Pàgina Anterior Principal TORNAR Pàgina Seguent

La Font Santa Parròquia de St.Martí El Castell de Jafre La Creu de Terme El Molí El pou d'aigua calenta El Pou de les Goiges L'Illa d'Avall La Creu del Padró Masos i cases

L'Illa d'Avall 

Com arribar-hi 
Veure Illa d'Amunt


L'illa d'Avall és una zona de sedimentació de sorres i graves del riu Ter, amb una superfície de 25 ha., té una topografia plana, amb un desnivell màxim de 5 metres, que augmenta des del marge fluvial cap a l'interior de l'illa.
Les lleres del riu i els marges, constitueixen un ecosistema d'excepcional interès, en els quals s'assenta una flora i una fauna específica. Per altre banda i de manera de corredor biològic, connecta espais naturals més amplis i al llarg d'ells es desplacen nombroses espècies de fauna vertebrada.
La coberta vegetal presenta dues zones lleugerament diferenciades:
- Des del marge actual fins a l'interior, hi ha una franja d'una amplada aproximada d'uns 50 m. on es troba una vegetació, fonamentalment de bosc de ribera amb presència de canya (Arundo donax ), pollancres ( Populus spp.), plàtan (Platanus spp.) i pi pinyer (pinus pinea).
- Zona interior de l'illa, inclosa l'antiga llera, on es desenvolupa vegetació mediterrània, degradada i esclarrissada, amb presència de pi pinyer ( pinus pinea ) i alzina (Quercus ilex ).Illa d'Avall
Vista del camí que transcorre
 per l'interior de l'illa

Cliqueu damunt de les fotografies per veure-les ampliades

ivall4.jpg (44313 bytes)    ivall6.jpg (51803 bytes)      Illa de Vall

L'any 2000, El periodista Antoni Puigverd escribia un article sobre l'Illa d'Avall al diari El Pais. L'article portava per títol "Una isla condenada". A continuació us oferim un fragment en què descriu la impressió que li va causar la visita a aquest indret solitari:

... esperaba, francamente, encontrar un paisaje feúcho. Así me parecen algunas de las zonas que los ecologistas defienden, en donde abundan los marrones y la flora modesta. Pero quedé absolutamente estupefacto: la Illa d'Avall no es una isla, es un istmo en forma de cuerno de rinoceronte, con ubérrima vegetación en las partes más próximas al río y un enorme prado interior que me recordó el de un jardín inglés rodeado de bosques: una pura maravilla, una infinita alfombra de césped natural, con algunos grandes árboles y abundantes cañaverales que le dan un toque mediterráneo. Escuchando en soledad los imparables trinos mozartianos de los pájaros y la muda corriente del río, creí de veras estar en otro mundo. No me habría sorprendido encontrarme con Diana cazadora, en mármol o en carne y hueso. ...
  
EL PAIS.com


Els Molinots, des de l'Illa d'Avall de Jafre


Vista del camí que hi ha a l'interior de l'illa


Vegetació present a la zona més propera a la riba del riu. Fonamentalment, bosc de ribera amb presència de canya, pollancres, plàtan i pi pinyer.


Fotografia a l'Illa d'Avall amb els Molinots al fons. Any 1912      Font: Biblioteca de Catalunya

Localització de l'Illa d'Avall

Tornar al principi de la pàgina