Segons aquest model, existeixen set olors
anomenades primàries. Aquestes olors són: olor camforada,
moscada, floral, mentolada, etèria, picant i pútrida.
Altres olors se’ls pot considerar derivats i combinats d’aquest,
per exemple l’olor afruitada és la combinació
de l’olor floral, mentolada i etèria.
La nostra capacitat per apreciar les diferencies entre els olors ve
donada per l’existència en el nostre nas de receptors
olfactius. A escala molecular es creu que els receptor olfactius són
depressions d’uns mida i forma concreta, cadascuna d’aquestes
depressions és capaç d’acceptar una molècula
d’un determinada grandària i forma. Aquest acoblament
condueix a la percepció d’una determinada olor. Però,
en alguns casos no són importants ni la mida no la forma de
la molècula, sinó que el factor dominats és la
seva carrega, per exemple L’olor picant ve donada per una molècula
amb carrega positiva mentre que l’olor pútrida correspon
a una molècula amb carrega negativa. Algunes de les molècules
poden encaixar en més d’una localització donant
així combinacions dels olor primaris. per altre banda la modificació
de l’estructura química d’una molècula també
pot fer variar el seu olor ja que encaixa en un altre receptor.
Però una substància natural, per que faci olor, ha de
complir una sèrie de característiques físico-químiques.
A part de la seva forma, grandària o carrega una molècula
per fer olor ha de ser prou volàtil com per poder arribar als
receptor olfactiu, ha de ser soluble en aigua (de no ser així
no podrà arribar a les terminacions nervioses que estan cobertes
per una fina pel•lícula aquosa) i, finalment, ha de ser
soluble en els líquids, aquesta solubilitat li permet penetrar
dins les terminacions nervioses travessant els coixí lípids
que es troba en la membrana cel•lular. Per altre banda la presencia
de determinats grups funcionals dins d’uns molècula li
proporcionen una determinada olor Aquest grups funcionals s’anomenen
grups osmòfors.
|
Les 7 olors fonamentals
|
Matèria
en el flascó |
Substància
representativa |
Fórmula |
Etèria |
Dietilèter
amb aigua |
Dietilèter |
CH3
– CH2 – O – CH2 – CH3 |
Mentolada |
Essència
de menta |
Mentol |
|
Floral |
Aigua de roses |
Geraniol |
|
Camforada |
Càmfora |
Càmfora |
|
Mescada |
Essència
de mesc |
Muscona |
|
Picant |
Àcid
fòrmic (dissolució) |
Àcid
fòrmic |
H
– COOH |
Pútrida |
Sulfur d’hidrogen
(dissol) |
Sulfur d’hidrogen |
H2S |
|
|
|