ELS NÚVOLS
   
  SUMARI
 

1. Formes típiques dels gèneres nuvulosos

2. Tipus de núvols:

  1. FORMES TÍPIQUES DELS GÈNERES NUVOLOSOS
 

   
  2. TIPUS DE NÚVOLS

Cirrus

Núvols alt en forma de filaments blancs. No comporten pluja.

De Núvols
 

Cirrostratus

Núvols alt en forma de vel transparent i blanquinós. No comporten pluja però pot produir halo solar.

A la imatge es poden apreciar diversos tipus de cirrus. Però uns d'originals són els dos de la part superior que s'anomenen franges de condensació i són núvols artificials generats per les turbines dels avions.

Cirrocumulus

Núvols alt compost per elements petits en forma de grumolls o d'ones. No comporten pluja.

De Núvols

Altostratus

Núvols situats a una altitud mitjana-alta. Presenten un aspecte de capa nuvolosa grisenca o blavenca uniforme que cobreix total o parcialment el cel. Com a molt poden produir pluja molt dèbil.

Altocumulus

Núvols situats a una altitud mitjana-alta. Tenen forma de laminetes o còdols de color blanc i grisos que li donen al cel un aspecte d'un enllosat fet per l'home.cel. No comporten pluja.

De Núvols

Nimbostratus

Núvols situats a una altitud mitjana-baixa. Són grans núvols amb prou espessor com per ocultar completament el sol. Poden provocar pluja i fins i tot envades febles.

De Núvols

Stratocumulus

Núvols baixos que presenten una base clarament definida de color gris i estesa en el pla horitzontal. De poca alçada la part superior és arrodonida i de color blanc.situats a una altitud mitjana-baixa. Són grans núvols amb prou espessor com per ocultar completament el sol. Poden comportar pluges febles i moltes vegades van associats a temps estable.

De Núvols
 

De Núvols
 

Stratus

Núvols baixos que formen una capa grisa amb la base prou uniforme. Poden donar lloc a plugins.

Cumulus

Núvols baixos que es presenten separats, generalment densos i amb contorns ben delimitats. Les parts il·luminades pel sol són d'un blanc brillant i la base relativament fosca. Poden donar lloc a xàfecs.

De Núvols

Cumulonimbus

Núvol dens i potent que arriba a ocupar tots els pisos altitudinals. Quan es troben més desenvolupats a la seva regió superior presenten una forma llisa, aixafada en forma fibrosa. Aquests núvols contenen molta energia i provoquen tormentes i xàfecs molt intensos que poden anar acompanyats de granís o pedra.

De Núvols
 
De Núvols
 

Boira

La boira és un núvol baix que està fregant el terra. Les microscòpiques gotes d'aigua que estan en suspensió dins del núvol redueixen la visibilitat. Segons les convencions internacionals perquè sigui considerada boira la visibilitat ha de ser inferior a 1km.