COMARCA DEL MONTSIÀ




Província: TARRAGONA

Capital: AMPOSTA

Extensió: 657,42

Límits:Baix Ebre.





Podem veure la Comarca del Principat des de dos punts de vista diferents:

  • Geografia física
  • Geografia Político-Econòmica
  • Geografia Física

    El sector dels orts de Beseit és el més elevat després del Caro( penyes de Cervera, 1347 m. alt; tossal d'Encanader, 1397 m. alt; ); aquest paisatge feréstec i incomunicat constitueix encara una reserva de fauna i un reducte de flora. El sector de les serres és el conjunt format per les de Godall( 375 m. alt) i el Montsià(762m.) i per la vall d'Ulldecona, que és una fossa estructural. El sector dels plans es compon del pla de la Galera i el pla de la Sénia, prolongats pel Baix Ebre i el Baix Maestrat.

    Geografia Político-Econòmica

    Les pastures, generalment d'hivern, ocupen un 9,6% i alimenten una ramaderia discreta d'ovins del país i d'Aragó. Els bovins i equins són alimentats amb pinsos i farratges. Els conreus ocupen un 60% del territori. El 46.4% és de secà: oliveres les dues terceres parts fins a les glaçades del 1962, garrofers, vinya, cereals i ametllers. El regadiu, alimentat principalment pel canal de la dreta de l'Ebre, encara és d'arròs en les tres quartes parts, però guanyen terreny, després de l'etapa del cotó, els farratges( alfals, bèrsim) i el blat de moro, i, en el sector d'Alcanar, els taronges. Sant Carles de la Ràpita i, no tant, les Cases d'Alcanar són importants i tradicionals ports de pesca( amb unes 2 000 tones anuals de captures), easpecialitzats modernament en el llagostí. Les salines de la Trinitat, a la Testa de la Banya, són les úniques importants del Principat.