FENÒMENS METEOROLÒGICS
   
  SUMARI
 
     
     
   
  1. ARC IRIS O ARC DE SANT MARTÍ

 

Arc de santmartí

(Badalona Novembre de 2007)

Foto: Rubén Hernández

 

L'arc iris o arc de Sant Martí és un fenomen òptic complex, perquè es produeixi són necessaris dos elements: pluja i raigs solars. Però aquests dos elements s'han de barrejar correctament, depèn des de quin punt incideixin els raigs solars i on estigui la pluja. En aquest cas el fenomen es va produir després d'un intens xàfec sobre les 17h 00', ràpidament es va obrir el cel i els raigs solars van penetrar sobre la cortina de precipitació produint l'arc iris.

 
  2. BOIRA

 

Boira d'advecció

(Montgat, 23 de febrer de 2008)

Foto: Rubén Hernández

La boira és un núvol baix que està fregant el terra. Les microscòpiques gotes d'aigua que estan en suspensió dins del núvol redueixen la visibilitat. Segons les convencions internacionals perquè sigui considerada boira la visibilitat ha de ser inferior a 1km.

Es classifiquen segons els seu origen en: d'irradiació, d'advecció, frontals i d'evaporació.

 

En aquest cas es tracta d'un tipus de boira anomenat d'advecció. Es va produir degut a una entrada d'aire càlid i humit sobre la costa del maresme, l'aigua del mar en aquesta època que està molt freda va aportar el fred necessari per condensar el vapor d'aigua i provocar la boira.

Boira gebradora

(Vic, 22 de desembre de 2008)

Foto: Rubén Hernández

Aquesta boira gebradora es va produir durant un episodi de fort anticicló que va comportar boires d'irradiació. Durant la nit la temperatura va baixar força, per sota dels 0º glaçant la rosada. L'aspecte del paisatge és com si com si hagués caigut una petita nevada.

 
  3. LÍNIA DE TURBONADA I CORTINA DE PRECIPITACIÓ I

 

Línia de turbonada i Cortina de precipitació

(Badalona, 3 de octubre de 2008)

Foto: Rubén Hernández

A la imatge es pot apreciar la base d'uns potents cumulonimbus. La instantània està presa des del sud de Badalona, al fons s' intueix la serralada de marina i darrera d' ella la comarca del maresme.

En un primer pla el sol de principis de tardor (17h:45) llueix amb força sobre les façanes, al fons gairebé s'ha fet de nit. De manera sobtada el vent va començar a bufar a ratxes fortes en totes les direccions. Gavines, coloms i tota mena d'aus volaven intentant escapar de la tormenta.

Aquesta tarda va caure tal pedregada que el trànsit de l'autopista es va veure afectat i els llamps van interrompre la comunicació de molts telèfons mòvils al sud del maresme.

Es tracta d'una línia de turbonada que va provocar nombrosos estralls. Al seu davant l'aire és càlid i humit, darrera és molt més fred. Com que es tracta d'una línia estreta aquest temps dura poca estona però la precipitació pot ser calamarsa o granís. És un fenòmen que es produeix els mesos d'estiu, alguna vegada a la primavera o a la tardor com és aquesta.

L'altre fenòmen que es pot apreciar a aquesta imatge és la cortina de precipitació de la dreta.

 
  4. MAR DE NÚVOLS

 

Mar de núvols

(Refugi del Pic de l'Àliga, 20 de desembre de 2008)

Foto: Rubén Hernández

Aquesta imatge està feta a 2122m d'altitud (Alberg del Pic de l'Àliga) on tenim una vista magnífica sobre la comarca del ripollès i les seves valls.

La situació meteorològica estava dominada per un anticicló impedint l'intercanvi de masses d'aire. D'aquesta manera es va produir una inversió tèrmica (la temperatura augmenta amb l'altura) i la boira quedava retinguda al fons de les valls. A la part alta de les muntanyes el dia és lluminós, en canvi al fons de les valls la boira no deixava veure el sol.

 
  5. NEU

 

Neu

(Esterri d'Àneu, 24 de març de 2008)

Foto: Rubén Hernández

La neu és un fenomen meteorològic que és el resultat de la formació de petits cristalls de gel dins dels núvols. L'agrupació d'aquests petits cristallets forma un floc de neu. Perquè es formi la temperatura dins del núvol haurà de ser inferior als 0ºC.

En aquesta imatge es pot apreciar l'acumulació d'una nevada intensa d'una durada d'unes 8 hores. Es tracta del municipi d'Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà) situat a una altitud de 950m i als peus del Port de la Bonaigua. Com a conseqüència de la nevada es va haver de tancar l'accés al port, però el fet més greu va succeir un mes després provocat per un allau de neu que va matar 2 experimentats esquiadors. Després d'un període de sequera la nova capa de neu no va quedar compactada, amb el pas d'un animal, un esquiador o fins i tot un soroll fort la placa és fàcilment inestable. En aquest cas malauradament la neu va sepultar 2 persones.