El teorema de Pitàgores

Icona iDevice Introducció

En un triangle rectangle els costats reben noms especials. Sabeu com es diuen?

Sobre els costats d'un triangle rectangle dibuixem quadrats. Com es calcula l'àrea d'un quadrat?

Les tres àrees del dibuix estan relacionades.

Quina és la relació que hi ha entre elles?

En les activitats següents aprendrem a veure aquesta relació geomètricament i a expressar-la de manera escrita (amb paraules i algebraicament, amb variables) veurem que això ens serveix per fer càlculs indirectes i ho aplicarem a trobar mides desconegudes a partir d'altres mides que ja coneixem.


Icona iDevice Objectius
  • Aprendre a veure la relació pitagòrica geomètricament i a expressar-la de manera escrita (amb paraules i algebraicament, amb variables)
  • Utilitzar el teorema de Pitàgores per fer càlculs indirectes i aplicar-ho a calcular mesures desconegudes a partir d'altres mesures que sabem.
  • Conèixer qui era Pitàgores i la importància de la seva escola en la història del coneixement.

Icona iDevice Desenvolupament

Treballareu individualment o per parelles, segons indiqui el professor/a, i fareu tres activitats:

A) Puzzles i jocs

B) Càlculs indirectes

C) Aprofundim una mica

Començareu construint el triangle 3-4-5 amb cordills, cintes o cordes. A continuació fareu uns puzles pitagòriques que podeu retallar en paper (puzles_pitagorics.pdf), o construir-los amb cartró o en fusta, si voleu.

Desprès estudiareu altres triangles rectangles amb costats enters, no semblants, fent servir cordes amb nusos, i comprovareu que els seus costats segueixen la relació pitagòrica. Escriureu les vostres troballes en el document ternes pitagòriques (ternes_pitagoriques.pdf).

Veureu demostracions visuals del teorema de Pitàgores i l'escriureu en paraules i en notació algebraica.

Aprendreu a calcular mides de manera indirecta aplicant del Teorema de Pitàgores i resoldreu uns antics problemes del llibre dels Nou capítols sobre els procediments matemàtics (Gou Gu) (Capitol9.pdf).

Finalment, si teniu curiositat, podreu veure com feien matemàtiques a l'antiga grècia i descobrir la demostració d'Euclides del Teorema de Pitàgores. Escriureu les vostres observacions en el document treball_euclides.pdf.

Al final de l'activitat lliurareu al vostre professor/a tot que heu escrit durant les activitats, ja sigui en paper o en fitxers digitals.

 

Els documents digitals treballats els podreu enviar en una tasca Moodle, si el professor us ho demana.

 

Temporització: unes vuit hores de classe, i si cal, acabar alguna tasca a casa.


 

Aquesta sequència didàctica forma part d'un projecte de creació, empaquetat i catalogació de material educatiu en format digital estàndard, desenvolupat per Victòria Oliu Subiranas, gràcies a una llicència retribuïda concedida pel Departament d'educació de la Generalitat de Catalunya. Resolució EDU/2760/2010, de 6 d'agost, (DOGC 5702 - 27.8.2010)

Els continguts d'aquesta seqüència didàctica estan basats en quatre propostes de l'aplicació ARC (Node 66, Node 418 , Node 419, Node 485) i s'utilitzen aplicacions GeoGebra de diferents autors, degudament referenciats al peu de l'aplició.

Llicenciat sota la Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License

El Teorema de Pitàgores