NOGUERA

 

Família Juglandácies 

Noguera
Juglans regia

Castellà: nogal

 

L'"aglà de Júpiter" dels romans és un bonic arbre robust (25-30m) però ample. El tronc, d'escorça platejada, superficialment esquerdada en les exemplars vells, creix en diàmetre (fins a 1,5m) i s’obre en branques rectes  i fortes que formen una capçada arrodonida o desplegada, amb grans fulles alternes. Aquestes són compostes per 3 o 4  folíols a cada banda del pecíol i un altre a l’extrem, un xic més gros; tots ells ovalats, aguts i amb el marge llis o sinuat. Quan surten les fulles són tendres i rogenques després esdevenen una mica coriàcies, d’una verd brillant a l’anvers i més clares al revers; en  refregar- les, les  essències volàtils que conten  desprenen  una olor penetrant. Totes les flors són en un mateix arbre; les masculines, de color púrpura verdós, es reuneixen en aments penjants (5-10cm)a l’axil·la de les fulles, i les femenines formen petits raïms erectes, de 2 a  4 flors, a l’extrem dels brots de l’any. Els fruits són drupes globulars amb una clofolla verda rica en tanins, que en madurar s’ennegreix i s’esberla de forma natural alliberant la nou. Aquesta conté una llavor molt singular, amb quatre lòbuls tortuosos que recorden un petit cervell. 

Arbre caducifoli, a la primavera  (abril - maig)  treu alhora les fulles i les flors i dóna fruits al principi de la tardor (setembre - octubre).  

Es considera natural de les regions temperades del sud-oest d’Europa i de l’Àsia oriental i central, des dels Balcans a la Xina. A l’Europa occidental es troba només plantada o naturalitzada. Des de molt antic fou cultivada pels seus fruits comestibles i és probable que ja els grecs n’importessin de Pèrsia algunes varietats millorades. Prefereix sòls fèrtils i es conrea fins als 1000 m d’altitud. Tradicionalment al nostre país ha estat poc cultivada; però en els darrers temps s’ha estès el conreu d’algunes varietats seleccionades. De forma subespontània prospera en fondals frescos per tot el país. 

Produeix una fusta fosca d’excel·lent qualitat, molt apreciada en ebenisteria, armeria, escultura i artesania. És dura, resistent i elegantment vetejada. Les llavors molt nutritives, constitueixen un aliment preuat i proporcionen un oli industrial, usat per a fer sabó i vernís. Les nous verdes s’usen com a condiment i aromatitzant i són un component imprescindible de les ratafies. A més, tant del fruit com de l’escorça s’obté tint marró. Les virtuts medicinals atribuïdes a les fulles i els fruits de la noguera són nombroses, principalment com a astringent i vermífug. Així mateix, la saviesa popular desaconsella dormir a l’ombra d’una noguera; superstició o no, el cert és que l’arbre desprès substàncies que impedeixen créixer plançons sota el seu fullam.

 Punxa aquí per veure la imatge ampliada        Punxa aquí si vols veure la fotografia ampliada

Principal

Treball realitzat pels alumnes de primer de Cicle Superior - Tutor: Josep Antoni Carretero Bellón