torna a matemàtiques
torna a El Sui

 

HISTÒRIA | BACUL | ASTROLABI | QUADRANT

  L'ASTROLABI

L'astrolabi fou l'instrument astronòmic d'ús més freqüent durant l'Edat Mediana. El seu origen es remunta a l'antiguitat i fins al segle XVII encara s'utilitzava.

Una de les seves funcions era observacional, s'utilitzava per a determinar l'angle del Sol, la Lluna, els planetes i els estels. S'utilitzava també per  mesurar l'alçada de les muntanyes o les torres, la profunditat dels pous i en agrimensura en general. Fins i tot s'utilitzava com a calculadora auxiliar. Facilitava a l'astrònom els càlculs relatius a la posició del Sol i els estels principals. Amb ell es podia trobar el nord fins i tot de dia quan no es veu la polar. També era utilitzat per  guanyar diners fàcils fent horòscops. En un temps en què no existien rellotges fiables, amb l'astrolabi es podia saber l'hora solar exacta tant de dia com de nit.

Hi havia tres o quatre tipus diferents d'astrolabis, des d'un molt semblant al que nosaltres construirem, molt senzill, amb el que sols es poden fer mesures de distàncies o posicions estel·lars, fins a un astrolabi esfèric molt complicat d'utilitzar i més de construir del que se'n van fabricar molt pocs exemplars


CONSTRUCCIÓ D’UN ASTROLABI

Amb una xapa circular de 8 cm de radi i 1,5 cm de gruix dibuixa dos diàmetres perpendiculars i dos quadrats  tal com indica el dibuix. Divideix els costats dels quadrats amb 12 parts iguals (pots fotocopiar,  retallar  i enganxar el dibuix següent).

Cada un dels costats verticals dels quadrats reglats s'anomenen umbra versa i cada un dels costats horitzontals s'anomena umbra recta

A continuació amb tàblex de 3 mm de gruix cal que construeixis una peça (alidada) com la de la figura següent: (pots fotocopiar i retallar el dibuix)

A continuació retalla dues peces iguals a les següents en cartolina

Desprès de retallar-les doblega-les per les línies de punts, enganxa A amb B, C amb D i construeix una peça (Pínula) com la que es veu al dibuix següent

Utilitzant la punta d'un compàs, forada a cada pínula la zona marcada amb un punt.

Enganxa les pestanyes 1, 2 , 3 i 4  a les zones de l'alidada que tinguin els mateixos números i així obtindràs un element com el que es representa al dibuix següent:

Per l'orifici de l'alidada cal que introdueixis un cargol que clavaràs al centre de la xapa circular de manera que l'alidada pugui girar lliurement al voltant d'aquest punt.

Finalment, per tal d'aguantar l'aparell verticalment has de clavar una armella a la part superior de la circumferència de fusta i posar una anella o un cordill a l’armella per tal d’agafar-lo.

Ja has construït el teu propi astrolabi.

3. ERRORS MÉS COMUNS DE LA CONSTRUCCIÓ:

{   Posar la pínula al contrari: els forats de la pínula han d'estar perfectament alineats amb la línia visual. Mireu bé el dibuix abans d'enganxar la pínula.

{   Posar una anella rígida: l'astrolabi ha d'estar totalment vertical. Per aconseguir-ho la millor manera és deixar que l'acció de la gravetat actuï sobre l'aparell. Caldrà, per tant, posar una anella lliure enganxada a l'armella que està clavada de manera que, en utilitzar l'astrolabi, no es toqui directament l'aparell ni es pugui determinar la inclinació amb la força de la mà.

COM S'UTILITZA L'APARELL?

PER MESURAR L'ALÇADA D'UN EDIFICI DES DEL CARRER:

Aguantar l'astrolabi per l'anella (deixant que pengi pel seu propi pes) i alinear els forats de la pínula amb la visual cap al punt més alt de l'edifici.

Depenent de l'alçada de l'edifici o de la proximitat a l'edifici es poden donar dues possibles situacions:

En aquests dos casos el triangle ABC és semblant al triangle AB'C' (cal recordar que per calcular l'alçada d'un edifici caldrà sempre sumar desprès l'alçada de l'individu que fa la mesura).

PER MESURAR L'ALÇADA D'UN EDIFICI DES DE LA FINESTRA:

En aquest cas, des de la finestra alinearem els forats de les pínules amb un punt al terra:

En aquests dos casos l'individu és a una finestra i apunta l'aparell cap avall. Intenta justificar i raonar quins són els triangles semblants.