El korfbal
Què és el korfbal?
Història
Regles del joc
Aspectes tècnics
Sessions
Webs d'interès
  • RECORREGUT HISTÒRIC

Els orígens del korfbal es troben més en la recreació que en l'esport d'alt nivell.
El korfbal es va originar a Holanda a començaments del s. XX.
Nico Broekhuyzen, professor d'Amsterdam, va elaborar la idea del joc en un curs d'estiu impartit a Suècia, on va determinar les regles. Posteriorment ho va reglamentar, codificar i institucionalitzar.
Encara que la forma primitiva del korfbal fos importada de Suècia pel seu creador i fundador, es pot establir que el korfbal és d'origen holandès, doncs durant els seus gairebé 100 anys d'història el joc va evolucionar fins a convertir-se en un esport reconegut a Holanda i, posteriorment, fora d'aquest país.
El korfbal ha anat experimentant una evolució en les normes i en l'estructura de joc, com ha succeït també en altres esports.
És històricament un esport d'exterior (outdoor) (1902), i el joc original es fonamentava en 3 seccions de joc: una de defensa, una intermèdia i una d'atac.

Més endavant va aparèixer l'inicialment anomenat micro-korfbal, una adaptació a 2 seccions en sales interiors (indoor) (1952), on es va suprimir la intermèdia, guanyant el joc en velocitat i vistositat. El micro-korfbal inicial va passar posteriorment a ser l'actual korfbal, practicat tant en camps a l'aire lliure, de dimensions majors, com en pistes cobertes.
En 1903 es va fundar la primera associació: l'Associació Holandesa de korfbal (DKA).
En 1920 es va estendre a Bèlgica des d'Holanda, fet que converteix a aquests dos països en els pioners en la seva pràctica, i actualment són els clars dominadors en les competicions internacionals. Avui en dia, el número aproximat de practicants que hi ha a Holanda és de 100.000.
La seva expansió europea comença en 1946 per Anglaterra, França i Alemanya i, gairebé simultàniament, en les Antilles Holandeses, Índia, Indonèsia, Xina Taipei i altres països de la zona asiàtica, així com posteriorment en Austràlia i Estats Units d'Amèrica. En 1933 es funda la Federation International de Korfbal (FIK), que en 1982 passa a ser la International Korfball Federation (IKF)
El korfbal té federacions en diversos països agrupades en la IKF, i va ser reconegut pel Comitè Olímpic Internacional (COI) -essent esport d'exhibició en els Jocs Olímpics d'Amberes (1920) i en els Jocs Olímpics d'Amsterdam (1928).
Cap els 70 s'introduí el korfbal a Portugal i alhora a Espanya.
Marbella (Màlaga) va ser on es va iniciar la pràctica a Espanya amb un considerable número de practicants. Posteriorment es va estendre cap a altres zones i amb el transcurs del temps va decaure la pràctica.
Catalunya va ser la comunitat autònoma on va arrelar i és on en l'actualitat se situen la majoria de clubs i entitats. Terrassa va ser la ciutat pionera en la seva pràctica a començaments dels 80.
El 1982 es va fundar l'Associació Catalana per a la Promoció i Pràctica del Korfbal (ACPPK).
El korfbal va ser reconegut el 1990 per la Secretària General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya.
L'ACPPK va crear el 1999 la UCK (Unió Catalana de Korfbal), que te el reconeixement de pre-Federació Esportiva Catalana i actualment és la que manté les relacions amb la IKF i confecciona les seleccions catalanes en diferents categories per a participar als campionats internacionals de seleccions nacionals.
El 2003 es celebrarà el centenari del korfbal i el campionat del món a Holanda.
El korfbal es projecta cap al futur i espera participar aviat en els Jocs Olímpics.