Google a XTEC
  

Principal Mapa

A bon fi tot li és camí

 

[Argument]  
 [ comèdies ]

Títol original:   All's well that ends well

 

Traduccions catalanes d'A bon fi tot li és camí

1909 Tot va bé si acaba bé traducció de Francesc Girbal Jaume.
1945 A bon fi, tot li és camí;  traducció de Josep M. de Sagarra
1987 Tot va bé si acaba bé, traducció de Salvador Oliva
 

Argument d' A bon fi tot li és camí

A la mort del vell Comte de Rosselló, el seu fill Beltran hereta el títol. A casa dels comtes hi viu Elena  que està secretament enamorada del jove Comte. Quan el Rei de França emmalalteix, Beltran és cridat a la cort per a atendre al sobirà. Elena el segueix amb una recepta del seu pare, que és metge,  per a guarir al Rei. 

La medicina aconsegueix guarir al Rei i aquest, agraït, concedeix a Elena que esculli marit entre tots els solters del Regne. Beltran, que ha estat elegit per Elena, mostra poc entusiasme per aquest enllaç, però ha d'obeir els desigs del Rei. Així que Beltran es casa però, després de les noces, fuig amb el seu amic Parolles marxant cap a la guerra de Toscana.

Elena torna cap al Rosselló al costat de la comtessa, que aprova el matrimoni, però Beltran els envia notícia que no considerarà a Elena com esposa fins que aquesta no dugui posat un anell, que Beltran mai es lleva, i no concebi un fill, la qual cosa és pràcticament impossible perquè Beltran no té intenció de consumar el matrimoni. 

Elena torna a partir a la recerca de Beltran i arriba a Florència on s'allotja a casa de Diana, de qui Beltran s'ha enamorat. Ambdues noies ordeixen un pla per a atrapar al marit. Diana accepta les proposicions deshonestes de Beltran amb la condició que prèviament li lliuri aquell anell que mai es treu i quan Beltran creu que s'ha ficat al llit amb Diana en realitat es Elena qui està amb ell, protegida per la foscor. Elena aprofita el moment per a posar-li a Beltran un anell que li havia lliurat el Rei de França. 

A Beltran li arriba la notícia que Elena ha mort i torna a França. El Rei reconeix l'anell de Beltran i l'arresta creient que ha matat  la seva esposa. Diana i la seva mare acudeixen a la cort francesa  per a demanar justícia i, en el moment més difícil per a Beltran, apareix Elena que està esperant un fill de Beltran i duu en la mà el seu anell. Beltran reconeix els seus errors i accepta complagut el seu matrimoni amb Elena.

 

   
free hit counter  

 Susanna Alonso-Cuevillas Sayrol  2004  Correspondència amb ls professora

Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament 

Xarxa telemàtica educativa de Catalunya