Logo
Contacta
 

Turó de l'Home

des de Santa Fe pel Coll del Vent


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Fotos
Webs relacionades
Racó literari
Altres informacions
 
 
 
Interès de l'itinerari
La pujada al Turó de l'Home és interessant per ella mateixa. El camí que seguirem té l'al·licient de resseguir la carena i de passar pel Turó Gros, cim poc visitat.
Aproximació

Des de Barcelona o Girona l'aproximació més fàcil és per la sortida 11 de l'autopista A-7 (Sant Celoni-Montseny) i entrar a la població de Sant Celoni. Aquí només cal seguir les indicacions cap a Santa Fe (Ctra. BV-5114). L'inici de l'itinerari és a Santa Fe de Montseny, al pàrquing al costat del centre d'informació "Can Casades" del Parc, al km 20,9 de la ctra. de Sant Celoni a Viladrau.

Característiques tècniques
Durada: 3 hores, 20 minunts.
Desnivell: 620 metres.
Distància: 7,8 km.
Dificultat: SD
Cobertura mòbil: Sí.
 
Recomanacions
Anar ben calçat. Cal tenir en compte que el Turó de l'Home és el cim més alt del massís i que sovint s'hi posen les boires.
 
Descripció del recorregut
 
Santa Fe - Coll del Vent - Turó Gros - Turó de l'Home - l'Aveteda - L'Abraçada - Font de Passavets - Santa Fe
 
Santa Fe. 0:00 h; 1120 a. Sortim de l'aparcament al costat de Can Casades i pel costat de la ctra. seguim la tanca de la casa en direcció a Sant Marçal. Al cap d'uns 5 min, quan la carretera fa un revolt a la dreta, deixeu-la i pugeu per una pista a l'esquerra que va a la masia del Camps. Poc després deixem una pista a la dreta i creuem el sot de Maldeventre. Quan la pista gira a la dreta deixem a l'esquerra la que duu a la masia. Poc després, en un altre revolt a l'esquerra, deixem una pista a la dreta. Aviat som als prats de la part superior de la casa, on deixem la pista a l'esquerra i agafem una drecera al costat d'una barraca i prop del sot. El corriol puja recte i creua dues o tres pistes de desembosc, mantenint-se sempre prop del sot. A 1400 a el corriol desemboca en una pista que es dirigeix a la capçalera del sot i que poc després s'acaba. Aquí pugem una mica més per un corriol poc definit i decantant-nos cap a l'esquerra i anem a trobar una pista rudimentària que ve, per la dreta, de la Font Fosca, en un lloc on hi ha una torre elèctrica. Seguim la pista cap a l'esquerra i al cap de poc arribem a un coll al costat de la carretera que puja al Turó de l'Home per Fontmartina.

Coll del Vent. 0:50 h; 1460 a. Situats ja en aquest coll la vista s'eixampla. Per pujar al Turó de l'Home en lloc de seguir la carretera agafem un corriol que surt del seu costat i que va resseguint la carena. Passem pel Puig d'Arques, pel Pla de Lligamoltons i pel Turó Gros o d'en Paletreques ( 1643 a). Baixem una mica a la Collada Fonda, voltem el Puig Sesolles i pel Coll Pregon ens enfilem al Turó de l'Home.

Turó de l'Home. 1:40 h; 1706 a. El Turó de l'Home ha estat considerat tradicionalment com el cim culminant del Montseny, tot i que les últimes altimetries l'igualen amb les Agudes. S'hi troba un observatori que data de 1932. La vista panoràmica que es té és extraordinària, i és fama que s'hi poden veure les Illes Balears, encara que segons el guarda de l'observatori això només passa en dies molts rars per la seva claredat.

El camí més tradicional per anar del Turó de l'Home a Santa Fe era per la Font de Briançó, però actualment és més freqüent baixar per Rocs Cremats, l'Aveteda i la Fageda Gran. Hi ha un camí del Parc (E-6) senyalitzat amb biguetes i que es pot seguir còmodament, però fa moltes voltes. Nosaltres el seguirem en part. L'agafem al començament, però a l'alçada dels Rocs Cremats ( 1560), en un planell herbat, deixem la pista i ens acostem a aquests rocs de color negrós. Baixem enmig de la roca i anem a agafar una pista que hi ha a sota i que planeja cap a la dreta. Deixem una pista que ens agafa per l'esquerra i aviat tornem a ser a la pista que segueix el camí del Parc. La seguim de baixada, fem un revolt a l'esquerra i al proper revolt a la dreta la deixem per agafar un corriol que es dirigeix cap al sot de l'Aveteda, que tenim a la nostra esquerra. Ens trobem en una zona d'avets imponents i que constitueixen el bosc més meridional d'Europa d'aquesta espècie.

L'Abraçada. 2:30 h; 1350 a. Quan el camí arriba gairebé arran de sot gira a la dreta, baixant fort, i poc després trobem al costat del camí un avet i un faig entortolligats, gairebé amb els troncs fusionats, que són coneguts amb el noms de "l'Abraçada". Continuem la baixada, deixem una pista a la dreta, i a la pista següent la seguim cap a l'esquerra, seguint el camí del Parc, fem un revolt a la dreta i arribem a una zona més plana, on hi ha la font de Passavets.

Font de Passavets. 2:50 h; 1210 a. La Font de Passavets es troba enmig d'una fageda amb exemplars extraordinaris. La font és molt freqüentada i es troba ben arranjada. Anem a trobar la carretera, que creuem i en dirigim, gairebé paral·lels a ella, cap a Santa Fe per un camí antic que en mena fins davant del restaurant l'Avet Blau. Hi passem per davant i de seguida som al punt de partida.

Santa Fe. 3:20 h. Final de l'itinerari.

 
Data del recorregut: Itinerari fet amb el CMSC el dia 15-11-1998
 
Mapes útils
He utilitzat el mapes següents:
· Montseny, Parc Natural. Diputació de Barcelona, 1:25.000 edició 1995
· Alpina, E-25, edició 2002. Ambdós estan molt bé i són molt precisos.

 


 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu