Ametller: Prunus dulcis

Castellà: Almendro

Família: Rosàcies

 

Arbre caducifoli de la família de les rosàcies d'origen oriental que assoleix una alçada entre els 4 i 10 m. El tronc és clivellat i la capçada poc densa. Aquest arbre és molt semblant al presseguer .

Les fulles són lanceolades i finament serrades i de punta poc aguda . Les fulles joves són plegades per nervi principal i planes.

Floració: Floreix a l'hivern, alguns exemplars fan la florida al gener. Les flors són blanques i bastant grans amb un calze curt i ample que presenta de 15 a 30 estams. Les flors apareixen abans que les fulles .El fruit és l'ametlló molt apreciat. Aquest arbre és cultivat i a vegades apareix espontani .

Curiositats: L'ametller és el primer arbre en florir. Ho fa quan el termòmetre assoleix al voltant dels 6º C . Les flors es mantenen a l'arbre entre 20 i 30 dies . En altres zones de la península com a Andalusia i les Illes Balears la floració es pot avançar al mes de desembre.
L'ametlla s'utilitza per fer torrons i altres especialitats pastisseres.
En medicina natural, l'ametlla s'utilitza per fer una mena d'orxata contra la tos . Aquesta orxata es preparava amb 50 ametlles dolces i sis d'amargues amb 2 o tres cullerades de sucre . Malauradament, no es pot abusar d'aquesta orxata com adverteix en Pius Font Quer, en el seu tractat sobre plantes medicinals , ja que les ametlles amargues contenen 1/6 del seu pes en àcid cianhídric , substància que és molt tòxica.

 

 


 


Prunus dulcis

 

Escoça

Fulles de l'ametller

Ametlla


 
 
 
Floreix a l'hivern