J˙piter Sistema Solar El Sol Planetes Asteroides Cometes Meteorits Exploraciˇ UrÓ

Saturn

Saturn Ús el segon planeta mÚs gran del Sistema Solar i l'˙nic que tÚ anells visibles desde la Terra. Es veu clarament aplanat pels pols a causa de la rÓpida rotaciˇ.

L'atmosfera Ús d'hidrogen, amb una mica d'heli i metÓ. ╔s l'˙nic planeta que tÚ una densitat menor que l'aigua. Si trobessim un oceÓ prou gran, Saturn suraria.

El color groguenc dels n˙vols tÚ bandes d'altres colors, com J˙piter, per˛ no tant marcades. Prop de l'equador el vent bufa a 500 Km/h.

El sistema d'anells li dˇna un aspecte molt bonic. En tÚ dos de brillants, A i B, i un mÚs suau, el C. Entre ells hi ha obertures. La mÚs gran Ús la Divisiˇ de Cassini.

Cada anell principal estÓ format per molts anells estrets. La seva composiciˇ Ús dubtosa, per˛ sabem que contenen aigua. Podrien ser icebergs o boles de neu, barrejades amb pols.

Al 1850, l'astr˛nom Edouard Roche estudiava l'efecte de la gravetat dels planetes sobre els seus satŔl.lits, i va calcular que, qualsevol matŔria situada a menys de 2,44 vegades el radi del planeta, no es prodria aglutinar per formar un cos, i, si ja era un cos, es trencaria.

L'anell interior de Saturn, C, Ús a 1,28 vegades el radi, i l'anell exterior, A, a 2,27. Tots dos sˇn dins del lÝmit de Roche, per˛ el seu origen encara no s'ha determinat. Amb tota la matŔria que contenen es podria formar una esfera d'un tamany semblant al de la Lluna.

Dades sobre Saturn La Terra
Tamany: radi equatorial 60.268 km.6.378 km.
DistÓncia mitjana al Sol 1.429.400.000 km.149.600.000 km.
Dia: perÝode de rotaciˇ sobre l'eix 10,23 hores23,93 hores
Any: ˛rbita al voltant del Sol 29,46 anys1 any
Temperatura superficial mitjana -125 ║ C15 ║ C
Gravetat superficial a l'equador 9,05 m/s2 9,78 m/s2

Ampliar les imatges
del planeta Saturn
Foto de Saturno en color veritable Fotos de les estacions de Saturn Interior del planeta Saturn

Les llunes de Saturn

Saturn tÚ, oficialment, 18 satŔl.lits. ╔s el planeta que en tÚ mÚs. Les recents observacions a travÚs del Telescopi Espacial Hubble (HST) i les fotos enviades pel Voyager han mostrat quatre o cinc cossos prop del planeta que podrien ser noves llunes, per˛ encara no s'ha confirmat.

La densitat dels satŔl.lits de Saturn Ús molt baixa i, a mÚs, reflecteixen molta llum. Aix˛ fa pensar que la mÓteria mÚs abundant Ús l'aigua congelada, gairebÚ un 70%, i la resta sˇn roques.

TitÓ

╔s el satŔl.lit mÚs gran de Saturn i el segon del Sistema Solar, amb un diÓmetre de 5.150 Km. TÚ una atmosfera mÚs densa que la de la Terra, formada per nitr˛gen i hidrocarburs que li donen un color taronja. Gira al voltant del planeta a 1.222.000 Km., en poc menys de 16 dies.

Rea

TÚ 1.530 Km. de diÓmetre i gira a 527.000 Km. de Saturn cada quatre dies i mig. TÚ un petit nucli rocˇs i, la resta, Ús un oceÓ d'aigua gelada, amb temperatures que van dels 174 als 220 ║C sota zero. Els crÓters provocats pels impactes dels meteorits duren poc, perquŔ l'aigua es torna a gelar i els esborra.

Japet

╔s una de les llunes mÚs estranyes. TÚ una densitat semblant a la de Rea, per˛ el seu aspecte Ús molt diferent, perquŔ tÚ una cara fosca i una altra clara. La cara fosca Ús, probablement, material d'un antic meteorit. El seu diÓmetre Ús de 1.435 Km. i gira molt lluny, a 3.561.000 Km. de Saturn en 79 dies i un terš.


Dione i Tetis

Les altres dues grans llunes de Saturn tenen ˛rbites properes i tamanys similars. Dione, la de l'esquerra, tÚ 1.120 Km. de diÓmetre, mentre que Tetis a la dreta, en tÚ 1.048. La primera gira a 377.000 Km. i la segona, mÚs interior, a 295.000.


  Fotos del Sistema Solar     Fotos de l'Univers     Textos d'Astronomia  


Portada
[Sistema Solar] [Sol] [Planetes] [Mercuri] [Venus] [Terra]
[Lluna] [Mart] [J˙piter] [Saturn] [UrÓ] [Nept˙] [Plutˇ]
[Asteroides] [Cometes] [Meteorits] [Exploraciˇ] [Enllašos]
Capšalera

Tornar a l'inici:  Astronomia Educativa. Univers i Sistema Solar