MOVIMENT ONDULATORI
 
Definició d'ona
 

Una ona és una pertorbació que es mou a través de l'espai sense que l'efecte de la pertorbació comporti que la matèria es desplaci des dels lloc on s'ha iniciat fins allà on arriba. Mentre la pertorbació es va propagant es produeix un moviment ondulatori.

Per tant, un moviment ondulatori és una forma de transmissió d'energia , sense transport net de matèria, mitjançant la propagació d'alguna mena de pertorbació. Aquesta pertorbació s'anomena ona.

Un primer exemple molt enetenedor és el cas de tenir fitxes de dòmino posades l'una al davant de l'altre de forma que van caient progressivament quan es dóna un petit impuls a la primera peça, que en caure topa amb la segona, i així successivament.

Imatge extreta de Física 1. Batxillerat. Editorial Castellnou

no es transporta matèria perquè les fitxes no es mouen d'una posició a una altre, però si que es transporta energia, concretament potencial, que es transforma en cinètica.Fixem-nos que la primera pertorbació(cau la primera fitxa), és molt semblant a l'ultima pertorbació (cau la última fitxa), però entre l'una i l'altre ha passat un cert interval de temps
Un altre exemple seria la pertorbació que podem originar en moure una corda llarga fixada per un extrem, en fer oscil·lar l'extrem lliure de forma brusca. La pertorbació consisteix en el moviment de les partícules que formen la corda amunt i avall , i la propagació consisteix en el desplaçament d'aquesta pertorbació de forma que al final totes les partícules queden afectades.

Imatge realitzada pel Dr. Daniel A. Russell

 
Tipus d'ones
 
Segons el medi pel que es propaguen

Ones mecàniques

necessiten un medi material (aigua, aire, corda,molla...) per tal de poder-se propagar.Les partícules que constitueixen el medi són les que experimenten la pertorbació.

Ones electromagnètiques

Es poden propagar a través del buit. Són conseqüència de dos camps oscil·latoris sobreposats, l'elèctric i el magnètic. En són exemples la llum visible, raig x, raig ultravioleta,...

 
Segons la direcció de propagació de l'ona en relació amb el moviment de les partícules del medi

Ones transversals

La direcció de propagació de l'ona és perpendicular a la direcció d'oscil·lació de les partícules del medi. En són un exemple les ones que obtindríem amb una corda fixa per un extrem, en fer oscil·lar l'altre extrem brusca i contínuament. Les partícules de la corda es mouran verticalment, mentre que l'ona es propaga horitzontalment.

El mateix resultat podríem obtenir si ho féssim amb una molla llarga i molt elàstica.

En la imatge següent cal fixar-se en com oscil·len les partícules en una ona transversal

Imatge extreta de la Baldufa

Imatge realitzada pel Dr. Daniel A. Russell

 

Ones longitudinals

La direcció de propagació de l'ona és paral·lela a la direcció de propagacióde l'ona.

Un exemple seria una molla a la que li donem un impuls horitzontalment i que com a conseqüència les espires s'ajunten i i es separen, oscil·lant també horitzontalment.

Fixem-nos ara en com oscil·len les partícules en una ona longitudinal.

Imatge extreta de la Baldufa

Imatge realitzada pel Dr. Daniel A. Russell

 

Ones superficials

Es caracteritzen per què les partícules oscil·len tan paral·lelament com perpendicularment a la direcció de propagacióde l'ona. L'exemple és la propagació d'ones damunt la superfície de l'aigua degut a una pertorbació inicial.

Imatge extreta de Física II, batxillerat. Editorial EDEBË

Les molècules d'aigua es mouen verticalment degut a la pertorbació inicial. Peròtambé es mouen horitzontalment degut a la fluïdesa del medi. El resultat és que l'oscil·lació de la partícula és circular.Si ens fixem en la imatge següent, i en concret en els punts de color groc podrem veure com el seu moviment descriu petits cercles centrats en la seva posició d'equilibri (posició que ocuparien les partícules si no hi hagués cap pertorbació).
 

Imatge realitzada pel Dr. Daniel A. Russell

 

 
Segons les dimensions de propagació de les ones

Ones unidimensionals

Les ones es propaguen en una sola dimensió. Exemple: Ones que es produeixen en una corda tibant

Ones bidimensionals

Les ones es propaguen en dues dimensions. També s'anomenen ones circulars.Exemple: les ones superficials de l'aigua.

Ones tridimensionals

Les ones es propaguen en tres dimensions.També s'anomenen ones esfèriques. Exemple: les ones sonores.

 
Segons les característiques de la pertorbació que es transmet.

Polsos o trens d'ones localitzats.

Si la pertorbació del medi dura molt poc temps, sense tenir la possibilitat de repetir-se masses vegades parlarem de polsos.

Ones periòdiques

Quan la pertorbació inicial es va repetint cíclicament, de forma que tots els punts del medi material per on es propaga repeteixen indefinidament el moviment associat a la pertorbació l'ona s'anomena periòdica.

Així, l'ona que es veu en la figura correspon a una ona produïda en moure l'extrem d'una corda amunt durant 1 segon, es manté la corda en aquesta posició durant 1 s, s'abaixa la corda durant 1 s fins a la posició inicial, i es manté en aquesta posició durant 2 s.Es repeteixen les accions anteriors una altra vegada, i així successivament.

 

Ones harmòniques

Tipus d'ones periòdiques que tenen per origen una pertorbació produïda per una moviment harmònic simple.

Per tant, les partícules del medi també segueixen aquest tipus de moviment.

 

 

Característiques d' una ona harmònica
 

Per qualsevol ona harmònica, pel fet de ser periòdica, podem definir les següents característiques:

Figura 1

* Amplitud de l'ona, A: és el valor màxim de l'elongació, és a dir , és el màxim que es separen les partícules per on es transmet l'ona de la seva posició d'equilibri. Es mesura en m.

* Longitud d´ona, : és la distància mínima entre dos punts consecutius que es troben en el mateix estat de vibració,o el que és el mateix , la distància que avança la pertorbació en el temps necessari per tal de que una partícula del medi material completi tot el moviment que fa (cicle). Les unitats són els metres.

* Període,T: temps que empra un punt qualsevol a completar una oscil·lació complerta (cicle). També el podem definir com el temps necessari per tal de que una ona ona avanci una distància igual a la seva longitud d'ona.. Es mesura en segons.

* Freqüència, f. nombre de vegades que un punt del medi material efectua un cicle complert de moviment en cada segon. Es mesura en 1/s, també anomenat hertz (Hz).

* Velocitat de propagació: distància que recorre l'ona per un temps determinat.

A partir de les definicions fetes anteriorment podem deduir que:

* Punts que estan en fase: diem que dos punts estan en fase, que oscil·len en fase, o que vibren en fase, quan estan en el mateix estat de vibració.

Així , per exemples els punts A i C estan en fase donat que estan en les mateixes condicions de vibració. També està en fase amb A i amb C el punt E.

Podem deduir que per tall que dos punts estiguin en fase la distància que els separa ha de ser un múltiples de la longitud d'ona. d= k

Figura 2

* Punts que estan en oposició de fase: diem que dos punts estan en oposició de fase quan el moviment d'un dels punts està endarrerit o avançat respecte de l'altre en mig període , o el que és el mateix , els seus estats de vibració són contraris.

Així, en la figura 2, A i B estan en oposició de fase, doncs tot i està tots dos en equilibri A tendirà a pujar i B tendirà a baixar. A també està en oposició de fase amb D.

Deduïm que per tal de que dos punts estiguin en oposició de fase , la distància entre aquests dos punts ha de ser un múltiple senar de la meitat de la longitud d'ona: d= (2k -1) /2

 
Funció d' una ona harmònica
 

En la figura 1 podíem observar el comportament periòdic d'una ona harmònica en representar l'elongació de cada punt x per un temps t determinat. Es tractava de fer una foto a l'ona per un instant concret.

Si ara representem l'elongació d'una determinada partícula, que es troba en el punt x, en funció del temps obtindrem un gràfic com el següent:

Figura 3

És a dir, si fixem un punt concret de la corda i ens dediquem a filmar el seu moviment al llarg del temps podem observar que també és una relació periòdica.

Per tant. l'elongació que experimenta cada una de les partícules del medi material pel qual es propaga una ona és doblement periòdica, respecte del temps i respecte de la coordenada x. Per tant també haurem de buscar una funció sinusoïdal per tal de definir el moviment, com vam fer en el m.h.s.

Per començar a buscar una funció hem de tenir clar que en una ona que es desplaça a una velocitat v, l'elongació del punt d'abscissa x en l'instant t és la mateixa elongació que tenia el punt de la corda situat a l'origen de coordenades en l'instant t- x/v

Figura 4

Si suposem que per t=0 l'elongació del punt de l'origen de coordenades és 0 ( és a dir =0 ) podem escriure la funció que descriu el seu moviment (recordem que és un m.h.s.) com:

Per qualsevol altre punt de l'ona de l'abscissa x en qualsevol instant t l'elongació la podrem escriure de de la següent forma:

que també es pot escriure com:

on considerem que:

L'expressió anterior també es pot escriure d'una altre forma si considerem:

i per tant: