El naixement d'Internet - Com funciona Internet - Serveis d'Internet - Correu electrònic - Wold Wide Web - Usenet: grups de notícies - ftp (transferència de fitxers) -IRC: Canals de onversa- Menú Principal
Què és internet?
El naixement d'Internet
Internet va sorgir a les acaballes del segle XX, la seva història es relativament curta: va néixer als Estats Units fa uns 30 anys. Un projecte militar anomenat ARPANET i desenvolupat per el Departament de defensa dels EUA pretenia crear una xarxa d'ordinadors que pogués funcionar en cas d'un desastre nuclear. Aquest projecte va ser el predecessor de la xarxa d'Internet que avui coneixem.

En 1.985 la National Science Foundation (NSF), basant-se en els protocols de comunicació d'ARPANET, va crear la NSFNET, una sèrie de xarxes informàtiques dedicades a la difusió dels nous descobriments i de l'educació. En descobrir el seu potencial, s'afegiren noves xarxes, que juntament amb la creació de noves aplicacions que permetien un accés més senzill, van fer que la NSFNET s'extengués ràpidament per tot el territori dels EUA. Poc després es van connectar les universitats i les institucions públiques, i finalment, Internet va començar a entendres per tot el món: havia nascut un nou canal de comunicació, el canal més universal creat fins ara.

Existeixen multitud de definicions d'Internet, però quasi totes es podrien resumir en dues: "La Xarxa de les Xarxes" i "Les Autopistes de la Informació".

S'anomena Xarxa de Xarxes perquè fou creada a base d'unir moltes xarxes locals d'ordinadors, i és la "Xarxa de les Xarxes" perquè és la més gran, i abasta tot el món. Un dels seus principals avantatges és que possibilita la connexió de tot tipus d'ordinadors, obrint una mena de nou univers on les possibilitats de comunicació esdevenen infinites.

Parlem també de "Les Autopistes de la Informació" perquè per ella circulen quantitats increïbles d'informació. Avui en dia, hi ha uns 300 milions d'usuaris d'Internet en tot el món i s'envien 50 milions de missatges de correu electrònic per minut. Això significa que podem connectar amb gent de qualsevol part del món des de la nostra llar.


Com funciona Internet

Per a què les xarxes locals puguin comunicar-se entre elles es precís que hi hagin unes regles de funcionament, unes pautes o convencions d'utilització generalitzades i acceptades. Aquestes regles i llenguatges s'anomenen "Protocols", i són els que possibiliten la comunicació entre els diferents indrets per molt allunyats que estiguin uns dels altres.

Ja que no tots els ordinadors tenen les mateixes capacitats i tecnologia, són necessaris els "servidors d'Internet" (ISP, en les sigles angleses) la funció dels quals és donar accés a la xarxa de manera ràpida i oferir-nos una gamma de serveis com poden ser adreces personals de correu electrònic (e-mail).

Internet utilitza el protocol de  comunicacions TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) formalitzat a mitjans dels setanta. Aquest protocol assigna a cada màquina connectada a Internet un número únic, la adreça IP, com per exemple 255.452.15.15 que l'identifica i li permet comunicar-se. TCP/IP és la base de totes les màquines i software sobre el que treballa Internet: correu electrònic, transferència de fitxers, etc.

Mentre que el número IP és la forma que tenen les màquines de comunicar-se entre elles, existeix una altra manera més senzilla d'anomenar cada ordinador: el sistema de noms per domini (DNS, Domain Name System) i és la forma que tots nosaltres utilitzem normalment per a anomenar-los. Aquest sistema assigna noms als ordinadors mitjançant una estructura jeràrquica, com per exemple http://www.xtec.es/. De la mateixa manera que els números IP, els noms de domini són exclusius i pot haver dos ordinadors amb el mateix nom. Sí és possible però, a l'inrevés: que un ordinador tingui més d'un IP o DNS.


Serveis d'Internet

Tot això permet que des d'un ordinador connectat a Internet poguem connectar-nos amb altres ordinadors situats a qualsevol lloc del món, bàsicament utilitzant els següents serveis:


Correu electrònic

El correu  electrònic o e-mail és probablement el servei més utilitzat des dels inicis d'Internet. És normal que tothom connectat a internet a la xarxa tingui una adreça de correu electrònic (rdoming2@pie.xtec.es) que li permet d'emetre i rebre missatges d'altres usuaris, i per això és necessari que no existeixen dues d'iguals. L'adreça de correu consta de dues parts: la primera identifica a la persona, i la segona a l'organització a la que pertany o al proveïdor que li'n dóna l'accés a Internet (identitat@organització).

Una persona pot tenir diverses adreces de correu, avui dia existeixen directoris internacionals on és possible cercar adreces de correu de persones connectades a internet, una mena de guies telefòniques.

Els missatges de correu electrònic no sols permeten de transmetre un text escrit, sinó que també es poden transmetre fitxers, essent possible enviar documents en diferents formats, imatges, etc.

Els avantatges que ofereix el correu electrònic respecte del correu tradicional són:
 

Rapidesa: Els missatges triguen pocs minuts a arribar encara que el destinatari es trobi en un indret molt llunyà.

Economia: evidentment el cost dependrà del tipus de connexió utilitzada, però en general és molt més barat que qualsevol altre mitjà.

Fiabilidat: els missatges no es perden, si per qualsevol motiu no arriben al seu destí es retornen al remitent amb la notificació de la causa de l'error.

Un dels desavantatges és la seguretat (els missatges poden ser interceptats i llegits per altres usuaris), aquest problema pot ser resolt mitjançant l'encriptació de dades. Ningú pot tenir però, la certesa de que els seus missatges no són interceptats.


Wold Wide Web

Fins a 1993 l'ús d'Internet estava limitat a cercles tècnics, científics i acadèmics. L'auge d'Internet es deu a l'aparició de la Worl Wide Web (" teranyina mundial"), abreujadament WWW o W3, desenvolupada pel CERN (Laboratori Europeu de Física de Partícules) en Ginebra. El seu objectiu era que els seus grups de treball repartits per diferents països pogués compartir dades i coneixements de manera eficient.

Al setembre de 1993 va aparèixer el primer navegador gràfic, Mosaic, que permetia visualitzar documents que combinaven textos i imatges en un format molt atractiu. A partir d'ell van sorgir nous navegadors com Internet Explorer Netscape Navegator que van anar incorporant noves prestacions.

La presencia a la xarxa d'una empresa, un professional, una universitat..., etc.  es realitza mitjançant la construcció de la seva pàgina WEB i és la seva carta de presentació. Ha de contenir els missatges i la imatge visual perfectament ajustats a allò que es desitja transmetre.


Usenet: grups de notícies

Internet ofereix la possibilitat d'intercanviar opinions, informació, etc., entre persones interessades en un mateix tema. En aquest escenari es creen els "fòrums de discussió", en els que cadascun dels usuaris té completa llibertat per a expressar la seva opinió, sense importar el país, professió o cultura.

Usenet acrònim d'Users Network és el terme amb el que s'anomena al sistema encarregat de gestionar la informació generada per el grup de notícies i distribuir els documents corresponents.

Aquest grups de debat o newsgroups no sols permeten d'enviar i obtenir articles, sinó que també obren la possibilitat d'obtenir fitxes binaris com programes d'ordinador, fotografies, etc.


ftp (transferència de fitxers)

El ftp (file transfer protocol) és un sistema de transmissió de fitxer que permet enviar i rebre arxius de gran tamany d'un ordinador a un altre de manera ràpida i còmoda. Una de les seves aplicacions més freqüents és l'obtenció de software per a tot tipus d'ordinadors i sistemes operatius.

Els servidors ftp solen ser, en general, públics i s'accedeix a ells fent el que s'anomena un "ftp anònim", sense necessitat d'identificar-se amb una contrasenya o password d'accés.

Un exemple seria ftp://ftp.uab.es/, que és el servidor ftp de la Universitat Autònoma de Barcelona. L'usuari pot navegar pels directoris com si fossin un disc dur, buscant els arxius que l'interessant i tenint la possibilitat de copiar-los al seu ordinador.


IRC: Canals de conversa.

El IRC (Internet Chat Relay) és el servei que permet mantenir converses amb grups d'usuaris en temps real, des de qualsevol part del món.

Cadascun dels usuaris escriu en el punt d'entrada allò que vol dir i aquest text apareixerà automàticament en la  pantalla del la resta d'usuaris connectats al xat.



QUÈ ÉS INTERNET?
COMERÇ ELECTRÒNIC
QUÈ ÉS L'IRC ?
FEM WEBS
GALERIA DE LINKS

Per qualsevol suggeriment envieu un mail a: rdoming2@pie.xtec.es