El món de les olors: L’obtenció d’essències

Fins ara només hem manipular substàncies sintètiques però la majoria dels perfums contenen un gran part de components naturals. Aquest components naturals són les essències quan s’obtenen mitjançant el premsat de la pell de les fruites o dels pètals de les flors i els olis essencials quan s’obtenen mitjançant processos de destil•lació o extracció amb aigua. Una altra manera de trobar aquests components naturals és en forma d’absolut (concret o concentrat) o base. L’absolut és un líquids aromàtic obtingut per destil•lació amb dissolvents volàtils (per exemple alcohol) i posterior evaporació d’aquests. La base és l’associació de més d’una essència o substància aromàtica.

La majoria d’essències naturals s’extreuen per destil•lació amb dissolvents volàtils. La temperatura a la que es realitza la destil•lació depèn de la estabilitat davant el calor de l’essència que volem obtenir. Algunes essències han de ser extretes en fred o per la tècnica d’enfleurage que consisteix en capes de grassa i de matèria primera (flors), on la grassa dissolt les essències, que posteriorment es separaran d’aquest medi. Per la seva banda, els cítrics solen alliberar les seves essències per expressió.

Actualment moltes essències són sintètiques, i els aldehids s’han guany un lloc entre les essències més cotitzades.

 

Fabricació d’esters

En lla indústria de la perfumeria s’utilitzen molt aquests components sintètics. La síntesi d’un ester es produeix combinats un alcohol amb un àcid orgànic. Aquesta reacció està catalitzada per àcid sulfúric concentrat. La reacció que te escrita de forma general es la següents:

R – OH + R’ – COOH --> R – OOC – R’ + H2O