Fins ara només hem manipular substàncies sintètiques
però la majoria dels perfums contenen un gran part de components
naturals. Aquest components naturals són les essències
quan s’obtenen mitjançant el premsat de la pell de les
fruites o dels pètals de les flors i els olis essencials quan
s’obtenen mitjançant processos de destil•lació
o extracció amb aigua. Una altra manera de trobar aquests components
naturals és en forma d’absolut (concret o concentrat)
o base. L’absolut és un líquids aromàtic
obtingut per destil•lació amb dissolvents volàtils
(per exemple alcohol) i posterior evaporació d’aquests.
La base és l’associació de més d’una
essència o substància aromàtica.
La majoria d’essències naturals s’extreuen per
destil•lació amb dissolvents volàtils. La temperatura
a la que es realitza la destil•lació depèn de
la estabilitat davant el calor de l’essència que volem
obtenir. Algunes essències han de ser extretes en fred o
per la tècnica d’enfleurage que consisteix en capes
de grassa i de matèria primera (flors), on la grassa dissolt
les essències, que posteriorment es separaran d’aquest
medi. Per la seva banda, els cítrics solen alliberar les
seves essències per expressió.
Actualment moltes essències són
sintètiques, i els aldehids s’han guany un lloc entre
les essències més cotitzades.
|