Logo
Contacta
 

La vall de Gerber


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Perfil de desnivells
Webs relacionades
Racó literari
Altres informacions
 
 
Interès de l'itinerari
El recorregut de la vall de Gerber és un itinerari molt adequat per observar els fenòmens d'erosió glacial. A la capçalera de la vall hi ha el refugi metàl·lic Mataró, lliure, amb 16 places, des d'on, si sou experimentats en muntanya, podreu fer ascensions a pics com el Bassiero, el d'Amitges, el Gran Tuc de Saboredo i d'altres. La dificultat és baixa i el camí parteix d'una bona altitud i facilita així l'accés al nivell de base de la vall.
Aproximació

Es pot accedir des d'Esterri d'Àneu o des de Salardú per la carretera del port de la Bonaigua fins a l'aparcament de l'estaicó d'esquí de la Peülla, situat a uns 2 km de l'ermita de la Mare de Déu de les Ares.

Característiques tècniques
Durada: 3:30 hores.
Desnivell: 600 metres.
Distància:
Dificultat: Sense dificultat.
 
Recomanacions
L'època recomanada per fer la ruta és entre els mesos de juny a octubre.
 
Descripció del recorregut
 
La Peülla - estanyola de Gerber - estany de Gerber - estany Llong - la Peülla.

Pàrquing estació de la Peülla. 0:00 h; 1.870 a. Travessem el torrent de la Bonaigua pel costat dels remontadors de l'estació d'esquí i pugem suaument en direcció sud. Aviat el camí planeja, entre prats, sobre la vall, que tenim a l'esquerra. Quan entra al bosc comença a pujar, donant la volta a una tartera.

Estanyola de Gerber. 0:30 h; 2020 a. Estany petit, amb poques aportacions d'aigua. Passem per la dreta i pugem. Arribem al costat del barranc de Gerber, que anirem seguint. Mentre pugem destaca al fons de la vall el pui de Gerber. Deixem a la dreta un camí que es dirigeix a la vall d'Aran, creuem el barranc i passem per la dreta de l'estany Petit de Gerber.

Estany de Gerber. 1:00 h; 2180 a. Força gran i d'un blau intens. El camí puja per l'esquerra i s'enlaira. A l'altre costat de l'estany tenim les Agulles de Saboredo, i els tucs de Locampo i Serós. Després de passar per sota d'una cascada, pugem fort una lleixa i arribem a una zona d'abundants estanys, plenament d'alta muntanya. Al sud ara destaquen els pics d'Amitges i de Bassiero, enmig de carenes turmentades. Pugem una mica més, i arribem a l'estany Llong.

Estany Llong. 1:45 h; 2460 a. Al costat dret hi ha el refugi de Gerber o Mataró en un circ glacial bellíssim, salvatge i agrest. Sobre seu el coll Glaçat, pas que permet accedir a la vall de Saboredo. Per tornar refem el camí de pujada, encara que la volta per la vall de Saboredo és factible si es té més temps, tot i que a principi de temporada el coll Glaçat sol estar cobert de neu.

Pàrquing. 3:30 h. Final de l'itinerari.

 
Data del recorregut: Itinerari fet el 26 de juny de 2004.
 
Mapes útils ICC, mapa excursionista, pica d'estat - aneto, 1:50 000.
 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu