Montsagreseguint el GR-171, que ens acompanyarà fins a la font del Montsagre. Al començament el camí puja amb suavitat i fa algunes petites sifonades. Al cap de mitja hora trobem indicat a mà dreta un camí a les coves Roges. Després la pujada es fa sostinguda, en un paratge cada vegada més muntanyenc que s’endinsa al barranc del Montsagre.

1.45 h. Font del Montsagre de Paüls. 279371 – 4535814 – 839. Enmig d’una ampla coma, dominada per les parets de la Mola Grossa, que semblen infranquejables, sol rajar sempre. Deixem a l’esquerra el GR-7 cap a les Clotes, i el seguim uns metres a la dreta. Al proper trencall el deixem a l’esquerra i continuem recte. Encara de seguida deixem un altre trencall a l’esquerra que també va al coll Roig. El camí puja per dirigir-se a un forat, des d’aquí invisible, que passa sota la paret: és el forat de la Finella (279606 – 4535773 – 924), que ens permet assolir l’altra banda de la paret. Després el camí continua sense problemes prop de la carena. Tot aquest camí, que no figura al mapa de Piolet, és un camí clar i fressat.

2.30 h. Mola Grossa. 279748 – 4535977 – 1044. Punt culminant de l’itinerari. Ofereix una vista esplèndida. Continuem seguint la carena, sempre per camí clar. Passada la moleta de Garí comença a baixar, fins que al final, girant a esquerre, fa un descens brusc.

3.04 h. Coll de la Refoia. 280568 – 4536644 – 860. Hi retrobem el GR i la pista que puja al tossal d’en Grilló. La seguim a la dreta, fins a un altre collet, on la pista es bifurca (9’; 280936 – 4536492 – 837). Al mapa de Piolet hi ha indicada a la dreta una sendera que es despenja per la cinglera, però avui no existeix i és aventurat ficar-s’hi. Continuem, doncs, per la pista de la dreta, que aviat baixa fort tot fent llaçades. A l’alçada del coll de Rotger prenem un trencall a dreta, és l’únic que es troba, passem sota el mas del Jordi entre les feixes i arribem al coll.

3.59 h. Coll de Rotger. 280908 – 4535479 – 603. A partir d’aquí el camí està abandonat. Primer baixem per la part més baixa i en arribar a unes feixes girem a la dreta. Passem per unes altres feixes abandonades, cap al final de les quals apareix el camí antic, que anem seguint. Ja força avall (25’) arribem a un olivet ben cuidat de nou i una estona després al mas del Pipa (4’; 280802 – 4534916 – 417), on trobem una pista a l’esquerra. Passem per la dreta del mas i continuem pel camí antic, fins que, davant el mas Polei, anem a l’esquerra a trobar la pista, que seguim i per on anava el camí antic, sense fer cas del que posa al mapa. Després d’una baixada forta, quan la pista gira a l’esquerra, al final d’un tram asfaltat, l’abandonem i seguim recte per camí. Aquest va a passar el torrent i puja als antics rentadors, on girem a esquerra fins a trobar un carrer asfaltat que puja al poble. El prenem a esquerra, fins a la carretera, que seguim a la dreta fins al poble.

5.10 h. Paüls. Final de l’itinerari.
 
Data del recorregut: Itinerari fet el juny de 2011.
 
Mapes útils
He usat el mapa de Piolet. Remarco que no convé seguir el baixant que hi ha indicat a la bifurcació de pistes i que a partir del coll de Rotger és poc precís.
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu