Guia didŕctica

1. L’exposició sobre Emili Pujol ha estat una iniciativa del Centre de Recursos Pedagògics del Segrià per tal de difondre l’obra dels músics lleidatans més destacats a les escoles i instituts de la ciutat. La mostra consta de 10 plafons (60 x 42 cms) i d'un CD amb el material pedagògic: textos, partitures, audicions, imatges, qüestionari sobre l’exposició i aquesta Cacera del tresor, tot ideat i creat per Ramon Llanes Bordes (rllanes@xtec.cat), professor de música de l’IES Manuel de Montsuar de Lleida.

Per demanar-la cal posar-se en contacte amb el CRP: Avinguda Pius XII, 4 · 25003 Lleida · Telèfon 973 264 021 · Fax 973 275 068 · http://www.xtec.cat/crp-segria/.

2. Aquesta cacera és una adaptació personal de la plantilla de Maria del Mar Lluelles (http://www.xtec.cat/~mlluelle/) de la Comunitat Catalana de WebQuest.

3. L' activitat està pensada per a l'alumnat de tota l’etapa secundària, ja sigui per a les matèries comunes de 1r i 3r o per a l’optativa de 4t. La durada aproximada seria de 3 sessions però, si es fa conjuntament amb l’exposició, es pot dedicar un dia més a veure la mostra i completar a mà el qüestionari detallat de la visita (pregunta d'ampliació núm. 10). En tot cas, sense tenir l’exposició al centre i només amb els enllaços als plafons (en format pdf molt reduït), es poden aconseguir els mateixos resultats.

Malgrat tot l'anterior, si ho demana un centre de primària, també pot ser una activitat vàlida -especialment per al cicle superior- per la qual cosa s'ha resumit el qüestionari de la pregunta 10.

4. Encara que l’objectiu principal és conèixer la figura del gran guitarrista lleidatà, aquesta cacera també pretén que l’alumnat conegui mínimament la història de la guitarra, des de la viola de mà fins Pujol, donant una especial atenció a Francesc Tàrrega, mestre de Pujol i un dels màxims exponents de la música per a guitarra.

5. A l’espera d’un estudi més actualitzat i rigorós, per escriure el text dels plafons m’he basat principalment en l’entranyable biografia de Pujol que va escriure Joan Riera el 1974, publicada per l’Institut d’Estudis Ilerdencs i que fou reeditada el 2005 en català i anglès.

6. Si el centre educatiu és de Lleida es pot complementar l’activitat visitant la Sala Emili Pujol de l’IEI encara que crec que això només és adequat amb un grup reduït d’alumnes, com podria ser l’optativa de música de 4t d'ESO. En tot cas, cal contactar abans amb el Servei d’Arxiu i Llegats de l’IEI (Plaça de la Catedral, s/n . 25080 Lleida · Telèfon 973 271 500 – Fax 973 274 538 ·· http://www.fpiei.cat · arxiusiei@diputaciolleida.cat)

 

Finalment, només vull agrair l’interès dels professors i de les professores que desenvolupareu aquesta cacera amb el vostre alumnat i, per això, m’agradaria que em féssiu arribar tots els comentaris i suggeriments que vulgueu a l’adreça següent: rllanes@xtec.cat