Logo
Contacta
 

Toscar-Alfara pels rasos


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Fotos
Racó literari
 
 
Interès de l'itinerari
Excursió magnífica des del Toscar a l'Alfara de Carles, pujant pel Bosc Negre fins a la Tosseta Rasa. Després, en un traçat força planer, anem pel camí del Serrall fins a l'Espina. La baixada és directa a Alfara. Com molts altres camins del Port, sempre amb racons sorprenents i atractius. Cal afegir-hi l'al·licient de la panoràmica aèria de gairebé tot el massís i les insuperables vistes des dels dos cims culminants: la Tosseta Rasa i l'Espina. En dies clars la contemplació de les ciutats i pobles al voltant de l'Ebre per una banda, i els poblets de la Terra Alta i de l'Aragó per l'altra, poden retenir-nos molta estona. A més, la Tosseta Rasa és el sostre comarcal de la Terra Alta, que durant molt de temps havia estat adjudicat a l'Espina. El camí de pujada des del Toscar al coll d'en Caubet, en la zona del Bosc Negre, és molt gratificador, tot i l'esforç que demana.
Aproximació

Sortim des del Toscar. S'hi arriba per la carretera de Tortosa a Alfara de Carles. Uns 3 km abans d'aquest poble es pren un trencall a l'esquerra, ben indicat. La carretera, una pista asfaltada, acaba en aquest nucli al cap de 4,5 km.

Característiques tècniques
Durada: 5.13 h.
Desnivell: + 1.180 m; - 1.220 m.
Distància: 15,9 km.
Dificultat: No presenta dificultats especials, tot i que cal tenir present la llargada i el desnivell. El tram entre el coll de Carabasses i els rasos del Maraco és perdedor.
 
Recomanacions
Cal anar molt ben calçat. Només es troba aigua cap al final. El tram entre el coll de Carabasses i els rasos del Maraco pot ser molt calorós.
Si es va en cotxe particular cal retornar en taxi des d'Alfara fins al Toscar, si no es volen fer uns sis quilòmetres més.
 
Descripció del recorregut
 
El Toscar - Coll d'en Caubet - Tosseta Rasa o Blanca - Coll de Carabasses - Camí del Serrall - Mas del Maraco - Coll d'Alfara - L'Espina - Coll d'Alfara - Barranc del Llop - Alfara de Carles.

0.00 h. El Toscar. 277041 - 4525268 - 475. Comencem a caminar des del peu d'un transformador, a la dreta de la pista, poc després del trencall d'un hotel. Pugem per l'esquerra del transformador, seguint senyals vermells, que ens acompanyen fins ben amunt. Al cap de 10 min, al coll de Morera, deixem un corriol a l'esquerra, amb marques grogues i 2 min després arribem a una bifurcació. Deixem el camí de l'esquerra, que va a la Cova Pintada. Anem deixant trencalls a dreta i esquerra. Arribem al trencall, a la dreta, de la font del Bosc Negre, indicat (18'; 275955 - 4525605 - 709). Aquesta es troba en un bonic racó a uns 2 min. Continuem amunt tot giragonsejant a un costat i altre del barranc del Bosc Negre, amb vistes cada cop més amples i sorprenents.

1.02 h. Bifurcació. 275437 - 4525427 - 951. A la dreta continua el camí cap al coll de Carabasses. Girem fort a l'esquerra (S), per camí clar. Arribem al fals coll d'en Caubet (11'), a la carena. Continuem a la dreta fins a una clariana herbada.

1.23 h. Coll d'en Caubet. 275154 - 4525107 - 1092. Veiem clares a la dreta les pedres blanques de la Tosseta Rasa, aspecte que justifica el nom que rep també per aquestes terres aquest cim: Tosseta Blanca. Hi trobem el GR-7. El seguim a l'esquerra uns 300 m, on el deixem, continuant recte amunt pel fons de la coma per un mal camí que es desprèn a la dreta. Ja entre feixes d'antics sembrats de patates, passem entre una bassa i les restes d'una cabana (10') i arribem a un coll (4'). Girem a la dreta, passant davant d'una altra barraca i ens dirigim, sense camí clar, però per itinerari evident vers la tosa, que resplendeix a la nostra dreta.

1.44 h. Tosseta Rasa. 274790 - 4525193 - 1224. Segurament el cim que ofereix una millor visió de tot el Port, gràcies a la seva centralitat. Al S destaca el cim del Caro, fàcil d'identificar per les antenes. Una mica a la dreta (SW) la mola de Catí. Més a la dreta (W) la Miranda de Terranyes i darrere seu, una mica a la dreta, part de Penyagalera. Al N les Roques de Benet. La Muntanyola, amb el cim de l'Espina, al NE. I moltes coses més. Baixem per la carena NE, agafant-la una mica per sota, a la dreta, fins a darrere de l'esperó més destacat, on baixem fort entre boixos. Així arribem altre cop al GR, en una tartera (18'). El seguim a l'esquerra.

2.06 h. Coll de Carabasses. 275278 - 4525670 - 1054. Confluència dels camins del Toscar i de les Clotes, cap on va el GR. L'opció més normal és seguir aquest últim, molt bonic. Però avui escollim un corriol poc conegut, el camí del Serrall, que va per la solana, sobre el Toscar, prop de la carena. Per agafar-lo girem a la dreta, enfocats al Toscar, però enlloc de prendre el camí que baixa fort, seguim el que, una mica a la seva esquerra, inicia un descens més suau. Hi ha esporàdiques marques verdes. De seguida, no més de 70 m enllà, deixem una bifurcació que baixa a la dreta, i pugem, tampoc gaire, enfocant-nos (N i NE) cap a la cota 1138. Abans d'arribar-hi, assolim la carena, al coll dels Eriçons (15'; 275610 - 4526350 - 1068), on el camí es fa molt perdedor. La seguim una mica, fins a la part més baixa. Res d'enfilar-se a la cota. Baixem uns 20 m a la dreta i si tenim sort, potser trobem algun senyal de pintura o alguna fita. El corriol va seguint (NE), força planer, per sota les agulles de l'esquerra. Travessa un barranquet, sobre la font dels Adells, i, ja més clar, puja a la carena dels rasos del Maraco (més o menys 20 min). El GR passa a la nostra esquerra, una mica avall, tot pujant. Continuem per la carena fins que hi coincidim (11'). El seguim a la dreta, baixem al clot del barranc del Carrer Ample, passem al costat del mas del Maraco (20')i pugem fins a un coll 13').

3.26 h. Coll d'Alfara. 277902 - 4528805 - 1121. Cruïlla de camins. A la dreta (E) baixa el camí d'Alfara, pel barranc del Llop, que després seguirem. El GR continua per l'esquerra (N). El seguim uns 6 min, fins que trobem el trencall d'un PR a l'esquerra. Prenem aquest i amb 5 min més ens deixa al cim de l'Espina (277727 - 4528919 - 1179). És vèrtex geodèsic i una miranda extraordinària, que ofereix una visió panoràmica esplèndida, que complementa la que teníem des de la Tosseta Rasa. Retornem al coll d'Alfara i seguim el camí del barranc del Llop. La baixada és rapidíssima i pedregosa, de manera que cal anar amb peus de plom, aprofitant fer parades per gaudir del paisatge. El camí no té pèrdua. Ja molt avall (50'; 638 m) entrem en un tancat, de toros braus. Més enllà arribem a una clariana, amb pistes (12'; 279375 - 4527995 - 560). Baixem a l'esquerra i uns 150 m enllà hi ha els Bassis, una font, o millor, abeurador, que ens pot proveir d'aigua. Continuem avall per pistota, baixant cinc o sis feixes. En ser ran d'una casa abandonada, que ens queda a l'esquerra, planegem a la dreta, per anar a trobar el camí de baixada. L'inici és sobre un sot, al vessant del turó que tenim a la dreta. Passa sota un espadat que es veu des dels Bassis. Trobat el camí, baixem al costat del filat del corral de braus Simeon, a sota, a l'esquerra. En uns 20 min som a la carretera d'Alfara, que seguim fins al poble.

5.13 h. Alfara de Carles. 340 m. Final de l'itinerari.

 
Data del recorregut: Itinerari fet a la primavera del 2006.
 
Mapes útils
El Port. Editorial Piolet i UEC Tortosa. 1:30 000. Molt útil, encara que el traçat d'alguns camins és poc precís i el corriol entre el coll dels Eriçons i el GR no hi consta.
 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu