En el procés de respiració inhalem aire que pot contenir
substàncies oloroses, que ens arribaran fins a l’epiteli
olfactiu per un procés d’arrossegament.
Des d’un objecte, un ser viu, un menjar, una substancia mescla
de substàncies solides, o liquides, es pot volatilitzar-se
un compost, passant de líquid a gas (evaporació) o
de sòlid a gas (sublimació). Les molècules
del gas estant sotmeses, segons la teoria cinètica, a un
moviment brownià, que fa que, tot buscant l’equilibri
de concentracions de substàncies en l’aire, es desplacin
mitjançant un procés de difusió.
Per aquest procés passiu (difusió) o per un de més
actius (arrossegament per inhalació) les molècules
arriben a la cavitat nasal, on troben epiteli olfactiu i interaccionen
amb els receptors d’aquestes substàncies odoríferes
En la mucosa que envolta els cilis de les cèl•lules
olfactòries, es dissolen les substàncies oloroses
i interaccionen amb el receptors pròpiament dits. És
necessària una quantitat molt baixa de substància
per percebre una olor