ESBARZER

 

Família Rosàcies 

Esbarzer
Rubus ulmifolius
 

castellà: zarza

 

A causa dels seus abundosos agullons, forts i molt punxants, l’esbarzer és una planta tant coneguda com impopular. Es tracta d’una vigorosa liana, amb potents tiges anguloses llargues i arquejades, que arrelen al punt de contacte amb el sòl envaint fàcilment el terreny i formant uns bolics inextricables. Aquests turions, recoberts d’una pruïna blavosa que desapareix amb les pluges, es ramifiquen l’any següent en branquetes més curtes i febles però igualment punxants, que duen les flors i els fruits. Les fulles són compostes, palmades, amb 5 folíols coriàcis i amb el marge dentat, verdes per damunt i amb una densa pilositat curta i grisa per sota. Les flors, amb 5 delicats pètals blancs o rosats i nombrosos estams grocs, van reunides en inflorescències terminals llargues i estretes i fan l’esbarzer un xic més amable. Allò que pot fer-lo, però, definitivament atractiu són les seves llamineres móres, primer verdes, després vermelles, finalment negres quan són ben madures: són fruits col·lectius, formats per petites drupes aglomerades, cada una de les quals conté la seva llavor.

Perd la fulla al maig al juliol i fa fruit a l’agost i al setembre. 

És molt comú a la major part d’Europa. Al nostre país viu pertot, mentre l’indret sigui ben il·luminat i disposi de sòls una mica humits. Per això és freqüent als boscos de ribera aclarits, als fondals desforestats, als marges dels boscos i als torrents de pendent pronunciat, on els arbres són inestables. En tots aquests indrets i també a les vores de sèquies i marges dels conreus forma poblacions impenetrables, les bardisses, en les quals solen intervenir també altres plantes igual de punxoses o més, com ara els arços i els rosers. Les bardisses s’expandeixen agressivament en llocs oberts, però no toleren l’ombra densa. 

Les móres es mengen fresques i també en forma de melmelades, gelees, vins i licors. En alguns països són objecte de conreu i es comercialitzen fresques o congelades. Els brots tendres són comestibles, com els espàrrecs. A més, pel seu elevat contingut en tanins, des de l’antiguitat han estat emprats en tisanes contra les hemorràgies, les diarrees i la disenteria, i per alleugerir inflamacions de la boca i de la gola. Les móres també són lleugerament astringents i antigament se’n feia un xarop amb sucre per combatre la diarrea dels infants.

  Punxa aquí per veure la imatge ampliada        Punxa aquí si vols veure la fotografia ampliada

Principal

Treball realitzat pels alumnes de primer de Cicle Superior - Tutor: Josep Antoni Carretero Bellón