Logo
Contacta
 

Montseny: Riells-Riells pel Collet Xic


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Fotos
Racó literari
Altres informacions
 
Interès de l'itinerari
En el massis del Montseny tota la zona de Collet Xic i del Sot dels Güers, en les estribacions est del Morou, és, sens dubte, la més impressionant. Considero tot el recorregut d'un interès extraordinari i dels més bells que es poden fer al Montseny, tant per la varietat de vegetació com de paisatge, adés idíl·lic adés feréstec.

Camí de les Cascades. "El camí de les Cascades és el nom que fou donat per mossèn Pere Ribot, rector de Riells, al pintoresc corriol que remunta, entre gorgs i cascades, l'encaixonada i esponerosa riera de Riells". (Joan López Cortijo: Montseny 2, Editorial Montblanc-Martín, 1990, pàg. 87). L'it. 22 d'aquest llibre el descriu de manera detallada.

L'església de Riells de Montseny, o abadia de Sant Martí, de la qual ja es té notícia des del segle X, també és digna de visitar i es troba molt ben conservada. (veure web)

Aproximació

Des de Barcelona:
Se surt de l'autopista A-7 per la sortida 11 (Sant Celoni) i s'agafa la C-35 fins a la Batllòria. Aquí es gira a l'esquerra per la GI- 552, direcció Breda i Viabrea-Riells. Un mig km després de Breda s'agafa un trencant a l'esquerra en direcció a Riells, la Ctra. BV-5151, que ens porta a aquest poble en 6 km. A Riells de Montseny s'acaba la carretera.

Des de Girona:
Per l'autopista A-7, sortida 10 (Hostalric-Blanes). S'agafa la C-35 en direcció a Sant Celoni i passat el poble d'Hostalric agafa la C-251 fins l'encreuament en direcció a Breda (6 km). Aquí s'agafa la carretera GI-552, es travessa Breda i després de mig km s'agafa un trencat a l'esquerra en direcció a Riells. La Ctra. BV-5151 ens porta a aquest poble en 6 km, on s'acaba la carretera.

Per l'Eix:
Sortida d'Arbúcies-Sant Hilari i es va en direcció a Arbúcies per la carretera GI-550. Es travessa el poble per fora en direcció Hostalric fins que agafem la carretera GI-552. A uns 7 km girarem a la dreta direcció Breda, passant per Coll de Norri. Just abans d'arribar a Breda girarem a la dreta en direcció a Riells. La Ctra. BV-5151 ens porta a aquest poble en 6 km, on s'acaba la carretera.


Característiques tècniques
Durada: 3h 10 min.
Desnivell: 550 m.
Distància: 8 km.
Dificultat: SD. Però cal estar atent, perquè els camins són perdedors, ja que avui dia no hi passa sinó algun excursionista escadusser.
Cobertura mòbil: Cobertura gairebé en tot el camí, encara que en els llocs més fondos de la Riera de Riells no n'hi ha.

 
Recomanacions
Durant la primera part del trajecte, en què cal creuar sovint la riera de Riells, cal anar preparat per si algun cop posem sense voler els peus a l'aigua, sobretot en època de pluges. Si el terra és moll és fàcil relliscar amb les pedres i convé extremar les precaucions. Si baixa molta aigua potser és més convenient fer de pujada el mateix itinerari descrit per la baixada i saltar-se el Camí de les Cascades.
Descripció del recorregut
 
Riells - Dues Rieres - Collet Xic - Coll de l'Escala - Sot dels Passejadors - Sot del Burro - Pla Sescorts - Torrent de Vimeners - Dues Rieres - Riells
 
Riells. 0:00 h; 500 a. Sortim de davant la plaça de l'Abadia de Sant Martí de Riells per una pista en bon estat que comença per sobre i gairebé paral·lela de la carretera d'arribada i planeja cap a la riera de Riells. Aquesta pista porta a Santa Fe pels Corrals de Perernau i Vimeners. Després de 3 min deixem a mà esquerra una pista que s'enfila cap al Corralet d'en Pelegrí. 4 min després travessem la riera per un pontet i 50 metres més endavant, quan la pista fa el primer revolt, la deixem i travessem la riera a gual, aprofitant les pedres. És la primera vegada que creuem la riera, però ho haurem de fer moltes més.

Riera de Riells. 0:07 h; 510 a. Entrem en una zona d'una bellesa extraordinària, encara que des de fa molt poc, a causa de la tala total de la perxada de la Torroella, l'aspecte del vessant que queda a la nostra esquerra és força desagradable. També el terra està ple de les deixalles de la tala. Han salvat, només, 4 o 5 castanyers grossos i vells, que semblen avis xarucs enmig de les deixes de brancam; però han destruït de manera incomprensible la bonica i abundant font de les Fogueres, que em servia per agafar aigua en començar el camí, i també ha desaparegut, almenys de moment, el prat que hi havia. Per tot això val més girar la mirada cap a l'altre costat, on la riera continua baixant joliua i la vegetació resta intacta. Per sort, la tala s'acaba aviat. El bonic sender que hi havia abans està força perdut, en part brut per les restes de la tala i en part menjat per la pista de desembosc que han fet; per això gairebé no queda més remei que seguir aquesta pista durant uns 6 minuts.

Camí de les Cascades. 0:13 h; 525 a. Poc després que la pista té un curt trencall, i just abans d'arribar a un gran pedra rectangular i a l'últim castanyer gros, es desprèn a mà esquerra un corriol que segueix la ribera dreta de la riera a certa alçada i que arriba fins al lloc anomenat Dues Rieres, i que nosaltres farem servir de tornada. De moment seguim endavant i de seguida s'acaba la pista. Continuem per un corriol que ara entra decididament a la part més estreta i encaixonada de la vall, lloc verament selvàtic: hem arribat al Clot de l'Infern. A partir d'aquí hem de creuar diverses vegades la riera buscant els millors passos i sense allunyar-nos mai gaire de l'aigua, que baixa i salta cantaire entre cascades i gorgs. Després d'uns 10 min la vall s'eixampla una mica i el nostre corriol en troba un altre que ve per la dreta procedent del Revolt d'en Formiga. El seguim cap a l'esquerra i de seguida tornem a ser a la riera, al lloc on hi ha al vessant esquerra una penya important i, a sota, el Gorg Negre, bassiol petit comparat amb altres gorgs del mateix nom. Poc després trobem la confluència, per la dreta, del torrent de Can Bernat, que travessem, i entre els dos torrents arribem a una petita esplanada, Dues Rieres, on hi ha una gran roca una mica balmada. Tot aquest recorregut es pot fer en un quart, però de ben segur que trigarem més, embadalits per la contrada.
Des d'aquí podríem seguir remuntant la riera, però avui tenim una altra idea. Per això travessem el torrent de Vimeners i per la seva riba dreta seguim un corriol que retorna cap a Riells, però encara no haurem fet 30 metres que, en un petit llom, trobem una desviació a penes perceptible a la nostra dreta.

Camí del Collet Xic. 0:33 h; 650 a. Agafem, doncs, aquest nou corriol, que de tant en tant té alguna senyalització morada i abundants fites i que serpenteja pel llom de la serra, enlairant-se. Al cap de 6 min deixem un corriol que planeja per la dreta (700 a) i 7 min després un altre, també per la dreta, que puja (735 a), just quan som al costat d'un monòlit que queda a la nostra esquerra. Aviat el nostre camí planeja i travessa per la part superior d'una tartera, la Canal Llarga. Hi ha algun tros que el camí puja fort. Deixem un camí a l'esquerra que baixa i arribem a una carbonera, ja a les envistes d'una altra tartera, la Canal Xica. Aquí el camí es fa perdedor i, tot i que hi ha fites que pugen per sobre de la carbonera, el pendent és pronunciat i és fàcil relliscar. Per això és millor agafar per l'altre costat de la carbonera i anar directe a la base de la tartera, per la qual és fàcil pujar. Quan som al capdamunt de la tartera, on hi ha parets d'antigues carboneres, retrobem més clar el camí, que en direcció S, a la nostra esquerra, es dirigeix a trobar una bretxa entre pedres, coneguda com a Collet Xic.

Collet Xic. 1:10 h; 885 a. És un bon lloc per descansar una mica i contemplar el feréstec escenari que tenim al voltant nostre. Destaca força avall i molt a prop d'on hem passat sense que ho hàgim vist, el Pont de l'Àliga, una pedra plana enclavada entre estrats gairebé verticals. També la vista sobre la vall dels torrents de Vimeners i de Can Bernat és molt bona i més enllà, sobre el castell de Montsoriu i les muntanyes de les Guilleries.
Continuem el nostre camí, força brut, fins a un altre collet, després del qual hi ha una bifurcació. El camí de l'esquerre deu anar al Sot Llobater i el de la dreta, que agafem, es dirigeix cap al coll de l'Escala. Aquest camí planeja fins que troba el camí que puja del Sot Llobater (mal pintat amb senyals grocs), que seguim a la nostra dreta, en forta pujada. Aviat deixem un corriol esborradís a la dreta i més enllà un altre, i procurem anar sempre prop del sot, però sense travessar-lo mai. Al cap d'uns 20 m, ja gairebé al mateix coll, deixem el camí més fressat de l'esquerra, que se'n va pel Portell del Bisbe cap a Santa Fe o Fontdecorts, i agafem a la nostra dreta un camí que de seguida es fa perdedor, però que es dirigeix sense dubtar a la part més baixa del pla de l'Escala.

Coll de l'Escala. 1:30 h; 1020 a. Arribem a aquest punt al costat d'una agulla que queda a la nostra dreta, i que val la pena de pujar, ja que els faig del coll no deixen veure el paisatge, per poder tenir una vista panoràmica des del lloc més elevat que farem en aquest itinerari. Davant per davant nostre destaca la mola important de l'Esquei Blanc i força més elevat, a la seva esquerra, la Cornera. Més llunyà, i una mica a la dreta de l'esquei i ja molt allunyat es veu el Turó Alt i a la seva dreta els encontorns de la Feixa Llarga. La visió cap a les Guilleries és important. Per sota nostra baixen els sots dels Passejadors i de l'Infern, per on passarem aviat.
Continuem el nostre itinerari baixant per l'altre costat del coll de l'Escala. El camí ara està molt aperduat, però es pot seguir amb seguretat posant atenció a les abundants fites que hi ha. Transcorre enmig de la fageda, en molt lleugera baixada, per dirigir-se a trobar el Sot dels Passejadors cap a la meitat del seu recorregut. Creuat aquest sot, el camí segueix de pla per l'altre costat uns 30 min fins trobar un camí una mica més fressat que ve de prop del coll de Mosquera (980 a). Seguim aquest camí de baixada, a la nostra dreta, i de seguida entrem en una zona d'alzines, on hi ha dos monòlits força grossos. Després el camí revincla a la dreta i baixa fort entre faigs i després flanqueja per dirigir-se al Sot de l'Infern i immediatament després, entre un caos de pedres, al Sot del Burro (880), just per sobre mateix d'on clonflueixen aquests dos torrents per formar el Sot del Güers. Passat aquest sot el camí puja una mica i quan arriba a dalt es troba una bifurcació.

Camí de Pla Sescorts. 2:00 h; 910 a. Baixant pel camí de la dreta aniríem al torrent de Vimeners per la Roureda Verda. Nosaltres agafem el de l'esquerra, de pujada, que en pocs revolts i en uns 6 min ens porta vers els pla Sescorts (950 a). Hi trobem una gran carbonera. En direcció W surt un camí, però nosaltres n'agafem un altre en direcció NE, que encara puja una miqueta. Després travessa un coll ample a l'altre costat del qual comença una important fageda. Hi ha un camí que baixa a la dreta i un altre a l'esquerra, amb senyals vermells, que seguim i després baixa cap a la perduda font del Grèvol, que és una mica de bassiol entre arbrets de grèvol. Ara ens trobem plenament dins la fageda i cal estar atents, perquè el camí es fa perdedor. Després de la font no baixem de dret, sinó suaument i una mica escorats a l'esquerra fins que al cap d'uns 3 min els senyals vermells giren cap a l'esquerra (algú em pot dir cap on van?) i nosaltres seguim cap a la dreta, al costat d'una fletxa groga perduda enmig del bosc. Després baixem més decididament fins que arribem a una pista que ve de Cal Sac, ja al costat del torrent de Vimeners. Tot aquest camí, com he dit, és força perdedor, però net, perquè discorre enmig de la fageda.

Pista de Cal Sac. 2:15 h; 840 a. En realitat és tracta d'una pista de desembosc que mor una mica més avall. Podem optar per seguir la pista cap a la dreta, de baixada, o travessar-la i trobar-la més avall, que és una mica més curt. Quan la pista s'acaba seguim baixant per un corriol sempre a prop i a la dreta del torrent, passant per alguns trossos força embardissats. Després d'uns 5 min deixem un corriol a l'esquerra que creua el torrent i puja a Cal Sac. Uns 5 min després el nostre corriol, ara clarament únic, creua el torrent i entra en una zona d'alzinar, allunyant-se del fons de la vall. Al cap d'uns 7 min deixem a la dreta un viarany que baixa i uns 3 min després agafem un corriol que baixa i deixem el de l'esquerra que puja cap als Corrals de Perarnau. Amb uns 2 min més arribem al replà de Dues Rieres.

Dues Rieres. 2: 37 h; 650 a. Aquí agafem el camí que travessa la riera i que hem fet de pujada i l'anem seguint en baixada suau. Durant tot el trajecte sentim a la nostra esquerra el soroll de l'aigua que baixa al fons de la vall. Passada una carbonera que té una pedra enorme al mig, deixem un camí a la dreta, que ens portaria també a Riells pel Corralet d'en Pelegrí, i seguim pel de l'esquerra, que ara en baixada més forta aviat ens porta a trobar la pista de desembosc que havíem fet cap a l'inici de l'itinerari, al costat dels castanyers grossos. Ja només ens queden fer els 10 min fins a Riells.

Riells. 3:00 h. Final del recorregut.

 
Data del recorregut: Itinerari fet el 7 d'agost de 2003.
 
Mapes útils
He utilitzat el mapes següents:
Montseny. Parc Natural, Diputació de Barcelona, 1:25.000, edició 1995.
Montseny - Parc Natural, ed. Alpina, E-25, edició 2002. Ambdós estan molt bé i són molt precisos
 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu