8. Repeticions

És important considerar la possibilitat d'errades durant l'execució de l'experiment. Hi ha unes errades que podem anomenar sistemàtiques. Són aquelles que depenen de la persona que investiga (per exemple la incapacitat per fer servir correctament un microscopi, o qualsevol altre instrument). Aquestes errades són difícils de controlar. Altres errades, anomenades accidentals poden ser evitades si es preveu la possibilitat que es  donin, ja que, en  general, provenen del  procediment experimental que s'utilitza.

En molts experiments en què intervenen éssers vius hi ha una variabilitat individual deguda a la pròpia naturalesa dels organismes. Per il·lustrar-ho farem servir un exemple. Hem comprat un peix tropical en una botiga de venda d’animals. El col·loquem al nostre aquari, seguint totes les instruccions que ens han donat a la botiga. Però el peix apareix mort al dia següent. Arribem a la conclusió que la temperatura de l’aigua és massa freda per aquesta espècie de peix.

Tornem a la botiga i expliquem el cas. El dependent s’enrotlla molt bé i ens dóna 3 peixos de la mateixa espècie perquè provem si són capaços de viure a l’aquari de casa. Arribem a casa i els posem a l’aquari. Després de varies setmanes els peixos, no únicament segueixen vius, sinó que ja s’han reproduït i hi ha força peixets que neden amunt i avall.

El que ha passat pot ser degut a la variació natural entre els individus animals o vegetals. El fet de no considerar aquest factor pot conduir a la formulació de conclusions incorrectes a partir de l'experiment. Aquesta espècie sí pot viure a l’aquari de casa, amb l’aigua a la mateixa temperatura que no va suportar el primer peix.

La consideració d'aquests tipus de problemes des del començament, poden evitar-se interpretacions incorrectes dels resultats experimentals. Aquests problemes s'eliminen si realitzem l'experiment amb un nombre suficientment gran de mostres.

Fent servir una mostra representativa i repetint l'experiment més d'una vegada, es disminueix la possibilitat que apareguin els errors per accident. En experiments quantitatius (el tipus d'experiment que es relaciona amb qüestions numèriques : mida, quantitat, pes),  s’ha de repetir l'experiment i calcular la mitjana dels resultats de les repeticions per obtenir el resultat final.

Per això, és desitjable quan dissenyem un experiment indicar quantes vegades es repetirà l'experiment i quantes repliques es faran de cada tractament.
.