Logo
Contacta
 

Masboquera-Pratdip i serra de la Güena


Descripció de l'itinerari

Més informacions
 
 
Interès de l'itinerari
Excursió situada prop del mar, encara que només el veurem de lluny, en terres baixes. La primera part transcorre per la llera del riu de Llastres, que es va enfonsant entre parets altes i estretes. Després els espais són més oberts, i les vistes més interessants són cap al costat de la serra de Llaberia, i sobre el poble de Pratdip i la vall de Santa Marina. En conjunt és una bonica caminada per terres de secà, en què trobem ambients variats.
Aproximació

Arribem a Masboquera per la carretera que va de l’Hospitalet de l’Infant a Mora d’Ebre. Comencem a caminar a Masboquera. L’excursió es podria iniciar també a Pratdip.

Característiques tècniques
Durada: 5.05 h.
Desnivell: 600 m.
Distància: 15,3 km.
Dificultat: Ni per la distància ni pel desnivell no és un itinerari difícil, encara que a la primera part, pel riu de Llastres, cal fer algun petit salt. Cal tenir present que bona part del camí és per terreny pedregós, típic dels ambients calcaris, que obliguen a posar atenció on trepitgem. La bona senyalització de tots els camins i trencalls faciliten molt el camí.
Recomanacions
Excursió només recomanable en dies d’hivern, ja que a l’estiu podria ser excessivament calorosa. Cal anar ben calçats, proveïts d’aigua i molt millor amb pantalons llargs. Si es vol, hi ha l’opció de dinar a Pratdip.
Descripció del recorregut
 
Masboquera – Enllaç PRC-90 – Coll del Marquès – Pratdip – Serra de Güena – Coll de Pressó - Masboquera
 
0.00 h. Masboquera. 319970 – 4543307 – 220. Comencem a caminar a l’entrada del poble, al costat de la carretera, seguint el GR-192 (N), que passa pel nucli antic del poble. Darrere el poble, en Estretsarribar al riu de Llastres, deixem el GR i anem pel costat del riu (E), seguint el curs de l’aigua, encara que sol anar sec. A partir d’ara anirem gairebé sempre per la mateixa llera del riu, seguint les seves giragonses. El riu es va engorjant, cada cop amb les parets més altes i amb alguns passos estrets, on cal posar habilitat i compte. És un dels trams més entretingut i divertit de l’excursió. De tant en tant trobarem corriols que pugen a les antigues feixes que hi ha pels voltants, però no n’hem de fer cas. Quan portem ja més o menys una hora de camí i gairebé al final dels Estrets, deixem a l’esquerra (321106 – 4544070 – 147) un corriol que puja al pouet de Pressó. Poc després ens ve de l’esquerra la rasa dels Estrets, per on puja un corriol que fa drecera fins a la font de l’Anxera. Continuem avall.

1.35 h. Enllaç amb PRC-90. 321701 – 4544314 – 120. El seguim a l’esquerra (W). Ben marcat, passa per les ruïnes del mas de l’Abellar, on trobem la sèquia d’en Marian, que va junt amb el PR. Quan arribem a la rasa dels Estrets, se’n ajunta per l’esquerra la drecera abans esmentada i de seguida som a la font de l’Anxera, ben anunciada, però que no hem sabut veure enlloc. Continuem amunt el camí, ara anomenat del Marquès, fins que arribem a un coll.

2.28 h. Coll del Marquès. 321215 – 4545404 – 329. Al costat del coll, a la dreta, hi ha el pouet del Marquès, d’on raja aigua neta, encara que no sé si potable. El paisatge s’obre a la vall del barranc de la Dòvia, amb el puig del Cabrafiga darrere. Baixem per la banda oposada a la d’arribada. Un tros avall el camí es decanta a l’esquerra de la vall i disminueix el pendent, deixant el molí d’en Xenca i una granja, a sota, a la dreta. Arribem a tocar del barranc de la Dòvia, al costat del qual remuntem. Deixem a l’esquerra un camí a la Vinya d’en Joana i passem pel costat de la capalleta de Sant Isidre. Més enllà, ja en terres cultivades, passem el barranc i per la carretera arribem a Pratdip.

3.08 h. Pratdip. 321285 – 4546740 – 217. Població recollida entorn de les ruïnes del castell, amb Pratdipcases ben conservades, una bella església i restes de muralles, que mereix una visita. En sortim pel costat SW, passant el Barranquilló i junt a les parets del cementiri. Davant les portes d’aquest seguim un sender que baixa cap al barranc de Santa Marina. Avancem un tros dins el barranc i, en una cruïlla, el deixem i pugem a l’esquerra cap al Gallemí. El camí s’enfila prop de la carena, cap a les Vinyasses, passades les quals entronca amb una pista. La seguim a la dreta fins a la carena de la serra de Güena.

4.00 h. Serra de Güena. 320644 – 4545515 – 437. Som al Gallemí, al costat d’unes antenes. A l’esquerra un camí puja al puig de Güena i també baixa al riu Llastres. Anem a la dreta (SW), seguint l’esquenall de la serra, fins que, en arribar a les primeres cases de la urbanització de Santa Martina, quan la pista comença a baixar fort i abans d’un revolt pronunciat a la dreta, l’abandonem i en prenem una altra a l’esquerra (S), en lleugera pujada. Al pouet d’en Borràs girem a la dreta (W) i aviat entronquem amb el GR-192. Abandonem la pista i girem a l’esquerra (SE), acompanyats del GR. De seguida deixem a la dreta una derivació cap al coll de la Duera i la punta de Santa Marina (si es vol allargar una mica el recorregut es pot seguir aquest camí i baixar després cap a Vandellós) i pugem a un collet.

4.35 h. Coll de Pressó. 319946 – 4544462 – 450. A la serra de Santa Marina. És el punt més alt de la nostra excursió. A partir d’ara tot és baixada, que fem seguint el GR, fins a Masboquera.

5.05 h. Masboquera. Final de l’itinerari.
Data del recorregut: Itinerari fet el 3 de febrer de 2009.
 
Mapes útils
Serra de Llaberia. 1: 20 000. Editorial Piolet.
 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu