Logo
Contacta
 

Busa: Rua Alta i canal de Rial


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Racó literari
 
 
Interès de l'itinerari
La serra de Busa és sempre una atracció perquè exigeix superar les parets d’una cinglera notable i Lleixa de la rua Altaamb pocs passos i també perquè la vista des de l’altiplà sol ser molt agraïda. La particularitat d’aquesta excursió és el pas per la rua Alta i per la canal de Rial. La primera és una lleixa penjada al cingle est, sota el Castellot, avui només freqüentada per salvatgines i qualque vaca perduda. La segona és també una canal gairebé ignorada, tot i que hi va passar recentment la 3a Caminada Popular de la Vall d’Ora (2008).
Aproximació

A la vall d’Ora s’hi arriba per una carretereta que es desprèn de la C-149, entre Solsona i Berga. S’hi pot accedir més directament des de prop de Cardona per carreteres secundàries que passen per Sorba. Ja a la vall d’Ora, cal arribar fins prop de Sant Lleí i estar atents a un trencall a mà esquerra on hi ha indicat “el Pujol”.

Característiques tècniques
Durada: 5.53 h.
Desnivell: 700 m.
Distància: 16,3 km.
Dificultat: Sense dificultats especials, encara que la Rua Alta es exposada.
Recomanacions
Bon calçat i recomano pantalons llargs. Per la Rua Alta no hi aneu amb nens, si no teniu ganes de patir.
Descripció del recorregut
 
El Pujol – Rua Alta – Camí de Graudescales – Grau de les Collades – La Creueta – Canal de Rial – Coll d’Ordrigues – La Vila – Rasa del Fornell – El Pujol.
Faig una descripció sumària perquè és un itinerari que en alguns trams només és bo per a experts, que espero que es guiïn, en els trams més confusos, pel track.

El Pujol. 0.00 h. Sortim del Pujol (785 m) per la pista d’accés i anem cap a cal Riuet i el Solà. Tosca i estalactitesDavant aquesta casa comença el camí cap a Busa, indicat en un cartell de fusta. Passada una tosca amb unes grosses estalactites el deixem.

La Rua Alta. 0.44 h. 1.028 m. Girem a la dreta per un corriol poc perceptible, amb una fita. A partir d’aquí cal seguir tota la lleixa, ampla, en alguns trams força inclinada, sempre entre cingle i cingle, buscant els millors passos i seguint les traces de camí que mantenen les salvatgines. Cal caminar atents al precipici. La rua Alta ofereix vistes espectaculars de la vall d’Ora i més enllà. Quan hem donat la volta al Castellot, al cingle de les Estaques, té més arbres que dificulten el pas. Desemboquem en una pista abandonada, que cal seguir amunt, a l’esquerra.

Camí de Sant Pere de Graudescales. 2.05 h. 1.075 m. El seguim a l’esquerra fins a les Collades, on hi conflueixen tres pistes. Seguim la del mig, de pujada fins al capdamunt del grau de les Collades.

Grau de les Collades. 2.45 h. 1.296 m. A partir d’aquí la pista més o menys planeja per l’altiplà de Busa, passant per sobre la casa de la Bartolina.

La Creueta. 3.03 h. 1.323 m. Bifurcació poc després de la Bartolina. Anem a l’esquerra i una Cingle de la Creuestona després a la dreta. Davant de ca l’Artiller abandonem la pista i anem a l’esquerra, per caminar arran del cingle de la Creu. Les vistes que es tenen s’ho mereix. L’anem seguint fins a la canal del Rial, per on baixarem, però abans convé pujar al proper mirador (3.50 h; 1.414 m), que completa les panoràmiques que hem tingut. Hi ha un senzill plafó dels cims que es veuen. Retornem al capdamunt de la canal.

Canal de Rial (també dita de ca l’Artiller). 3.53 h. 1.391 m. Baixa rosta fins cap a la meitat. Després el corriol, precari, l’abandona i planeja a la dreta. En arribar a la carena de la Bassot, descendeix un graó i gira a la dreta fins a una pista. La seguim a l’esquerra de baixada. 150 m enllà una pistota a l’esquerra ens permet fer una desviació (25’ anar i tornar) a la Moreria, restes d’un lloc de vigilància durant la guerra del Francès. Uns altres 150 m i arribem al coll d’Ordrigues, on deixem una pista a la dreta.

Coll d’Ordrigues. 4.25 h. 1.263 m. Poc després del coll deixem la pista i prenem un camí, amb confuses marques de GR i d’altres, a la dreta. Revolta per la capçalera de la rasa del Fornell, al bosc de la Selva. Aviat passem un pista de desembosc que ha malmès el camí i continuem com podem per sota. Quan hi vam passar hi havia abundants branques tallades que dificultaven l’avenç. Més enllà deixem a la dreta una pista i després d’un fort revolt abandonem la nostra i en prenem una altra secundària a la dreta (E).

La Vila. 5.00 h. 956 m. Davant la casa passem un filat i girem a la dreta. El nou camí revolta un camp i baixa a la bona pista que mena a la Selva. La seguim de baixada. Aviat caminem al costat de la rasa del Fornell. Deixem un trencall a l’esquerra i més avall prenem el següent. De mà dreta també baixa una pista. Aquí abandonem el camí de la 3a Caminada i baixem a passar el torrent.

Rasa del Fornell. 5.25 h. 790 m. La passem. Després trobem Vilamalendra i arribem a la pista d’accés al Pujol. La seguim a l’esquerra fins a la masia.

El Pujol. 5.53 h. Final de l’itinerari.
Data del recorregut: Itinerari fet el desembre de 2009.
 
Mapes útils
De moment no hi ha cap bon mapa de la zona. Pot ser útil el mapa comarcal de l’ICC, encara que aviat podrem comptar amb el de Port del Comte, de l’Alpina, que cobrirà aquesta zona.
 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu