Estudi pāgines grogues
Bases de la Telemātica

Conceptes Bāsics

Aquests és el temari realitzat de conceptes basics d'introducciķ a la teleinformātica, per poder entendre com es possible el traspās d'informaciķ entre ordinadors i com és possible que hi hagin serveis telemātics de pāgines grogues.

Bases de la Teleinformātica.


La paraula teleinformātica estā formada per la paraula tele, que significa distāncia i per la paraula informātica que es refereix als ordinadors, així la paraula en si mateixa significa comuicaciķ a distāncia entre ordinadors.
La societat de la informaciķ estā formada per uns elements bāsics. Aquests elements sķn els interlocutors, que estān formats per l'emissor i el receptor i per un mitjā de comunicaciķ. Tots aquests elements es comuniquen mitjanįant una codificaciķ.
Imatge d'esquema de comunicaciķ
L'element essencial en la comunicaciķ entre ordinadors és el medi de transmissiķ, a la prāctica aquest medi és físic, com per exemple un cable coaxial. Un cop establert el tema de la comunciaciķ amb un emissor, un receptor i un canal podem pujar un graķ en l'escala i arribar a les xarxes.


Commutaciķ en transmissiķ de dades.


Existeixen tres formes de passar missatges entre usuaris o ordinadors en una xarxa de comunicaciķ, com és la telefōnica:
Commutaciķ de Circuits Aquesta tčcnica permet que l'emissor s'uneixi físicament al receptor. És un sistema que al llarg de la comunicaciķ s'estā ocupant el medi de transmissiķ.
Commutaciķ de missatges En aquest sistema no hi ha un establiment o un canal directe entre emissor i receptor. Quan el missatge estā preparat s'envia deixant darrera seu la via lliure fent possible que altres usuaris la puguin usar.
Commutaciķ de paquets Aquí es divideix el missatge en parts petites anomenades paquets. Així el canal de transmissiķ estā ocupat durant molt poca estona permeten la seva utilitzaciķ per part d'altres usuaris


Codis de representaciķ de la informaciķ.


Les dades que han d'ésser enviades de l'emissor al receptor no poden passar-se de qualsevol manera. Aquesta informaciķ s'ha de convertir a un format que el canal pugui suportar. Aquest procés de convertir dades inicials en senyals elčctriques s'anomena codificaciķ de la informaciķ.

Per Codi entenem la llei de correspondčncia que existeix entre les dades a representar i la seva configuraciķ associada. Per exemple : foto d'exemple de codificaciķ