Música i... [AUDICIONS] [COMPOSITORS] [FORMES MUSICALS] [KIDS] [MOVIMENTS]
CASTELLANO

 


Ludwig van Beethoven (1770-1827)LUDWIG VAN BEETHOVEN
(Bonn, 1770 - Viena, 1827)

Ludwig van Beethoven ha estat un dels més grans compositors que ha donat la història de la música.

Beethoven va néixer en una família humil. El seu mateix nom indica la procedència dels seus avantpassats. La partícula van no és signe de noblesa i Beethoven, en alemany, vol dir "remolatxa", element que indica que procedia dels antics camperols de Flandes.

Josine van Vlesselaer, una de les seves rebesàvies va ser cremada a la foguera per bruixa cap a finals del segle XVI.

Un segle més tard, l'avi de Beethoven, Ludwig el gran, va obtenir una col·locació com a músic a la Cort de Colònia.

El pare de Beethoven, va ocupar un lloc com a tenor, pianista i violinista a la capella del príncep-arquebisbe Clemens, però en aquella època els músics estaven molt mal pagats.

La mare de Beethoven, Maria Magdalena Keverich, era filla d'un inspector de les cuines del príncep.

Una veïna de Beethoven, molt amiga de la seva mare que tenia un forn de pa, va escriure un diari gràcies al qual s'han pogut saber detalls sobre la infantesa de Beethoven.

Cecília Fischer explica en el seu diari que el nen era tractat amb molta severitat pel seu pare perquè el volia convertir en un nen prodigi com Mozart. Sembla que el lligava al piano, obligant-lo a practicar sense aixecar el cap i, amb el seu primer professor de piano, Tobias Pfeiffer, molt amic del seu pare, el despertaven i el feien tocar tota la nit fins que es feia de dia.

Als onze anys ja era violinista d'una petita orquestra de teatre i als tretze substituïa al seu mestre en l'orgue de l'església.

Potser aquesta infantesa tan dura el va convertir en una persona de caràcter difícil.

No es va arribar a casar mai. El gran amor de la seva vida sembla que va ser Antonie von Birkenstock casada amb Franz Brentano, que ha passat a la història coneguda com la immortal estimada.

Des de molt jove, als vint-i-sis anys, va començar a notar els símptomes de la sordesa que més endavant esdevindria total. Aquesta tragèdia va causar-li un enorme desànim agreujat per la mort del seu germà i la seva decisió d'acollir al seu nebot en contra de la voluntat de la seva cunyada.

Els darrers anys de la seva vida els va passar gairebé aïllat, relacionant-se només amb alguns amics íntims a través dels Quaderns de conversa amb els que es comunicava, havent quedat totalment sord.

Una pneumònia va acabar amb la seva vida el 26 de març de 1827. Més de 20000 persones van anar a l'enterrament. Entre ells es trobava en Franz Schubert, gran admirador de Beethoven i a la ciutat de Viena, aquell dia no es van obrir les escoles.

Beethoven va ser un artista molt complet, precursor del Romanticisme, la seva extensa producció inclou tots els gèneres musicals: sonates, concerts, simfonies, òperes, quartets, lieder...

La seva obra es pot dividir en tres períodes compositius:

- Període 1770-1800: sotmetiment a les formes clàssiques.
Obres: Primera i Segona Simfonia, Septet Op.20, la Patètica Op.13.
- Període 1801-1814: continguts expressius densos i canvis de tonalitat sobtats. Obres: Tercera a Vuitena Simfonies, "
Clar de Lluna" Op.27 n.2 , Sonata Apassionata Op.57.
- Període 1815-1827: absoluta llibertat melòdica i formal.
Obres: Novena Simfonia, Gran Fuga per a corda Op.133, Missa Solemnis en Re Major.

Va composar nombrosos Lieder amb text de diferents autors, com Johann Wolfgag von Goethe i Johann Christoph Friedrich von Schiller, als que va conèixer personalment.

Goethe va dir de Beethoven:
Ha sabut penetrar fins al fons de les meves intencions amb un autèntic talent, digne de la més gran admiració.


[HOME] [ÍNDEX]