[AUDICIONS] [COMPOSITORS] [FORMES MUSICALS] [KIDS] [LIEDER] [MOVIMENTS] [POETES i ESCRIPTORS] [WINTERREISE]


PER A ELISA

En certa ocasió, Ludwig van Beethoven (1770-1827) va ser convidat a una reunió on hi havia alguns nens de diferents edats.

Li va cridar l'atenció una nena la que, quan va saber qui era el mestre, se li va apropar i li va comentar que ella també era artista perquè ja tocava algunes peces amb el piano.

pianoA Beethoven, aquest comentari li va fer molta gràcia i, abans de marxar, li va demanar que li toqués alguna peça amb el piano.

La nena il·lusionada va interpretar obres de diversos compositors, però quan Beethoven li va demanar que toqués alguna de les seves sonates ella amb molta pena li va explicar que li agradaven molt, però que eren molt difícils, per la qual cosa el mestre li va prometre que composaria una peça molt més senzilla per a piano.

Aquest va ser el motiu pel qual va compondre la bagatel·la Per a Elisa Per a Elisa a la qual va afegir el comentari: "Records del 27 d'abril de 1808".

Però en realitat la peça "Für Elise" ("Per a Elisa") s'hauria d'haver anomenat "Per a Teresa", ja que la nena a la que estava dedicada es deia Teresa Maffaldi, però l'editor no va entendre la lletra del compositor i es va pensar que posava 'Elisa' en comptes de 'Teresa'.


[HOME] [ÍNDEX]