'Amb l'ordinador també aprenem moltes coses.'

 

 

 
  Ús pedagògic de l'ordinador.  
Clic.
 
 

 

        L'ús de l'ordinador dins de l'aula d'Educació Infantil reforça, complementa o amplia els temes treballats en les diferents àrees. Resulta una eina molt atractiva per als nens/es. 

        Els/les mestres observem sovint amb sorpresa la facilitat amb què aprenen a fer-lo funcionar: primer agafen traça movent el ratolí (aprenent a coordinar la vista amb la mà)  i capten com moure´s dins d'un programa concret. Tarden poc temps a saber com posar tot sols en funcionament l'ordinador i trobar allò que busquen. Per facilitar l'autonomia dels nens/es resulta molt útil organitzar bé la finestra de l'escriptori de manera que allà puguin clicar sobre les icones que els permetran accedir a l'inici d'un programa (Word, Kid Pix, Paint,...), a una activitat concreta (paquets d'activitats multimèdia del programa Clic,...), o a algunes de les pàgines d'Internet que hàgim escollit. 

        Per ser un instrument lúdic, en aquestes edats els nens/es no saben distingir si estan jugant o treballant amb l'ordinador. Juguin o treballin, el que sí és cert és que aprenen i a les escoles disposem cada vegada de més programes i aplicacions pedagògiques d'alta qualitat per oferir-los. Caldria també que a casa els nens/es fessin un ús positiu de l'ordinador: jocs divertits, però no violents (el Pingu, el Pipo, els Otijocs, ...), donant a conèixer adreces d'Internet o CD-ROM que siguin educatius. 

        L'organització dins de l'aula permet anar compaginant les diferents maneres d'accedir al racó de  l'ordinador: de manera individual, per parelles o en grup. Individualment reforcen la seva autonomia, per parelles comparteixen coneixements i s'han de posar d'acord per alternar l'ús del teclat o del ratolí, col·lectivament podem llegir, mirar i comentar entre tots un tema que ens interessi molt. 

        Estaria bé que cada nen tingués un disquet personal on pogués desar i ensenyar a casa els treballs col·lectius o individuals que anem fent. 

 

 
Internet.
Escriure.
Dibuixar i pintar.

 

 

 

 
     Les activitats Clic   
Els músics de Bremen.

Els músics de Bremen

        Les activitats clic són una eina lúdica d'aprenentatge i els nens/es des de ben petits (3 i 4 anys) entenen el seu funcionament. Amb les noves aportacions, el racó del clic està creixent i cobrint un ventall cada vegada més ampli de temes educatius

        Una anècdota personal: en un principi col·locava a l'escriptori entre 5 i 10 icones d'accés a diferents paquets clic amb la idea d'anar-les renovant aproximadament cada mes, és a dir, treure-les per posar nous paquets. Però els nens/es les trobaven a faltar i em reclamaven les antigues: els feia pena no trobar la Caputxeta, Els tres óssets, Na Rínxols d'Or i molts altres personatges i components dels clics que els resultaven familiars. Vaig haver d'optar per tant a sempre afegir i mai a treure, per molt ple que quedés l'escriptori.

        El programa Clic és també una eina que ens permet crear les nostres pròpies activitats adaptades a les característiques del nostre grup:

  • Els/les mestres podem crear com un recurs més d'aprenentatge alguns paquets d'activitats per reforçar o complementar els temes concrets que treballem a les diferents àrees. 
  • També podem crear un paquet d'activitats clic a partir de les aportacions de tots els nens/es sobre un tema determinat: amb els seus dibuixos, textos, la seva veu, cançons que han après,...
  • Podem fer presentacions diverses amb el clic: la seqüència de fotografies d'alguna de les activitats curriculars realitzades a l'escola o bé sobre les festes, sortides, colònies,... podent-hi afegir elements multimèdia. També podem presentar en un paquet clic el procés que hem seguit per treballar per projectes uns temes determinats.
 
Els tres óssos.

Els tres óssos

El pomer.

El pomer

Sons i nombres.

Sons i nombres

 i moltes altres activitats que trobem al 

racó del Clic

       o al CD-ROM       Sinera Clic 2000.

 

 

 

       Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya.       Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya.

                        Internet

A través d'Internet tenim a l'aula una finestra oberta al món i al coneixement:

  • Busquem informació i imatges dels temes que treballem a l'àrea de Descoberta de l'Entorn (animals, medi ambient, vida i costums d'altres països,...).
  • Entrem als museus i coneixem obres d'art.
  • Llegim diferents tipus de textos com contes, poemes, receptes de cuina,...
  • Si tenim els ordinadors en xarxa podem veure treballs que han fet a les altres classes.
  • Entrem a les altres escoles i les coneixem.
  • Ens comuniquem a través de la correspondència electrònica.
  • ...
        A l'etapa d'Educació Infantil no poden encara trobar tot sols informació sobre un tema a través d'Internet. Però una vegada els dónes a conèixer una pàgina i els ha agradat, més endavant et demanen de tornar-hi a entrar i poden navegar-hi sense ajuda. No hi ha encara moltes pàgines web creades per a Educació Infantil, però sí que hi ha moltes pàgines de qualitat dirigides a tots els públics, en les quals podem trobar elements que puguin interessar també als més petits i petites.

 

 

                Edu365.com               Edu365.com

Calaix de sastre.  Calaix de sastre
  Recursos per a professionals de l'Educació Infantil.  Recursos per a professionals de l'Educació Infantil.
             Web lúdic-educatiu

 

 

 

                          Escriure

 
   

       Els nens i nenes comencen a familiaritzar-se amb el teclat i poden iniciar-se a escriure algunes paraules: el seu nom, el nom del pare, la mare i familiars, dels companys/es de la classe,...  Per ajudar-los podem deixar al costat de l'ordinador una capsa de consulta amb targetes de les paraules que escriuen amb més freqüència. També hi ha els més atrevits que es llancen a escriure frases. Descobreixen que amb l'ordinador poden escriure lletres amb diferents fonts, mides i colors i els agrada observar com surt per la impressora el treball que han fet.

 

 

 

 

 

               Dibuixar i pintar  
 

        Dibuixar i pintar amb un programa creador d'imatges com el Kid Pix permet als nens/es tenir una altra eina per experimentar amb les línies, formes, colors i textures. La seva manipulació és fàcil i els resultats són sempre diferents i sorprenents.

         La majoria d'imatges de la pàgina racons  han estat dissenyades amb aquest programa.

 
 
 

  Enllaços:

Descàrrega i instal·lació de Clic 3.0  http://www.xtec.es/recursos/clic/cat/info/download.htm  

Activitats Clic d'Educació Infantil  http://www.xtec.es/recursos/clic/cat/act/ei.htm

Horizonte Informática educativa. Pàgina argentina que analitza el Software educatiu.    http://horizonteweb.com/revision/index.html

XTEC: Programari Educatiu Educació Infantil http://www.xtec.es/cgi/programari_educatiu?TEMATICA=infantil

Algunas consideraciones en torno al software para Educación Infantil. Edutec. Revista Electrónica de Tecnología Educativa       http://edutec.rediris.es/Revelec2/Revelec13/urbina.html    

Més informació i recursos a:

Cursos i Recursos   http://www.cursosirecursos.com

El web educatiu de les Illes Balears   http://weib.caib.es

Arc-46   http://www.mallorcaweb.net/arc46

 

 

 

Tornar al portal. Tornar al principi.