Logo
Contacta
 

Cims comarcals. Capcir: Puig Peric


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Fotos
Webs relacionades
Racó literari
Altres informacions
 
 
Interès de l'itinerari
El Peric és un dels cims comarcals més bonics i interessants. En la seva ascensió es pot gaudir de dues extraordinàries zones de llacs, una a l'est, la de Camporells, declarada "site classé" per l'estat francès i que trobem abans dels Perics, i una altra a l'oest, la dels estanys de la vall de la Llosa, no menys espectacular, que trobem en baixar. Per altra banda, és un cim que s'acosta als 3.000 m i, per tant, l'ambient és d'alta muntanya. Tot plegat fa que aquest itinerari sigui molt agraït, malgrat que l'esforç també és intens.
Aproximació

Des de Puigcerdà s'agafa la N-116 francesa cap a Mont-Lluís. A la rotonda d'entradaen aquesta població es pren la D-118 vers Formigueres i Quillan. A l'entrada de Formigueres a mà esquerra es troba la carretera que ens duu a les pistes d'esquí de Formigueres. Aparquem a l'esplanada de les instal·lacions de la pista.
L'itinerari, tal com es troba descrit, suposa tenir un cotxe de suport a les Bolloses (s'hi va per la D-60, que s'agafa a la carretera de Formigueres un km després de Mont-Lluís. Durant l'estiu hi ha un autocar que fa un tros de trajecte que es tanca al trànsit: cal consultar horaris), o bé agafar un taxi que ens torni a Formigueres. També es possible fer l'itinerari fent una volta, tal com es troba descrit en les variants 1 i 2.

Característiques tècniques
Durada: 6:45 hores.
Desnivell:1.300 metres de pujada i 800 de baixada.
Distància: 18,6 km.
Dificultat: No hi ha dificultats especials, però cal tenir en compte la llargada del recorregut, el desnivell important i el fort pendent en la pujada als dos Perics.
 
Recomanacions
Cal anar ben proveït d'aigua, ja que la que es troba pel camí no és fiable. Calçat de muntanya adequat. Com que és una excursió llarga i d'alta muntanya, cal assegurar-se un bon temps. És una excursió recomanable per a l'estiu.
 
Descripció del recorregut
 
Estació d'esquí de Formigueres - cim de la serra de Mauri - paratge de Camporells - Petit Peric - Puig Peric - vall de la Llosa - estany de la Bollosa.
Estació d'esquí de Formiqueres. 0:00 h; 1.740.Els mesos de juliol i agost es pot pujar amb el telecadires, fet que ens estalvia 300 metres de pujada dura i la menys interessant del recorregut. També es pot fer en cotxe, encara que la pista no és excessivament bona. Si no, hem de fer-ho caminant. En aquest cas sortim del pàrquing de les instal·lacions, passem pel costat i després per sota del telecadires i girem a la dreta per agafar una pista que supera una petita elevació. Cal estar atents a no agafar la pista de l'esquerra, apta per a cotxes, però que en faria fer una gran volta. Quan el nostre camí es troba amb una pista d'esquí, la seguim amunt, pel dret, fins que, sota els remuntadors, ens trobem la pista dels cotxes. La seguim a la dreta, en un revolt en deixem una a la dreta i arribem prop de la part superior del telecadires.

Estació superior. 0:50 h; 2.095 m. Tirem amunt per la pista (NW) fins una barrera que impedeix el pas dels cotxes. En aquest tram és on se solen deixar els cotxes quan s'opta per a aquesta opció. Pocs metres després a l'esquerra hi ha un senyals que ens permeten deixar la pista i seguir per un camí ample i fressat, que entre pins i prats, va pujant a la dreta de la carena de la serra de Mauri, que és la que estem seguint. Després retrobem la pista, que aviat deixem i, ja en carena, ens acostem al cim d'aquesta serra.

Cim de la serra de Mauri. 1:40 h; 2.412 m. És un turó amb una fita de pedres amuntegades. Ofereix una visió molt bona de la vall de la Lladura, serra del Alarbs, el puig del Pam que la corona (S), i dels dos Perics (SWW). Seguim pel camí, que baixa decididament vers la vall de Camporells. Aviat veiem davant nostre una munió d'estanys, que ornamenten un dels paratges més bells dels Pirineus. El camí fa algunes giragonses, per dirigir-se entre l'estany Gros i els del Mig. A mà esquerre es desprèn un altre camí que porta al refugi de Camporells, que es troba uns 5', al costat de l'estany del Mig.

Estany Gros. 2:05 h; 2.250 m. Hi passem per sota. D'aquí surt la Variant 1. Pugem per l'altre costat, entre prats, per anar a trobar la carena NE que baixa del Petit Peric. Quan hi arriba el camí es redreça en un pendent pronunciat, que cal agafar-se amb calma. Ja gairebé al capdamunt, la pujada es fa més suau.

Petit Peric. 3:15 h; 2.690 m. Vista ampla i bellíssima, sobretot vers els vessants de Camporells i de les Bolloses. A W tenim el pic del Peric, que des d'aquí sembla gairebé inaccessible. Per anar-hi baixem un coll cap a l'oest.

Coll entre els dos Perics. 3:25 h; 2.610 m. Per l'esquerra puja un camí del costat de les Bolloses, que es pot fer servir com a variant (vegeu Variant 2). Continuem cap a l'oest fins al cim del Peric per un camí que aviat es redreça encara més recte que l'anterior.

Puig Peric. 4:00; 2.810 m. La visió s'eixampla als quatre punts cardinals. Al S, les Bolloses i darrere tota la serralada axial pirinenca, amb el Puigmal destacat. Al SW, als nostres peus, els llacs de la vall de la Llosa i darrere el Carlit i les muntanyes frontereres d'Andorra; a W, molt a tocar el puig de la Portella Gran i més lluny el Pic Pedrós, Pic d'Esquinie d'Ase i altres cims dels seus voltants; Al N el puig de la Portella Gran, el pic de Mortiers, el pic de Baixullada i el Roc Blanc. Una mica més a la dreta, als nostres peus, els llacs de la conca superior de Camporells; la part inferior ens queda tapada pel Petit Peric.

Per baixar ho podem fer per una tartera molt pendent que hi ha a l'oest i que acaba directament sobre l'estany de la Llosa. Però és millor carenejar una mica vers el NW, cap a la puig de la Portella Gran i després baixar per un camí enmig d'una tartera per sobre del Petit Estany Blau. Després el nostre camí s'uneix amb un altre procedent de la vall d'Orlu per la Portella Gran.

Estany Baix. 5:00 h; 2.400 m. Cal anar baixant seguint el corrent de l'aigua, entre llacs, aiguamolls i prats. Quan arribem a un abric metàl·lic, molt a prop d'un petit estany allargat (2.250 m), se'ns ajunta per l'esquerra l'itinerari alternatiu (veure Variant 2). Poc després deixem a l'esquerra l'estany de l'Esparver, al qual ens podem arribar. El camí baixa fins a una zona d'aiguamols, ja prop de l'estany de la Bollosa, on trobem el camí del "tour du Capcir".

Passarel·la. 6:00 h; 2.050 m. Porta el nom de Maurice Marty i es troba sobre el riu de la Tet, que neix al peu de la Grava i que a l'inici té el nom de rec de la Grava. Lloc bonic. Continuem i aviat ens ve de la dreta el GR-10. El seguim avall, pel voltar l'estany de la Bollosa, que tindrem sempre a la nostra esquerra fins al pàrquing de l'hotel. Travessem la pressa a l'altre costat.

Refugi de les Bolloses. 6:45 h; 2.020 m. Hi trobem la carretera D-60, procedent de Mont-Lluís.


Variant 1. Volta per Camporells
Aquesta variant ens permet fer part de la tornada per un camí una mica diferent. La variant la comencem a l'estany Gros després d'haver pujat al Peric. Indicada en línies discontínues al mapa.
És una variant llarga, només recomanable si no hi ha possibilitats d'agafar el telecadires de tornada
.

Estany Gros.6:00 h ; 2.250 m. Voregem la riba esquerra de l'estany del Mig fins al refugi. Davant del refugi surt el camí del "tour del Capcir", que agafem en direcció a les Bolloses (S). Segueix de pla.

Bifurcació. 6:08 h; 2.250 m. Abans de creuar un rierol, abandonem el camí més fressat del "tour del Capcir" i agafem un camí a l'esquerra, marcat amb senyals grocs. El camí, força dolent, passa pel costat de la cascada del Salt dels Porcs, i baixa molt fort al principi. Després se suavitza una mica. Poc abans d'arribar a l'estany de la Basseta, trobem una pista, que seguim a l'esquerra.

Refugi de la Lladura. 7:15 h; 1.770 m. Està tancat. Hi ha una zona d'esbarjo. Deixem la pista que s'hi dirigeix i poc després deixem una pista a la dreta i pugem lleugerament per la de l'esquerra. La pista revolta pel pla de la Jaceta i el pla del Bouc (1.900 m) i comença a baixar. De seguida deixem a l'esquerra (si es va en cotxe es pot deixar aquí) la desviació que puja a al capdamunt del telecadires i amb un quart més arribem a l'estació d'esquí.

3. Estació d'esquí de Formigueres. 8:00 h.


Variant 2. Volta per les Bolloses
Aquesta variant puja i baixa al Peric des de les Bolloses. El tros de la variant es troba indicat en línies discontínues al mapa.
És la millor opció si no es vol fer la travessa. Suposa un desnivell de 800 metres i unes 6 hores de caminada.

Refugi de l'estany de la Bollosa. Seguim el camí de baixada en sentit invers fins després de la passarel·la, quan trobem a la dreta la desviació de l'it. del "tour du Capcir". Aquí tenim dues opcions:

a) Continuar seguint l'it. del "tour" en direcció a Camporells, que ens fa passar per la Balmeta, explotació cavallar, fins que arribem a l'estany de l'Ànec (2.240 m), on deixem el camí del "tour" i ens desviem a l'esquerra (NW), per anar a trobar el rec del Puig Peric, que ens condueix al coll entre els dos Perics en unes 2:45 hores, i on enllacem amb l'it. principal.

b)Seguir recte amunt (N) pel camí descrit de baixada fins al refugi metàl·lic (2.250 m), on abandonem la vall de la Llosa i pugem a la dreta (NE) a un petit coll (2.270 m) i després flanquegem (NNE) per sobre de l'estany de la Llosa, ja a la vall del rec del Peric. Quan arribem al rec del Peric el remuntem cap al coll entre els dos Perics, que es veu clar al NNE, fins que hi arribem (en unes 2:45 h), i enllacem amb l'it. principal.

 
Data del recorregut: Itinerari fet el 19 de setembre de 2003 amb el CMSC i guiada per Xavier Losantos.
 
Mapes útils
Carte de Randonnées. Pyrénées, nº 8: Cerdagne-Capcir. 1:50.000. Institut Géographique National, París, 1991.
TOP 25 / 2249 ET. Font-Romeu. 1:25.000. ICN. París, 1997.
 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu